Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите

Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, пише руско издание
Обновена: 28 юли 2014 14:10 | 28 юли 2014 09:24, Елка Василева
407
Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите
Снимка: архив, Reuters

ЕС готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения.

Основните ръководни линии са разработени от Еврокомисията в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието.

Още по темата

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.

"Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета".

Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".

А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов.

Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад (. . .) вътрешна убеденост, че Русия е виновна отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
6
 
! Отговори
Кво става преди 9 години
На Пу какво ли му пука,тя е страна ,,огромная'' и той е ,,велик''.Но.....всичко на този свят се заплаща.
83
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 95 много сте прости това русофилите цял свят ви го казва но с този нисък интелект на къде
82
2
 
7
 
! Отговори
Циника преди 9 години
2.Русия да продължи твърдо да отстоява своята позиция.Това вече може да доведе до глобална война от типа на 3 световна.И при двете опции ще имаме огромни катаклизми:или отлагане на конфликтите във времето до закономерната експлозия или война в близко бъдеще.Не се надявайте световният капитал да отстъпи - капиталът изпитва диалектическата нужда от постоянно разширение.Иначе е мъртъв.
81
2
 
20
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
РУСИЯ ДА СПРЕ ДОСТЪПА НА АМЕРИКАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ..ФАКТ Е ЧЕ СА АГЕНТИ НА ЦРУ.ДА СЪЗДАДЕ НА ОГЛЕДАЛНИЯ ПРИНЦИП ТОЛКОВА НПО В САЩ КОЛКОТО АМЕРИКАНЦИТЕ СА СЪЗДАЛИ В РУСИЯ..РУСИЯ И КИТАЙ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАГРИЖАТ ЗА ПРАВАТА НА ЛАТИНОАМЕРИКАНЦИТЕ В САЩ..НА АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ..НА АФРИКАНЦИ И АРАБИ ..НА АЗИАТЦИ..ИМА МНОГО ПРОБЛЕМИ И МНОГО РАБОТА ДА ИЗВЪРШАТ РУСКИТЕ И КИТАЙСКИТЕ НПО В САЩ..
80
6
 
9
 
! Отговори
Циника преди 9 години
Какви са опциите пред Русия:1.Русия да капитулира.Ново управление от типа на елциновото.След няколко години големите световни корпорации ще са разпарчитосали Сибир и Урал,превръщайки го в протекторат под уж "международен контрол". Европейската част ще бъде "оставена" на ЕС и разбира се ЕС,който е трогателно слаба политическа структура няма да се справи.Напротив,САЩ ще въоръжават ислямисти и чрез Кавказ ще създава постоянно напрежение в ЕС.Парадоксалното е,че ЕС ще търси помощ от САЩ!
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българската простотия граници няма!
78
5
 
16
 
! Отговори
Циника преди 9 години
Световният капитал се нуждае от ресурсите на най-богатата земя-Сибир и Урал.Това е закономерност - капиталът винаги има нужда от евтини ресурси и използва всички похвати в тази битка. За съжаление Русия не може да се противопостави в най-важния похват - информационната война.
77
0
 
16
 
! Отговори
Циника преди 9 години
Не търсете справедливост в политиката, още по-малко световната. Няма и истина.Има само изменчиво обществено мнение,което се направлява от глобалните медии.Те пък се управляват от най-мощните сурогати на съвременния капитал - американския.В този смисъл има информационна война,чието спечелване зависи от същите тези глобални медии.Това е!
76
1
 
9
 
! Отговори
Циника преди 9 години
86, не знам за другите дали "знаят" езици, но ти със сигурност не знаеш дори и български! Самият факт, че използваш глагола "знаеш", а именно като нещо, което вече си усвоил, като завършен факт показва,че имаш доста елементарна познавателна култура.Никой умен човек не би казал за себе си,че "знае" и за друг,че не "знае".Познавателният процес е постоянно усъвършенстване, учене, образоване и самообразоване! Огледай се - ти си простоват *** антикомунист с 200 думи речник на бг и 100 на чужд език
75
3
 
25
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До СпонгиНЯМА ОТ КЪДЕ БРАТЧЕ...ВСИЧКИ ДОСТАВКИ СА РАЗПРЕДЕЛЕНИ..В ПРИРОДАТА НЯМА ПРАЗНО..РУСНАЦИТЕ ДА ПРЕНАСОЧВАТ ТРЪБАТА КЪМ КИТАЙ И ДА ПРАВЯТ ЕВРОАЗИАТСКИЯ СЪЮЗ С КИТАЙ В НЕГО..ДНЕС Е НА МУШКАТА РУСИЯ..УТРЕ ЩЕ УДАРЯТ КИТАЙ..БРАЗИЛИЯ..БРИКС ТРЯБВА ДА ДАДЕ ОТПОР НА САЩ И АМЕРИКАНСКИЯ ПРОБИТ ДОЛАРТРЯБВА ДА ИМА АЛТЕРНАТИВИ И ЕДИН МНОГОПОЛЮСЕН МОДЕЛ НА РАЗВИТИЕ НА СВЕТА..
74
2
 
13
 
! Отговори
макето преди 9 години
на фона на ужасяващите загуби на армията на Киевското правителство потдъжката на гражданската война е военно престъпление
73
20
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 9 години
Каквито и идеологически напъни да правиш на хората им е ясно къде се живее по-добре - в Русия или в САЩ. Ходи на бригада в Русия през лятото тогава хаха опс...забравих..хора, като теб не са излизали от источна Европа и това тооолкова им личи. Не си виновен, че си неграмотен и не знаеш езици..дядо ти и пра-дядо ти са избили учените и интелигентни хора в БГ, по заповед на "майка" Русия...
72
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не плащат за Крим и Донецк. Плащат заради кагебейското империалистическо джудже Путин и мегаломанията му да бъде нов цар-император!
71
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западните смешковци, затънали в криза и мизерия налагали санкции на Русия. Няма такава сила още, която може да срине тази велика страна. А резултатът от тези санкции ще го усетят *** и техните поддръжници.
70
7
 
25
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Санкциите на западните палячовци, само консолидират руският народ и подкрепата му към Путин.
69
2
 
24
 
! Отговори
Янко преди 9 години
До Анонимен 73"Страната ми"! Твоята страна? Я *** да се гушкаш при *** си, главчо! Тази страна е на 7 и кусур милиона български граждани. Аз съм от поколение, което се е клело на България, целувало е знамето й. От поколение, което работи и създаде нещо, което сегашните мошеници ограбиха. А ти си от тези, които ни плашат с "Терминал 2". Не ние! И не се плашим от това, че някой щял да ни напусне!
68
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 71"Абе тоя сайт е пълен с про-руски мекерета дет още не им е увряла главата..."АМИ ЗАПАДА ТОЧНО ТОВА ИСКА ОТ СЛАБОУМНИЦИТЕ. ДА ИМ "УВРЕ" ГЛАВАТА И ДА НЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, ЗАПОВЯДАНО ИМ ОТ ЗАПАДНАТА ПРОПАГАНДА. ВСИЧКИ ДА СТАНАТ СЛАБОУМНИ РОБОТИ ПЛЕЩИ ПО ПРО-РУСКИТЕ "МЕКЕРЕТА". АКО СИ МИСЛИШ ЧЕ РУСИЯ Е В ИСТОРИЯТА МНОГО ГРЕШИШ. ПЪК И ПРО-ЗАПАДНЯЦИТЕ КАТО ТЕБ ПРОПОВЯДВАТ, ЧЕ РУСИЯ Е САМО ИСТОРИЯ, ЗАЩОТО ЩАТИТО НЯМА СОБСТВЕННА ИСТОРИЯ НА ПОВЕЧЕ ОТ 200-300 ГОДИНИ.
67
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До баба Пенка Растата Ако еврейте от Сащ и Европата не бяха наляли 5 милиарда за мегдана ,сега Украйнските евреи намаше да избиват християните от Донбас ,нямаше да стрелят с БМ-21,,Град,,срещу християните и да свалят с установка 312-според сащ- обаче тя била на на украйнската армия пътническият самолет.
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Характерно е в тежки моменти народа да чака помощ от Русия защото сме от една цивилизация Православната."......................Характерно е също така, че в леки моменти народът ни почва да плюе, псува и обвинява Русия за неправилния си избор на ментор.
65
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахахахаха Щял да спре Путин газа на Европа... Нали само от парите за тоя газ руснаците не са умрели още от глад бе. Не само, че няма да го спре, ами след санкциите ще го увеличи, за да имат братушките по филийка хляб дневно. Не била виновна Русия за свалянето на самолета... Че кой започна тази война бе? КОй наруши за пръв път в новата история всички международни договори? Кой снабдява с оръже в момента всички там? Обама ли праща ракетни установки в Украйна???