Украйна предлага да спре транзита на руски газ

Киев също готви санкции срещу Русия
Обновена: 8 авг 2014 20:10 | 8 авг 2014 16:38, Миглена Иванова
580
Украйна предлага да спре транзита на руски газ
Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк предлага страната му да прекрати транзита на руски газ към Европа като санкция срещу руската икономика, съобщава AП.

Украинското правителство ще внесе в Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) списък със 172-ма граждани на Русия и други страни, както и с 65 юридически лица за налагане на санкции. Това съобщи пред журналисти в Киев  Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Списъкът на физическите и юридическите лица е подготвен и обоснован", отбеляза премиерът, но отказа да посочи съдържащите се в него имена. Той само уточни, че повечето от юридическите лица са руски и изрази увереност, че СНСО ще одобри списъка.

Още по темата

В сферата на военно-техническото сътрудничество Украйна "ще въвежда допълнителни санкции срещу Русия", добави премиерът. Той припомни, че прието преди месец решение на СНСО предвижда забрана за военно-техническо сътрудничество с Русия. Новите решения ще бъдат приети, за да се въведат допълнителни санкции, които няма да дадат възможност на Русия да модернизира въоръжените си сили, подчерта той.

Санкциите ще бъдат гласувани от Върховната рада във вторник.

Украйна "ще сложи точка на въпроса за газовата си зависимост от Русия, макар че това няма да е лесно", обърна внимание премиерът. "Ние просто нямаме друг изход", каза той, като допълни, че страната му ще използва част от спасителния заем от Международния валутен фонд (МВФ), за да постигне енергийна независимост.

Яценюк изчислява още, че Украйна вероятно ще понесе загуби за 7 млрд. долара в резултат на секторните санкции срещу Русия – най-големият търговски партньор на страната след Европейския съюз.

„Няма съмнение, че Русия ще продължи курса по отношение на Украйна, който започна преди десетилетие – забрана на украински стоки, свиване на сътрудничеството, натиск и изнудване“, коментира Яценюк.

Още в понеделник украинското правителство обяви, че планира да въведе огледални на европейските санкции срещу руската икономика като основни цели са финансовата индустрия на Русия, както и енергетиката и сектора на отбраната.

Украйна внася половината от необходимия й природен газ от Русия, допълва АП.

Нова газова криза?

Ако Украйна спре транзита на руски газ, това ще означава още по-тежка газова криза за България и държавите от Югоизточна Европа, които нямат алтернативни трасета за доставки на синьо гориво, в сравнение с прекъсването на доставките през 2006 г. и 2009 г.

Самата Русия от месеци предупреждава за евентуална нова газова криза заради ценовия спор, който води с Украйна за доставките на синьо гориво.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


580
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
52
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ХУНТАТА Е НА ПЪТ ДА ИЗВЪРШИ РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО.ДАЙ БОЖЕ ДА СПРЕ ТРАНЗИТА НА ГАЗ ЗА ЕВРОГЕЙОВЕТЕ В ТОВА ЧИСЛО И ЗА НЯКОИ ПИШЕЩИ НА ТОЗИ САЙТ! ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПРОСТО-ВЪРХЪТ НА СЛАДОЛЕДА. ВЪВ ФАШИНГТОН ПРОДЪЛЖАВАТ С ЕДИН КУРШУМ /ХУНТАТА В КИЕВ ДА ИСКАТ ДА ОЦЕЛЯТ ДВА ЗАЕКА - ЕВРОПА И РУСИЯ НО ДА ВИДИМ ТАЗИ ЗИМА НА КОГО ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ СМЕТКИТЕ! ЛОШАТА НОВИНА ЗА НАС НИЕ СИ Я ЗНАЕМ ОТДАВНА Е ЧЕ ВСЕ СМЕ ОТКЪМ Е Б А Н А Т А СТРАНА ТЪЙ ЧЕ ТОВА НЕ Е НОВИНА А ЗАСЛУГА НА ПОМИЯРПОЛИТИЦИ КАТО РАЗБОЙКО И ПЛЕВНЯТА
16
1
 
32
 
! Отговори
виктор преди 9 години
е сега вече го ядохме
15
41
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българомразещата и мракобезната путинска *** отново в екстаз. Хайде обратно в сибирския гулаг да си развивате "бизнеса"
14
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как живеехте без газ някога? Има слънце, има вятър. Позлвайте ги - безплатни са! Малоумно човечество. Алчни създания. ***.
13
0
 
55
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Изведнъж на тия им пораснаха големи топки като чуха, че НАТО ще им праща помощ.
12
1
 
56
 
! Отговори
ЕХО преди 9 години
До ТеоБРАТО КЪДЕ СПИШ, ГАЗТА ЗА УКРАЙНА ОТДАВНА Е СПРЯНА. НЕ СИ МИСЛИ, ЧЕ НИЕ ЩЕ СЕ ОПРАВИМ. ИМАМЕ ГАЗ ЗА ОКОЛО 1 НАЙ МНОГО 2 МЕСЕЦА, АКО Я СПРАТ. ЕТО ЗА ТОВА БЕШЕ НУЖЕН ЮЖЕН ПОТОК, СЕГА ВМЕСТО ДА ИНВЕСТИРАМЕ В НЕГО, ЩЕ ПЛАЩАМЕ МИЛИАРДИ ЩЕТИ ЗАРАДИ *** УКРАИНЦИ.
11
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега всичкото *** и гербераст начело с *** а да не забравя и Вегенин да бъдат арестувани и да започват да копаят за Южен Поток.
10
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страхотна оферта. Та на кого точно са я предложили?
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ш ядът Х докат са опекат М....е
8
0
 
63
 
! Отговори
макето преди 9 години
ся ако и руснаците ударят една контрасанкцийка да сопрат ядреното гориво и убаво ке се овапцаме
7
0
 
78
 
! Отговори
Да преди 9 години
М чудесно хайде сега всички *** на чело с чучелото ни наречено президент да кажете от къде ще взимаме газ защото те бяха основните подкрепящи хунтата в Украйна. САЩ така го втъкнаха на Европа че не е истина
6
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
о благодарим че ще ни спрат газа!!!и южен поток добре че ни спряха ! благодарим на ес и сащ за това!!
5
0
 
34
 
! Отговори
макето преди 9 години
правилно да я спират никва газ не требе на еуропата а и на нас ич даже ке сопрат мариците и токо ке поевтинеесигур за туй отсабалето ни информират дека ке има режим на токо пусти да опустее
4
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен4 Глупи тогава ще спре икономиката на EC.
3
4
 
79
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Ами сега, евросъюзци, какво ще правим! И тази държава искаме да влезе в ЕС? С тази непредвидима политика? Нещо, което малко хора знаят е, че България има доста газови запаси в хранилища като Чирен, ще се оправим, но украинците си вкарват сами автогол. Нали ако спре транзита за ЕС Русия ще спре газта и за тях самите и тогава ще видят кон боб яде ли. Е ТОГАВА майданците ще обесят Яйцето и Турчинов за топките че и Кличко няма да може да ги спре!
2
75
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е. И тогава *** че носят газ с буркани на китай!
1
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Централната банка на Русия и народна банка на Китай постигна съгласие по проект суап споразумения в национални валути, заяви пред ИТАР-ТАСС, на пресслужбата на регулатора. "Съдържанието на проекта за споразумение на Централната банка на Русия и народна банка на Китай, за да сменяте местна валута, договорена от страните, проектът е във високата степен на готовност", - каза в отговор на пресслужбата на проверката на Агенцията. CBR пояснява, че проектът е в момента е формалните процедури за одобрение.