Кървави улични боеве - новата фаза от конфликта в Украйна

Бунтовниците в Донецк се готвят за тежка битка
Обновена: 17 юли 2014 22:26 | 17 юли 2014 22:20, Елка Василева
41
Кървави улични боеве - новата фаза от конфликта в Украйна
Проруски сепаратист се разделя с жена си. Снимка: Reuters

Със сълзи на очи бунтовници вчера се сбогуваха със семействата, качвайки ги на автобуси за Русия, и започваха да се подготвят за това, което може да се окаже втората фаза от конфликта в Украйна: кървави улични боеве, пише Питър Леонард от Асошиейтед прес.

Въпреки че проруските бунтовници в източната част на страната загубиха много територии през последните седмици и бяха прогонени от бастиона си в Славянск, мнозина се прегрупираха в Донецк - промишлен град, който имаше население от 1 милион души, преди от него да избягат през последните седмици по някои оценки десетки хиляди жители, опасяващи се от правителствена обсада. Бунтовниците държат и град Луганск.

Въпреки желанието на правителството да намали до минимум жертвите сред мирното население, украинските въоръжени сили може да се окажат въвлечени в изтощителна война в градовете в битката си да предпазят страната от разпадане.

"За да отговорим на тази фаза (...) очевидно трябва да променим тактиката", каза Валерий Чалий, заместник-шеф на администрацията на украинския президент, без да уточни как точно.

Бунтовниците в Донецк изглежда се готвеха за тежка битка, докато изпращаха роднините си извън града.

Боец, отказал да назове името си, заяви пред Асошиейтед прес, че когато жена му и малката му дъщеря не са с него, ще е свободен да се концентрира върху предстоящите боеве.

"Така е по-лесно. По-лесно е да се биеш. Душата ти не се разкъсва на две, защото когато са тук, мислиш за войната и за семейството си - дали са ОК или не", каза той. "Когато знаеш, че са на сигурно място, е по-лесно да се биеш".

Говорителят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко заяви, че в Луганск бунтовниците, обстрелващи правителствените войски с артилерия, заемат позиции в жилищни и промишлени зони.

Резултатите от тази тактика бяха очевидни и можеха да се наблюдават по-рано този месец в Славянск, където използваните от бунтовниците жилищни блокове бяха разрушени от ответния огън.

Пренасянето на боя в сърцето на държаните от бунтовниците градове ще включва вид бойни действия, за които украинските войници нямат адекватна подготовка.

"Това е много сложна стратегическа задача - не само като става дума за тактика, а и по отношение на екипировката. Когато бунтовниците поставят ракетни установки по покривите на училища, какво правите?", казва Орисия Луцевич, изследовател в "Чатъм хаус" в Лондон.

Матю Клемънтс, анализатор към консултантската фирма за сигурност "Ейч Ай Ес", каза, че Украйна може вместо да влиза в Донецк и Луганск, да заобиколи градовете, "да отреже сепаратистите от доставките на бойци и екипировка и да предприеме постепенни операции срещу градовете и предградията в опит да изтощи сепаратистите".

Прекъсването на снабдителните линии е особен приоритет за Киев, тъй като бунтовниците напоследък се снабдиха с усъвършенствани оръжия, включително танкове и ракетни системи - военно оборудване, което според Украйна и Запада се доставя от Русия. Русия отрича това твърдение.

Ракетен залп, който според украински представители бил изстрелян от произведена в Русия ракетна система, отне живота на най-малко 19 правителствени войници миналата седмица.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
35
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руски фашизъм е унищожен
11
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
елве *** с *** покрий се някъде да не ти гледат хората долната лъжлива физиономия
10
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
през последните два дена киевските фашисти са дали над 200 души жертви , но пък продажната *** нищо не пише за това
9
8
 
53
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
"ракетни установки по покривите на училища" ???***, ***, ти знаеш ли какво е "ракетнa установкa"?Разбирам ,че имаш да храниш теленца, ама чак за мезе да ни вземаш?Като гледам снимките на разрушените къщи, направо се възхищавам на БУНТОВНИЦИТЕ(нали така се наричаха, ***?) и много се чудя как ги закрепят тези "ракетни установки" на керемидите...
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7едно уточнение вместо нови Апачи САЩ достави Бел
7
16
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не се доставя от Русия, просто украинската армия отказа да се бие на страната на режима в Киев, а немалко войници от източната част се присъединиха към защитниците на ДНР и ЛНР. За разлика от тях, режимът постоянно получава подкрепления от чужди 'доброволци' и модерно въоръжение от американските си господари.
6
10
 
47
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
до 3: я доларджийските *** да вземете да се съгласувате малко, едните плямпате за руски комунисти, другите тъкмо обратното - за руски фашисти :) Вземете си пооправете малко идеологиите, че съвсем се излагате и чичо Сам ще спре да ви плаща :))
5
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
егати и журналистите само цитати, че то от 4 дни 5000 украински войници се опитвот до се измъкнат от обкръжение, то обаждания от там в украинските ТВ, то кадри от руската граница как ранени бягат в Русия защото Киев ги е изоставил, наште поставят акцента Киев съжалява че трябва да срине мирен квартал в него вероятно се крие терорист.
4
11
 
58
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Така ли? А къде са ти доказателствата? А какво ще кажеш за чуждите наемници неонацисти в профашистката паравоенна групировка, наречена 'Батальон Азов'? Ето, днес има интервю с един шведски неонацист снайперист, отишъл да избива народа в източна Украйна, за да печели кървави долари.
3
51
 
29
 
! Отговори
Антиком преди 9 години
Украйна не избива хора, а руски фашисти.
2
62
 
30
 
! Отговори
разбирача преди 9 години
Така наречените сеператисти не са никакви украинци, това са наети от руснаците чеченски и грузински наемници. Според мен Европа трябва да даде на Украйна най-модерните оръжия и тактическа помощ. За се разправят с тази *** за седмица и укранският народ да си отдъхне!
1
16
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна заслужава да бъде изтрита от лицето на Земята.Един народ.който избива своите е обречен на падение и презрение.Приятно пътуване към Ада на Киев.