Руският концерн "Калашников" изгуби един от ключовите си пазари

"Известия" за санкциите срещу руската отбранителна индустрия
24 юли 2014 12:56, Елка Василева
85
Руският концерн "Калашников" изгуби един от ключовите си пазари
Снимка: архив, Reuters

Оръжейният концерн "Калашников" изгуби един от ключовите си пазари, пише "Известия" по повод санкциите срещу руската индустрия в областта на отбраната и високите технологии, наложени от САЩ на 17 юли.

Американските партньори на "Калашников" смятат да заменят руските автомати с аналогична, но "не толкова качествена" продукция на европейски фирми, са заявили пред вестника няколко бивши вносители от САЩ, контактували със завода "Ижмаш" в състава на концерна.

"Спряхме доставките на АК от Русия. За да компенсираме щетите, сме принудени да поръчваме автомати "Калашников" от други страни и аналози от фабрики в САЩ - казва Блейн Бентинг, мениджър от фирмата "Атлантик файърармз". - Вече преговаряме с доставчици от Полша, Унгария, Румъния и САЩ."

Преди санкциите тази компания е предлагала 60-70 модела на "Калашников" на цени от 550 до 1400 долара, но вече разпродава остатъците.

Руският концерн все още пресмята очаквания ефект от мерките на Вашингтон, но прессекретарят Екатерина Бони признава, че е изгубил "един от ключовите си пазари". Жителите на САЩ притежават близо 300 милиона огнестрелни оръжия, пояснява изданието.

Подобни санкции бяха наложени през 2004 г. на китайската държавна корпорация "Норинко", произвеждаща модели от рода на автоматите "Калашников". Компанията и до днес не е успяла да се върне на пазара в САЩ. Не са по-големи и шансовете на "Калашников", отбелязва военният експерт Михаил Дегтярьов, цитиран в материала.

Концернът ще трябва да се върне на руския пазар, където продава днес едва 10 на сто от продукцията си, прогнозира оръжейният специалист Алексей Бели.

Според него обаче за "Калашников" не се очертават успешни продажби в Русия, тъй като надценките върху продукцията му там достигат 170 процента, докато в САЩ често са под 20 на сто. А и руските потребители не биха могли да купуват годишно по около 100 000 "калашника", колкото са били изпращани по-рано в Щатите.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
До Do 76Единствената причина Русия да не е най-развитата страна на света е комунизма от близкото и минало, наложен с еврейски заговор там. При комунизма няма конкуренция, нито предпоставки за иновации и развитие. Единственото нещо на което държавата обръща внимание е сигурността този строй да не бъде разрушен с военна сила от вън. А руснака щом се е доказал като световен гений номер едно във въоржението то е гении и в останалото. Просто не е имал мъзможноста да го изяви досега.
49
2
 
0
 
! Отговори
Do 76 преди 9 години
До АтакистДа бе, ясен си ми.Всичко произведено в Русия е върхът, а всичко американско е ***.Добре, че са руснаците, че този свят да се развива, че иначе щяхме да сме в каменната ера.Опс...извинявай, те руснаците още са там.Коментара ти е достоен за името ти.
48
1
 
4
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Американската армия е с М-ки само за да не бъде унижена да е с автомати от Русия.М-ката е пълен *** пред Ак-то.И нали е американска стреля със забранените с международна конвенция куршуми Дум Дум, които се пръскат като навлязат в целта,но само до 300 метра, след което губят тази способност и спиращият им ефект върху живата сила става колкото на флоберка.За което може би ги пребиват където стъпят.Освен това засичат на студено. То и на оръжие не прилича с този кожух на цевта като на Алф носа.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хамерите ще си внасят калашници на черно, е продадените бройки ще са по-малко, но пък цената ще е вече доста по-висока, знаете какво се случи по време на сухия режим в сащ в началото на 20 век, американците си обичат пушкалата, ще си намерят начин да си намерят калашници.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ЦРУ с какво оръжие ще снабдява "спонтанните революции" по света? Как САЩ ще обяснят на света, че Полша, Унгария и Румъния не снабдяват нелегално размирните държави, че оръжието случайно е попаднало там и че за всичко са виновни руснаците?
45
0
 
3
 
! Отговори
HEXAGON преди 9 години
Българските ''Арсеналки'' с лекота мога да кажа , че са в пъти по-сполучливи и качествени от повечето им аналози дори руските ! И не говоря за нашите СЛР-и , а за експортните разновидности и армейските варианти . От скоро обаче българския ловджия и спортист има удоволствието и възможността да закупи новите модели САР предназначени за българския пазар , които значително се отличават по - качество и визия от досегашните слр-и
44
1
 
3
 
! Отговори
Водния мс до 67 преди 9 години
Мерцедеса на оръжията е Хеклер и Кох бе ***. М 4 е *** пр оръжията.
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до славянин 67Нещо си се объркал приятелю славянин,китайците ще изоставят западния пазар където изнасят стоки за над 1150млрд.$ и ще предпочетат Руския където нямат и 100млрд.$,много смело необосновано предположение правиш.Помисли си пак...
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до славянин 62Е не всеки може да си позволи Мерцедеса на оръжията М4,поради липса на възможности си взимат Тико АК.
41
0
 
4
 
! Отговори
Гру преди 9 години
Хахаха, Бранник, браво бе.... тръгна да сравняваш модерни западни пластмасови пушки с калашник от преди 50 години... Ми много ясно, че са подобрени - имали са поне 30 години да ги доизмислят. Боравил съм с повечето, имат и + и - всичките, по-скоро предназначение.... но като отидох в магазина М4 беше 3200 лева пък Ак-то 980 лева с 3000 патрона в цената :)
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой беше казал , че янките не можели да налагат санкции на Китай.Всички китайски фирми които сега си позволят да работят със санкционираните руски компании също са чао от западния пазар,да видим какво ще изберат.
39
6
 
2
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Верно е 56 БИЖУТАТА си имат цена, затова са бижута, но си заслужава!
38
4
 
6
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
до 52 славянин Е от карабини мисля. че разбирам повече от тебе определено, М4 има доста битки зад себе си и в пустини, и в джунгли и в по- нормални ширини, да ти ги казвам ли? Но с тия хеликоптери ме озадачи доста признавам си. Та за какво са ги купили американците, за музейни експонати, или да ги юркат в US. Army? Айде спри се, че ставаш смешен
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва ли да се чудя на кого америанците са продавали АК?
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинкато например Куба...там работиш,работиш,работиш и след две години (без да се храниш или да купуваш нещо)гледаш набързо си събрал за АК 47
35
8
 
6
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
до 50 Точно за ефективност на оръжието говоря, по този показател М4А1 бие АК много
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БранникНа пазара на оръжия няма "маркетингови трикове" популярност печели ефективния образец!
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дреме му на концерна Калашников! каквото се задава в Африка и Ирак 100 хиляди са една хилядна от отварящия се пазар. А на тези места не се търси М16.
32
4
 
8
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
славянин що не си пишеш за славянските глупости, ами се хващаш за неща, от които изобщо не отбираш. Написал съм ти ясно на български, БИЖУ е М4 А1 защото е много добра карабина, точно за условията посочени от тебе. Много погрешна стратегия е да превъзнасяш една пушка без да знаеш възможностите на другите, Ето ти други добри автомати, западни образци, не по- лоши от Калашника, германския според мен е по- добър и от Белгийския и от Калашника:FN SCAR: Mark 16 (Белгия)HK416 (Германия)
31
5
 
6
 
! Отговори
тракиец преди 9 години
В коментар 41 прочитаме следното: "Китай и Индия са много по-нормални и цивилизовани страни от бесократична Америка".Ясна е работата. Пийте си лекарствата, щото лошо иначе.