Украинската армия се задъхва

Киев изчерпва военните си ресурси, пише "Независимая газета"
4 юли 2014 11:02,
134
Украинската армия се задъхва
Снимка: Reuters, архив

Правителството на Украйна изчерпва военните си ресурси и няма да е в състояние да поддържа още няколко месеца интензивни бойни действия в източните райони на страната, твърди руският вестник „Независимая газета“. 

Ако до края на юли Киев не успее да преодолее въоръжената съпротива на опълченците, ще бъда принуден на прекрати "плана Б" на президента Петро Порошенко.

Според вестника украинската армия изпитва остър недостиг от всички видове доставки и жива сила. Задържано е уволнението на всички редници и сержанти на срочна служба, а министерството на отбраната е задействало 90 на сто от мобилизационния си ресурс врамките на частичната мобилизация.

Сега срещу опълченците воюват една въздушнодесантна и една аеромобилна бригада с обща численост около 7000 човека; една танкова, една артилерийска и пет механизирани бригади с обща численост 17 хиляди души, както и части със специално предназначение.

Общо на украинския югоизток са съсредоточени 25 хиляди от 57-хилядния личен състав на сухопътните сили. Задействани се и батальони от Националната гвардия и спецмилиция с численост 1200 и 20 батальона на териториалната отбрана с общо 8000 човека.

"Независимая газета" посочва, че по непроверени данни в антитерористичната операция досега са били убити над 200 украински войници и най-малко 1200 са били ранени, като ранените биват регистрирани в статистиките с диагнози като респираторни или чревни заболявания. Само един от десетима резервисти е бил мобилизиран доброволно, а директорите на заводи отказват да изпълнят мобилизационните искания за предоставяне на техника, твърди руският вестник.

В украинската армия има дефицит на бронирани жилетки, каски,топловизори, средства за комуникация, униформи, храни и бронирана техника. В продължение на 20 години Украйна активно е разпродавала наследеното от СССР въоръжение и военна техника, без да купува нови. Според "Независимая газета" през този период са били продадени 1275 танка, 501 бойни машини на пехотата (БМП), 330 бронетранспортьора (БТР), 41 реактивни системи за залпов огън и 275 единици различни артилерийски системи, пише "Независимая газета".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: украйнаПорошенко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубладжиите си тролят, *** си дреме в Кремъл и преспокойно наблюдава как Новорусия се топи :D А всъщност всичко е за пари.
32
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
32--добре че само ти го знаеш това.........смях......ама внимавай някой да не те чуе..........
31
1
 
14
 
! Отговори
до 40 преди 9 години
"Крим също ще е в Украйна, руснаците също няма да се намесят."Не позна, Крим вече е руски. С Крим ще стане абсолютно същото, както със Северен Кипър- на книга ще се води в състава на Украйна и ЕС, но дефакто ще е под руски контрол, който няма да бъде признат от ЕС, но пак на книга.
30
2
 
18
 
! Отговори
Надпис преди 9 години
Надпис на украински танк: Драги украинци, драги сънародници, вие и вашите деца ще бъдете убити с финансирането и с любезното съдействие на Европейския Съвет, на Нато, на Цру и на Държавния департамент на Сащ!
29
2
 
22
 
! Отговори
аз преди 9 години
Крим е въоръжен до зъби с най - модерна руска техника.. и по суша и по крайбрежието.. нека НАТО се пробват ще им запари яко
28
2
 
20
 
! Отговори
тито преди 9 години
Споко....на фашиската хунта ще помогне Фашингтон......нали са си приятелчета.САЩ досега толкоз пари потрошиха в Украйна,че няма сега да спират я....Плана им се испълнява много стриктно от Киев.Само не са предвидили и новите бунтове--този път в западна Украйна--в нета е пълно с инфо от първа ръка.Който е тръгнал срещу народът си--никога не е успял.........историята го е доказала.
27
0
 
17
 
! Отговори
защо? преди 9 години
Защо наемниците от "Правый сектор" изобщо не се бият с опълченците, а се занимават само с избиването на мирни жители в Южна Украйна?
26
4
 
8
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
До 40-ти ... Русия няма да се намеси, но не защото Америката ще започне война, а защото преследва своите иконом интереси "Южен поток" например, пачките "гущери" са им по-мили от живота на хората в Донбас! АМЕРИКАНЦИТЕ няма да се месят военно и те го заявиха /да не са луди да се бият заради хохлите/, братушките може да смачкат укрите за 72 часа, това обаче сега не им е изгодно, чисто финансово! Жалко но факт .. парите движат света !
25
20
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Путинчанин да дойде да си прибере путинофилите оттук, че само осмърдяват нета с хвалебствия на руски. Да ги сберат Геле Славчев и Роската Петров под красните знамена, Сидеров - барабанчик, Бюрека - генералисимус и вперьод на североизток към степта и широката съветска душа
24
13
 
11
 
! Отговори
Да преди 9 години
Еми трудно се воюва с "опълченци" които са снабдявани с оръжие и всичко което им е нужно от Русия...
23
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и да го увъртат от НГ, Путин май е предал (продал?) Източна Украйна. Каквито и да са сепаратистите, ама срещу редовна армия нямат много шанс и гинат с десетки, при това бързо.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
32-ри, като са те пуснали от лудницата /явно по липса на средства, тежко е положението в здравеопазването/ пий си хапчетата редовно, а не ръси дивотии по форумите! Природните богатства са на страната, в която се намират това е толкова просто ..
21
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 15 юли Донецк и Луганск, може да са сринати със земята, но ще са украински. Русия няма да се намеси, защото това чакат в САЩ, за да започнат войната. Крим също ще е в Украйна, руснаците също няма да се намесят.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като свършат военните ресурси, намажете дупетата с вазелин, ама преди това ги обръснете и дезинфекцирайте с "Тройной", да не миришат на изгоряла вЪлна.
19
8
 
6
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Твърдението на тази Газета е меко казано твърде оптимистично ... всеки който е бил в казарма знае силата на една редовна армия .... въпросът е друг, докато прокремълските медии "разтягат локуми", в Донбас се извършва етническа чистка и геноцид над етн. руснаци. Заради тръбите Кремъл предава /продава/ Новоросия и подобни статии са просто едно успокоение за обик. руснаци, недоволни от бездействието на В.В, укрите обстрелват и руска територия, има ранени, а децата в Рост. област се крият в мазетата
18
0
 
19
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
Спокойно бе, не се ядосвай толкова, човек ще си помисли, че си на хонорар в американското посолство.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До преди кризата, Украйна разполагаше с една от най-многочислените армии в Европа, сега няма нищо.Не искам да си представям в БГ какво е положението ?
16
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До края на юли ще започне операция и по връщането на крим, а ако Русия окаже съпротива, войната е готова- НАТО и САЩ ще окажат помощ на Украйна, защото намесата на Русия ще бъде тълкувано като нападение над Украйна. Донецк и Луганск ще са украински, защото Русия също няма да се намеси.Всеки ден на въоръжение в укр.армия влизат по три нови танка, които се произвеждат в Украйна. Въпрос на време е превземането на цяла Русия, защото природните богатства са на целият свят а не на руснаците
15
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е какво друго да твърди независимия руски вестник на недоносеното кремълско джудже :)
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
17 стига с тези " хохли " бе тъпче не разбра ли че и Хан Кубра също е хохъл бръсната глава с кичур коса в средата