Москва посреща с показна храброст новите санкции на Запада

Руски печат: Ограниченията от страна на САЩ и ЕС не са критични
Обновена: 31 юли 2014 09:14 | 31 юли 2014 09:14, Елка Василева
225
Москва посреща с показна храброст новите санкции на Запада
Снимка: Reuters

Властите в САЩ и ЕС почти едновременно ограничиха източниците на финансиране за руски държавни банки, пише "Ведомости".

Санкциите ще засегнат петте най-големи банки в Русия, посочва вестникът. Част от банките обаче заявиха, че санкциите няма да се отразят върху дейността им.

Според банка ВТБ се очертават "икономически щети и за двете страни". Ограниченията "от страна на САЩ и на ЕС не са критични", коментира бизнес аналитикът Константин Гуляев.

Според него руските компании ще трябва в близката година да изплатят дългове за над 50 милиарда долара и макар че ще се справят с това, бремето върху бюджета все повече расте, а възможностите за привличане на депозити ще намаляват. Ще скочи и цената на кредитите, което ще бъде усетено от реалния сектор, предрича икономистът.

"Санкционният натиск се засилва и това може да подрони сътрудничеството на руските банки със западни фирми, съответно да повлияе отрицателно на бизнеса в дългосрочна перспектива", смята Марина Карапетян, друг руски финансов анализатор.

Негативното влияние на санкциите ще бъде усетено и от европейските банки, работещи в Русия, припомня вестникът изявление на външното министерство в Москва.

След "Уралвагонзавод", концерна "Калашников" и други руски холдинги от отбранителната индустрия в списъка на САЩ за санкциите се озова и Обединената корабостроителна корпорация (ОКК), отбелязва "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

ОКК получава към 70 на сто от общия си доход от военни кораби. Санкциите забраняват на американски физически и юридически лица да търгуват с корпорацията, а нейните активи в САЩ трябва да бъдат замразени. Лицензи за износ ще трябва да се издават за всички стоки, изпращани на ОКК от САЩ, а и от други страни, ако в продукцията са използвани американски компоненти, обяснява изданието.

Повечето му събеседници от бранша и ОКК са единодушни, че санкциите на САЩ "целят на първо място да тласнат Франция към отказ от договора, според който трябва да достави на Русия хеликоптероносачи "Мистрал".

ОКК участва в строежа на двата кораба с обща стойност 1,2 милиарда евро - вече платени. След началото на украинската криза САЩ неведнъж приканваха Франция да се откаже от сделката, но Париж обещава да изпълни договора, инак го заплашва неустойка от близо 1,8 милиарда евро, припомня вестникът.

"Поредният етап от санкциите бе посрещнат от Русия на официално ниво с традиционната вече показна храброст", пише той.

ОКК нарече санкциите "по-скоро неудобство, отколкото съществена пречка", при все че според нея анализът още продължава.

"По предварителни оценки прекият негативен ефект е минимален - делът на директните американски доставчици на ОКК клони към нула", заявява президентът на корпорацията Алексей Рахманов.

Според него обаче ОКК ще трябва да търси друга валута вместо щатския долар за разплащания с чуждестранни купувачи на кораби и "предложението за използване на юана не изглежда фантастично".

Мерките, предприети от ЕС, будят "значително повече опасения" от санкциите на САЩ, твърди Рахманов. Ако в списъка с продукция, чиято доставка за Русия е забранена, попадне морската техника, "това може доста да затрудни (. . .) шелфовите проекти на ОКК" в петролодобива - а корпорацията разчита на големи поръчки от "Роснефт", "Газпром", Лукойл" и НОВАТЕК, добавя той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: САЩРусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БКП. Знае ги такива като теб. Преди 89 псуваха САЩ, сега Русия. Слънчогледи!
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 210 - Аман от гъзоблизци, хамелеони и политически номади! Най-големите поддръжници на американските терористи ги виждаме - Плевналиев, Соломон Паси и много други, чиито баби и дядовци са били активни борци са пращали свободомислещите в Белене!
132
13
 
1
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До до 192--192.Всички злини които са сполетяли Б--я са дошли от Русия.Уж ни освободи пък ни раздели в Берлин. Не призна СЪЕДИНЕНИЕТО,Насъска Сърбия,Детронира Батенберг,Организира Бунтове , и ни заплаши с окупация.Уби Стамболов,Тя е виновна за Балканската война и последиците от нея,Тя пусна Турция до днешната граница,има вина за клането на тракийските българи.Заради нея застанахме на страната на Германия през ПСВ.Да лагодарим че не беше в НЬОЙ искаше да ни ликвидира,добре че САЩ ни спасиха. още
131
10
 
2
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ--191;Те ,Русофило--*** ,обичат русия защото след ДЕВЕТИ ги сложи на власт. Щяха да пасат овцете на село. Всички бчха ВЪШКАРИ. Щяха да видят власт на КУКОВО ЛЯТО.
130
4
 
27
 
! Отговори
ДО 196 преди 9 години
По добре руснаци отколкото три половите западняци.
129
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро някои ЕС-членки ще започнат да стенат от собствените си мазохистки санкции.
128
1
 
18
 
! Отговори
Белята преди 9 години
До Анонимен-198 : Може и Русия да си поиска заемът от 135 милиарда долара !
127
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен196 защо не си купиш ти бе ***
126
8
 
5
 
! Отговори
Аржентинец преди 9 години
до РусияМного поздрави от нас..чакаме ви!!!
125
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам Китай да си поискат дълга от САЩ. Е тогава ще има циркове!
124
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sharana Putin nalapa kukata (troika) I otturvane nqma.
123
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москава вече е купила много декари земеделска земи наскоро във варненско - въпреки забраната. Кога някой в тази държава ще започне да спазва закони. Руска република ли ще ставаме. Половината престижни имоти и земи по Черноморието са руска собственост.
122
11
 
4
 
! Отговори
st преди 9 години
До до 192 Ти може да не се превърнеш в англосаксонец или германец но аз съм полу германец майка ми е германка баща ми българин но живея и в двете страни и русия за мене е нищо освен може би търговски сътрудник,но никога няма да приема начина на живот и тн на руснаците МОЕ МНЕНИЕ ТВОЕТО Е РАЗЛИЧНО И КАКТО И АЗ ТАКА И ТИ ИМАШ ПРАВО.
121
23
 
3
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Каква е разликата м/у Влад Дракула и Влад Путин?
120
5
 
27
 
! Отговори
до 192 преди 9 години
Всеки човек не само има право на мнение, но и да го изразява. Твоето е едно, моето е друго. Защо обаче си представяш, че моето трябва да се промени и да стане като твоето? Трябва да си ограничен човек, ако си мислиш така. Русия е много повече за България от колкото си представяш, така е било стотици години и ще бъде, защото сме славяни, а не англосаксонци. Глупаво е да очакваме, че ще се превърнем в германци или французи.
119
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москва показва мускули. Обаче кой знае защо руснаците купуват като луди имоти в едни места на запад от Русия. Докато могат.
118
3
 
31
 
! Отговори
война с Русия? преди 9 години
Санкциите срещу Русия са безсмислени от икономическа гледна точка. Русия има 472 милиарда евро и финансовите пазари на запад слабо я интересуват. Което означава, че Русия е обявена за враг на ЕС и че санкциите на ЕС са първата крачка към война с Русия. Въпросът е, иска ли и България да участва в тази война?
117
4
 
9
 
! Отговори
до 180 преди 9 години
Спонги, не би трябвало да обясняваш всички злини с думата "комунистите". Това, което казваш просто не е така! Трябва да си ограничен и неук, за да използваш нещо, което да обяснява всичко. За съжаление мисля, че имаш неандерталско мислене, неспасяем трагизъм и дървена глава примесена с ориенталски мироглед. Всъщност много приличаш на герберски активист.
116
2
 
17
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
Путин си разпра всички крачоли от местене.
115
3
 
28
 
! Отговори
ЛАСИ преди 9 години
АЛО, НАТО-ЕСЗАЩО НЕ САНКЦИОНИРАТЕ ЕВРЕИТЕ-ИЗБИХА ХИЛЯДИ ПАЛЕСТИНЦИ????