НАТО и ЕС да се включат с военна подкрепа в Украйна!

Има опасност от руска инвазия, заяви дипломат №1 на Киев
17 авг 2014 07:30,
804
НАТО и ЕС да се включат с военна подкрепа в Украйна!
Снимка: Reuters

Украинският министър на външните работи Павло Климкин призова в интервю за германско радио НАТО и ЕС да осигурят военна подкрепа за украинските войски, сражаващи се срещу проруските сепаратисти и посочи, че западният военен алианс трябва да възприеме нова стратегия спрямо Киев, предаде Ройтерс.

Четиримесечният конфликт в Източна Украйна достигна критична фаза и по-рано днес проруски сепаратистки лидер каза, че сепаратистите в Украйна са получили ново военно оборудване и военни, подготвени в Русия и ще предприемат голяма контраофанзива срещу украинските правителствени сили.

Пред германското радио Дойчланфунк Климкин заяви, че НАТО и ЕС трябва да обмислят какво могат и биха направили, ако се нарушат законите, както стана с Крим през март, когато Русия го анексира, и за каквото говорят и руските действия сега в Донецк и Луганск.

"Наистина е труден въпрос за ЕС и за НАТО да кажат какво могат да направят, ако една европейска страна насърчава една война в Европа", каза Климкин.

"И ако в този случай ЕС и НАТО отговорят, че не могат да направят много, тогава това поражда въпросът как ние ще можем да продължаваме да гледаме на тях като на отговорен партньор", добави дипломат номер едно на Киев.

Запитан дали призовава ЕС и НАТО за оказване на военна помощ, Климкин отвърна: "Разбира се, че да. Ние се нуждаем от военна помощ, защото ако я получим, ще бъде по-лесно за нашите войски да действат на място". Той добави, че Украйна е изправена пред тежки икономически и финансови санкции, така че се нуждаем от помощ сега, но по-късно ще се отплатим за тази помощ.

Климкин посочи, че освен директна помощ, страната му се нуждае и от помощта на ЕС за прилагането на реформи. Климкин посочи, че НАТО трябва да приеме нова стратегия прямо Украйна и изрази надежда, че това може да стане на срещата на върха на алианса през септември. Той добави, че би искал Украйна да получи политическа подкрепа, повече помощ за войските си, помощ за реформите и помощ в такива области като борбата с тероризма и киберпрестъпността.

Но Климкин добави, че не става въпрос Украйна да стане член на НАТО в този момент, тъй като по този въпрос липсва консенсус в самата Украйна.

В интервюто Климкин предупреди, че опасността от руска инвазия е вездесъща и добави, че украинските войски са подложени почти на ежедневен обстрел от руска територия. Климкин добави, че Русия праща наемници и оръжия в Украйна.

Министърът увери, че Украйна ще се бори до край за Крим, Донецк и Луганск. Запитан защо Киев не е обявил състояние на война, той посочи, че това само ще влоши условията на живот на народа, защото така наречените военни командири ще получат отговорности на място и някои закони повече няма да се прилагат.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко обсъди за пети път от началото на месеца украинската криза с американския вицепрезидент Джо Байдън, съобщиха Ройтерс и руската агенция РИА Новости.

Порошенко е подчертал пред Байдън, че мирният план е единственият начин за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Порошенко е подчертал освен това, че безопасността на мирното население, особено на жителите на Донецка и Луганска области са абсолютен приоритет в хода на воденето на антитерористичната операция в Източна Украйна.

Байдън и Порошенко са постигнали съгласие, че изпращането от Русия на военна колона през границата с Украйна и продължаващите руски доставки на модерни оръжия за сепаратистите са в противоречие с каквото и да е желание за подобряване на хуманитарната обстановка в Източна Украйна.

Порошенко е казал на Байдън, че все още проруските сепаратисти не са осигурили все още безопасно преминаване и доставка на руската хуманитарна помощ за Източна Украйна, предаде ДПА.

Президентът Порошенко е разговарял и с германския канцлер Анела Меркел. Той е поканил германския канцлер Ангела Меркел да посети Киев следващата седмица "за обсъждане на въпроси от взаимен интерес", съобщи пресслужбата на украинския държавен глава, цитирана от Интерфакс.

Двамата лидери обсъдили и международните усилия за мирно уреждане на ситуацията в Донбас.

Президентът благодарил на Меркел за подкрепата на Германия за Украйна и изразил надежда, че лидерите на страните от ЕС ще отделят дължимото внимание на украинския въпрос на заседанието на Европейския съвет на 30 август. Порошенко заявил, че е готов да присъства на заседанието, за да информира лидерите на страните от ЕС за ситуацията в страната.

Двамата лидери са пледирали освен това за прекратяване на доставките на оръжия от Русия в Украйна, предаде Франс прес. Меркел и Порошенко са постигнали съгласие, че в Украйна трябва да бъде договорено прекратяване на огъня. Двамата лидери са обсъдили също информациите и твърденията на проруски сепаратисти, че са получили танкове и подкрепления от военни, дошли от Русия, се уточнява в съобщение на канцеларията на Меркел относно телефонния разговор между нея и Порошенко.

Меркел е изразила желание руското правителство да излезе с позиция относно тези информации и относно твърденията на сепаратистите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


804
Още по темата: УкрайнаНАТОРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
518
21
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
до 720 Кви деца ще пращаш ***, кой ти е казал тая лъжа, или е "опорна точка"??? Армиите от НАТО са професоинални бойни машини, работещи на бойното поле, като швейцарски часовник- безупречно! Тия филми с "дАбрАвольцъй", мабравольцъй, мАбилизации и т.н. са рузийски патент на пишлигарската им наборна пасмина, извин. "армия" хе, хе, хе
517
3
 
33
 
! Отговори
България преди 9 години
Началниците от НАТО и ЕС да вземат пушките и да заминават да се бият ние няма да си пращаме децата в Украина .
516
30
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Разбира се, че мразещите имперска русия Българофили сме повече от руските *** тук, затова тия *** избиха толкова ПАТРИОТИ след като се добраха до власт след преврата на 9.9 44г. и руската окупация на Царството ни! Затова беха лагерите, нар. им "съд", убийствата без присъда, затворите, искаха да пречупят Българщината, НО ЯСНО СЕ ВИЖДА ЧЕ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ докато има БЪЛГАРИ!!! И сега русофобите сме повече от руските агенти тук, иде Видовден братчеди, както казват комшиите
515
0
 
0
 
! Отговори
do M. преди 9 години
Mariike, tova e rabota. :))))Ti li ste im plastash, stom porachvash s zaglavieto?! :))))
514
4
 
14
 
! Отговори
AРХАНГЕЛ преди 9 години
Няма значение кой крив кой прав! Важното е, че от седмица две, тоест, откак на власт е т.нар. служебно правителство, България стана една от държавите, подкрепящи режима в Киев. На няколко места в руски сайтове се появи информация, че ние, заедно с Румъния и Чехия, изнасяме танкове Т72 и 122 мм. и 152 мм. САУ за Украйна! Ако това е вярно, ясно защо толкова бързо настъпиха политическите промени! Гадовете от ес и нато искат по-послушни управници тук...но ако Русия ни "прати" някоя ракета....
513
4
 
19
 
! Отговори
123 преди 9 години
Както вървят нещата скоро Порошенко ще моли Русия да влезе в Украйна и го спаси от фашисткия прав сектор. Какво ще каже сега Европа след като подкрепи тези профашистки сили???
512
6
 
5
 
! Отговори
Бай Михал преди 9 години
До софиянец--690;Русофобите винаги са били по --големия % .Захари Стоянов го пише ясно; До СЪЕДИНЕНИЕТО ВСИЧКИ БЯХА РУСОФИЛИ <СЛЕД НЕГО ВСИЧКИ СТАНАХ РУСОФОБИ.Русия не го призна,освен това свика втора Цариградска конференция на която поиска пак да ни раздели,но Англия,Франция и Италия и показаха среден пръст.Един от отявлените русофили Иван Вазов 1916 г стана върл Фусофоб и написа стихотворение ,0,5 мдълго,срещу "освободителката".Така че жРУСОФОБИТЕ винаги са били повече.
511
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нека да се включат, та най-после руснаците пак да спрат в Берлин
510
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецсъбота и неделя ходиш ли си на село?
509
2
 
5
 
! Отговори
до софиянец преди 9 години
И ти сбърка.София над всичко.София добре, далаверки на най- високо ниво а другите да го духат:).
508
4
 
7
 
! Отговори
до останалите! преди 9 години
Никой да не закача Одисейчо! Моя хамерикански жребец!!!!Сузи Траверса
507
4
 
8
 
! Отговори
до одисейчо преди 9 години
Одисейчо, кефиш ме! Влюбена съм в теб! Аз съм млад, женствен *** - ела ме прасни хамерикански жребецо! Имаш ли плакат на Рамбо на вратата????? Говори ми мръсни думички на енглиш плииииизззззззззз!!! Одисейчо, хамериканецо искам те!!!
506
3
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Niki 705- СБЪРКАХТЕ- БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, даже НАД РУСИЯ! Ако сте от продажниците на болния волен, му кажете- за ИЗМЯНА към Р. България има предвидени най- тежките наказания в НК! И неговият ред ще дойде!
505
4
 
2
 
! Отговори
Niki преди 9 години
Ruskiya botush shte smaje amerikanskata chuma i bacillite evreyski!! Bulgariya i Rusiya nad vsichki!!
504
7
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Бойко "...Тези, които говорят негативно за Русия са полуграмотни ***, които вредят на страната ни..." Интересно, интересно- а какъв е Вашият образователен ценз? И още по- интересно - да сте чели конституцията на Р. България? защо един човек да не може да напише в български форум мнението си за руската неоимпериалистическа политика , за незаконната руска анексия на Крим и за руската агресия в Украйна? Ако Вие все още живеете в 1972 г. , е време да се събудите- сега сме 17.08.2014г.!
503
4
 
15
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Рано или късно България ще има нужда от руска помощ. Както знаем от историята никой друг няма да се жертва за да погне на българите освен руснаците. Тези, които говорят негативно за Русия са полуграмотни ***, които вредят на страната ни.
502
1
 
3
 
! Отговори
до 701 преди 9 години
Според мен не се вмъква в разговора, вмъква ти го сам знаеш къде. :)
501
10
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Руски въшливи ***, БЪЛГАРИТЕ в България НЕ СА ***.
500
6
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До hahah 697- Как се нарича човек, чиято майка е еврейка? Евреин! В това няма нищо обидно -просто става въпрос за президента на рф путин, който НЕ Е етнически руснак, а евреин :) Така, че - каква излезе тя- "великата" рф се управлява от евреин, а не от етнически руснак:) Е- тогава какво са седнали някои да се присмиват на българите, а?:)
499
6
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До hahah 689 - Българските мъже в мнозинството си са хетеросексуални. Освен това- българският ген е много здрав и издържлив- 500 години турско робство не са му повлияли. Не е лошо да отправиш апела си към руснаците и турците - види се, имате сходни предпочитания към собственият си пол- влюбени сте в путин и ердоган, а това вече е 100% израз на хомосексуализъм:)