Запазване на украинския неутралитет ще разреши кризата?

Путин ще е доволен от неутралитета на Украйна, докато тя остава извън НАТО
16 авг 2014 10:47,
132
Запазване на украинския неутралитет ще разреши кризата?
Снимка: архив, Reuters

Дори и никой да не си представя, че едно продължително примирие в Газа само по себе си ще донесе някакъв пробив в разрешаването на конфликта между Израел и Палестина, заинтересованите страни неуморно се опитват да прекратят огъня.

Когато обърнем поглед към влошаващата се ситуация в Източна Украйна обаче, основните играчи - САЩ, Европейският съюз (ЕС) и Русия не само не успяват да договорят примирие, но и отказват да работят за постигането на решение, което за разлика от случая в Близкия изток, може да бъде намерено много по-лесно, пише бившият британски дипломат и управителен директор в Trustedsources Кристофър Гранвил за Project Syndicate.

Единственото, което трябва да се направи, е да се внесе изменение в украинската конституция, което значително да възпрепятства присъединяването на страната към който и да е военен съюз, бил той НАТО или доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност. Решението за обвързване с такъв съюз например или дори за съгласието на държавата на нейната територия да бъдат разполагани чужди военни сили би могло да изисква одобрението на квалифицирано мнозинство от, да кажем, 2/3 от избирателите или регионалните власти.

Въвеждането на подобно изискване би било равнозначно на даването на право на вето на двата украински лагера – проруската източна част от страната и клонящата към НАТО и ЕС западна част. В резултат Украйна ще остане необвързана във военно отношение, което ще отразява и общата воля на целокупния украински народ.

Този подход съответства на принципа за позволяване на Украйна да „начертае собствения си път”, който американският президент Барак Обама посочи при последното разширяване на санкциите срещу Русия. Преди всичко той би позволил на разделените украинци да живеят в мир помежду си.

Разбира се, позицията на Украйна може и да се промени в бъдеще, водена от културни, демографски или икономически причини, които да способстват за постигането на необходимото съгласие за напускане на неутралитета. Важното в случая е, че конституцията ще изисква квалифицирано мнозинство за подобно решение, вместо резолюция, която лесно може да бъде отхвърлена, каквато парламентът прие през 2010 г. В една толкова дълбоко разединена страната присъединяването към НАТО с обикновено мнозинство неминуемо би довело до вълнения, независимо от реакцията на Русия.

Подобно решение би могло да включва и други, не толкова противоречиви елементи, като допълнителни правомощия за регионалните власти в Източна Украйна, които те да могат да упражняват на руски език. Освен това Русия може да бъде убедена да приеме икономическото обвързване на Украйна с ЕС в замяна на насрещни гаранции за неизползването на украинското споразумение за свободна търговия с ЕС като заден вход за навлизане на европейските стоки на руския пазар.

В момента Западът разчита на все по-твърди санкции, които да убедят руския президент Владимир Путин да оттегли подкрепата си към украинските бунтовници и след като съпротивата им бъде премахната, украинското правителство да диктува какво ще се случва в страната. Съдейки по 14-те точки от мирния план на президента Петро Порошенко, ограничените отстъпки, които ще бъдат направени, няма да включват правото на вето на Източна Украйна относно установяването на военен съюз със САЩ.

От своя страна Русия се опитва да поддържа бунтовниците, защото има достатъчно козове, с които да си осигури неутралитета на Украйна по време на мирните преговори, които ще дойдат рано или късно. Имайки предвид, че неутралитетът не е в разрез с руските интереси, за разлика от продължителните санкции, Кремъл няма убедителна причина да отхвърли  евентуален изход, според който Украйна остава стратегически необвързана.

Със сигурност обаче намеренията на Путин в Украйна не се свеждат само до предотвратяване на установяването на антируски военни сили в страната. Ако неговата цел е анексирането на по-голяма част от украинската територия, тогава вероятно той ще отхвърли подобно решение, дори и ако Украйна го приеме.

Има достатъчно основания обаче да вярваме, че Путин ще е доволен от неутралитета на Украйна, докато тя остава извън НАТО и зачита руската идентичност на източните региони. От руска гледна точка надпреварата с ЕС за привличането на Украйна към една от двете търговски общности е незначителна, в сравнение с целта за недопускането на НАТО, съответно САЩ, в страната.

В украинската криза, за разлика от тази в между Палестина и Израел, няма нужда преговарящите да се задоволяват с крехки споразумения. Те имат възможност за разрешаване на кризата, която достига до нейните корени и едновременно гарантира целостта на украинския суверенитет и намалява стратегическата несигурност на Русия. Това е и решението, което страните трябва да гонят.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ..само десен...Дали ще друсаш рускиня зависи от рускинята. Най-много да те друсне руснак. В момента по Европа е пълно с украински *** , това е единственото за което ги бива.Понеже ще има търсене в Европа и за мъжки дупета , скоро и украинците ще последват украинките.Тази продажна и подла нация само това заслужава - да обслужва със задниците си другите нации.
86
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
"...Путин ще е доволен от неутралитета на Украйна, докато тя остава извън НАТО.." А- той путин ще е доволен, ако цяла Европа е в състава на рф, но това означава ли , че трябва да се удовлетворяват щенията му?
85
0
 
0
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Pishe se sprAt bre *** naselqvasht onzi krasiv krai ot sveta!
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aми САЩ и ЕС да спрът да правят опити за прекрояване на границите на влияние определени след ВСВ и няма да има конфликт, толкова е просто - *** при бананите и германеца при турците и Путин при мечките.
83
0
 
0
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Ei bunaci, durpate li se. Durpaite se, shtoto az sutrinta razcepih edna praskovka 16 godishna. Vie ste mnogo interesen primitiv. Ochevidno decata si nemojete da kontrolirate, a ot politika ste trugnali da razbirate, hahahahaha
82
8
 
3
 
! Отговори
Руснаците ,ли..? преди 9 години
Те са азиатци !Избиват всичко което е по-умно и кадърно от вожда им на *** племе!От страх да не ги измести от властта!Нямат и съдебна система --ТЯ ИМ СЛУЖИ ЗА ЗАЩИТА НА ВЛАСТТА ...А ,НЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!
81
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че украинците са по-умни и по-близо до нас!Аман от *** и пияни руснаци!
80
9
 
2
 
! Отговори
..само десен... преди 9 години
Тоя *** Путин , ще затвори търговията за няколко години с Русия ....но , после като се отвори руския пазар , ще налапа целия *** на Запада!В Свободния пазар , ---НЯМА ПРАЗНО МЯСТО!ТОВА ТЪПИТЕ БОЛШЕВИШКИ *** , ТАКА И НЕ ГО РАЗБРАХА!!!ПАК ЩЕ ДРУСАМЕ ЖЕНИТЕ ИМ ЗА ПО ЕДНИ ДЪНКИ ИЛИ КОФТАЧКА....!КАКВО ДО ГИ ПРАВИШ...СЪДБА!!!
79
10
 
2
 
! Отговори
още един фашист преди 9 години
...те и до днес воюват с модели на старото германско оръжия "Щурмгевеер"...или т.н...АК-47!Дори самолетите им са с крадени технологии от Запада!Леките ив автомобили са стари копия на Фиат /вече леко изменени/...и Аз не знам нещо да са измислили освен ......водка и сельодка!
78
7
 
2
 
! Отговори
друг фашист преди 9 години
Че от кога Русия , вече командва цяла Европа....??!!Ако не беше втория фронт на САЩ и АНГЛИЯ, Русия щеше да само част от Якутия!Добре ,че бяха предателите сем.Розенберг , да им продадат модела на ядреното оръжие.Комунистите са некадърни дори една пералня да направят!Отдавна съм изхвърлил от дома си всичко руско!ВЕЧЕ МРАЗЯ И БУКВАТА "Р"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
77
2
 
8
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
на въпроса "Че от кога НАТО е икономическа организация и взема природни богатства " - е ми от когато се е ПРЪКНАЛА с ЛАКОМИЯТА да .."взема природни богатства " :))) Прости хамстери
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 98 - мнооооого "умен" русофоб.........Може би ще се наложи да прочетете още веднаж коментара ми!
75
10
 
2
 
! Отговори
до 98 преди 9 години
Че от кога НАТО е икономическа организация и взема природни богатства?Прости русофили..
74
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А най-лесния начин е НАТО да спре да си вре носа навсякъде, ЕС да престане да иска да разширява границите си, като включва държави от бившия Източен блок, дори и когато те не покриват нормативите за включването им, с цел изсмукване на природните богатства, евтина работна ръка и умножаване на богатството на западните компании..........P.S. В последно време нямаме никакви новини от Меркел!
73
4
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
а потопа в България , защо НАТО не спря наводненията ?! ЕГАТИ и смотаният хамерканизиран СВЯТ
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одисей 1 е на принципа: "Никога не е късно да станеш за резил."Глуповато същество.
71
8
 
8
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Украйна в НАТО и ЕС.Това е гаранцията за Украйна.И тогава пограничните области на Русия ще се нарекат сами украинци защото ще искат да са в ЕС.Нищо чудно Украйна да си удвои територията тогава
70
8
 
6
 
! Отговори
Логично, но преди 9 години
На пръв поглед статия звучи логично...но справедливостта изисква освен неутралитет на .....Украйна...Русия да върне Крим............
69
5
 
4
 
! Отговори
do 91 преди 9 години
Европейския сьюз се присьедини кьм Евразия. Иска меко отношение кьм гей *** особено тия от Бг.
68
2
 
7
 
! Отговори
hahah преди 9 години
До Одисей 1Американците са много по-лесни, дори и чип не ти требва за да ги контролираш. Те са наплашени до смьрт да не загубят работата си. Немат време дори да помислят дали живят дали вегетират. Биг брадер по цел ден пуска едно и сьщо - вие сте велики но тия които ви рьководят са по-влики. Пазете си работата сега е война, конкурентна война... Страх, страх и пак страх това е конторла.