Евакуираха кметството в Киев

Повиши се напрежението в центъра на украинската столица
7 авг 2014 17:04, Елка Василева
123
Евакуираха кметството в Киев
Снимка: Reuters

Кметството в Киев беше евакуирано поради заплаха от повторно превземане на сградата от активисти на Майдана. Това съобщи Вести.ua, като се позова на прессекретаря на зам.-шефа на Киевската администрация Олеся Остафиева.

По думите на прессекретаря в сградата на кметството са се намирали само една трета от служителите. „Получихме съобщение, че кметството може отново да бъде превзето и на улицата се появиха барикади. Затова на базата на горчивия си опит от предишното превземане през декември ние веднага си взехме вещите и компютрите. В момента в сградата не е останал нито един човек“, каза Остафиева.

Междувременно агенция УНН съобщи, че в сградата на кметството са се барикадирали въоръжени с автомати мъже с камуфлажни униформи.

По-рано днес комуналните служби на Киев се опитаха да разчистят палатките от площада, станал известен като Майдан, в рамките на планове за разчистване на центъра на града от барикадите, продължаващо вече няколко месеца.

Активистите на Майдана обаче попречиха на разчистването на лагера им и подпалиха автомобилни гуми.

Противопоставянето прерасна в сблъсъци със служителите на правоохранителните органи. От едната страна бяха използвани светлинни и шумови гранати, а от другата – камъни и други подръчни средства.

На площада отново започнаха да издигат барикади.

Активистите на Майдана завзеха киевското кметство на 1 декември 2013 г. в рамките на протестната кампания Евромайдан, припомня Lenta.ru. В началото на март т.г. активистите започнаха да освобождават сградата, но по-късно отново я завзеха. Окончателно кметството беше освободено едва в началото на юни след дълги преговори на новия кмет на Киев Виталий Кличко с активистите. Преди това в отговор на предложение на Кличко за доброволно освобождаване на центъра на украинската столица от палатките активистите заплашиха да изгорят кметството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: УкрайнакиевМайдан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
39
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
до 76е, сега как Псакито ще излезе сега да каже, че лично путин е взел на абордаж сушките и е свалил СОБСТВЕНОРЪЧНО самолета. Дори е бил яхнал ракетата ВВ и я е навеждал лично, след това на всеки проектил от 30ММ оръдие е надраскал с джобната си чикийка мотото и инициалите си "За родину... ВВП"
60
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди месеци, като казвахме, че майдана ще се обърне срещу фашисткото правителство, американофилските *** във форума не вярваха. Гледайте и ревете.
59
1
 
33
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
само китай третира протестиращите както е редно с танкове
58
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малайзийския Боинг е ударен от ракета "въздух-въздух" вероятно от украинския изтребител, насочвана с топлинно насочване, което е извадило двигателите на Боинга извън строя, след което е довършен с 30 мм оръдие. Според експерти ако самолетът беше ударен от система Бук, самолетът щеше да се взриви моментално и нямаше да има нужда да бъде обстрелван с 30 милиметровото оръдие на изтребителя.
57
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама руски войници ли са го атакували? ))
56
0
 
14
 
! Отговори
по Дж.Оруел преди 9 години
*** английски беше песента на Бунта. Но Бунтът свърши. Екзекуцията на предателите този следобед сложи край на всичко това. Враговете външни и вътрешни са сразени. В *** английски ние изразявахме копнежа си по едно по-справедливо общество. Но сега това общество е изградено. Ясно е, че песента вече не е необходима.Колко прилича на случващото се на Майдана в Киев.....
55
3
 
32
 
! Отговори
Обарак сусама преди 9 години
И за това е виновен Путин:Дд
54
1
 
25
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Проблемите, които сам си създадеш и най-големият ти враг не би магъл да ти ги създаде!Укро - общесвото е тежко болно, заразено с трудно излечим "вирус".Може би, гладната и студена зимна "диета" ще спомогне да снижи висаката температура и детоксикация на пациента Украина???
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бранникхахахахахахаххахахах -комик или трагик?
52
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките украинци! Сега ще разберат, че онези, които дойдоха на власт вследствие на протестите, са много по-лоши от 'диктатора' Янукович.....
51
0
 
8
 
! Отговори
Долар преди 9 години
In Guns We Trust!
50
42
 
1
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Кмета на Луганск е арестуван от СИЛИ на АТО, опитал е да бега от града май мекерето. Сега е в ареста и дава обяснения, това разбира се не ви харесва русофилитичета, но реалността е такава. В Донецк се водят боеве в самия град, но ситуацията е необратимо зле за сепаратистите, иначе за "преминаващите" украински войници на руска територия- ТОВА Е НАЧИН за излизане от обкръжение, повечето завърнали се от руски плен, отново се включват в Армията!
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Brannikобъркал си U-to с А в последната дума
48
12
 
0
 
! Отговори
Brannik преди 9 години
I AM HEAVY WEAPONS GUY.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само така зигг хейл ама сега ще ни баннат и двамата - да се чудиш за какво - означава - "победа - да живее " ))) (специален поздрав за всички *** и техните слуги!)
46
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я да видим какво стана след като "демократичната" клика дойде на власт в Украйна: Украйна остана без Крим, запалиха се два големи огнища на въоръжен конфликт без изгледи за решаване, вдигнаха се цените на всичко, централната власт е във фактически фалит. Има и още "положителни" придобивки, ама ме мързи да пиша :))))
45
7
 
5
 
! Отговори
Зиг хайл! преди 9 години
Хайл Хитлер!
44
1
 
49
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Поне да стане ясно, че тия, които заграбиха властта в Киев, са изверги и убийци. Използваха желанието на протестиращите хора за повече свобода и демокрация, извършиха преврат, за да установят своя кървав режим и сега насочиха оръжията срещу същите тези протестиращи хора. Значи, когато Янукович се опитваше да разчисти Майдана, беше 'диктатор', а когато сегашните го правят по същия начин, са 'демократи' и 'патриоти'? На това му се казва 'двоен аршин'.
43
0
 
8
 
! Отговори
чукча преди 9 години
Кмета на Луганск наистина е арестуван само че не в Луганск а в град Счастье.А какво е правил там е загадка...
42
0
 
36
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Тия като ги гледам,сами ще се избият!Какво облекчение за Европа ще е-няма да има нужда да ги интегрират в угода на САЩ!Тия хохли излязаха по-големи *** и от нас!