Германия ще продължи да подкрепя Украйна, обеща Меркел в Киев

Германският канцлер призова за прекратяване на огъня
Обновена: 23 авг 2014 19:15 | 23 авг 2014 16:08, Веселина Йорданова
149
Германия ще продължи да подкрепя Украйна, обеща Меркел в Киев
Меркел и Порошенко. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел призова и двете страни в конфликта между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна да сключат споразумение за прекратяване на огъня, предадоха ДПА и Ройтерс.

На пресконференция в Киев след среща с украинския президент Петро Порошенко, Меркел подчерта, че преговорите не могат да постигнат успех, ако само една от страните има интерес към дипломатическо решение.

Още по темата
"Трябва да има две страни, за да бъдат успешни. Не можете да постигнете мир сами. Надявам се, че преговорите с Русия ще доведат до успех", заяви Меркел.

"Плановете са на масата. Сега трябва да последват действия", добави германската канцлерка.

Украинският президент заяви, че е готов да работи с Европа, за да постигне мир в страната си, но подчерта, че Украйна няма да се откаже от територии, нито от независимостта си. Време е за мир в Донбас, и мирът може да се възцари бързо, след като бъдат отстранени сепаратистките бойци и "чуждите наемници".

"Украинската страна и нашите европейски партньори ще направят всичко възможно за постигането на мир - но не на цената на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна", подчерта Порошенко.

Меркел изтъкна, че териториалната цялост на Украйна е цел на германската външна политика. Тя обяви също въвеждането на финансови мерки, целящи да подпомогнат украинския енергиен и воден сектор, както и за облекчаване на съдбата на бежанците.

Украйна ще получи кредитни гаранции на стойност над 500 милиона евро за възстановяване на повредената по време на бойните действия енергийна и водна инфраструктура в източните региони. Бежанците ще получат още 25 милиона евро. За нови санкции срещу Русия не се говори, отбеляза Меркел.

Порошенко нарече тази помощ "началото на плана Меркел за възстановяването на Донбас".

Според Меркел, която има водеща роля в преговорите по време на едномесечната криза, главното препятствие пред сключването на споразумение за прекратяване на огъня е липсата на контрол на границата между двете страни.

Западът твърди, че има обширни доказателства за контрабанда на оръжия от Русия за бунтовниците. Москва отрича обвиненията.

Преди да разговаря с Порошенко, Меркел обеща, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. "Става дума за подкрепа от Германия по пътя към мир, и тъкмо по този път трябва да се върви", цитира думи на Меркел електронното издание на в. "Билд".

По-рано тя изтъкваше, че украинската криза трябва да бъде решена по мирен път и преговорният процес трябва да има абсолютен приоритет, напомня агенцията.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел се обяви за "федерална" Украйна - федерализация на страната ще сложи според него край на конфликта между властите в Киев и проруските сепаратисти, информира Франс прес, като цитира интервю на държавника, което ще бъде публикувано в неделя от в. "Велт ам зонтаг".

"Териториалната цялост на Украйна може да бъде запазена само в случай, че областите с предимно руско население получат някакво предложение. Една разумна концепция за федерализация според мен е единственият подходящ път", заявява Габриел в извадка от интервюто, поместена на сайта на изданието и цитирана от агенциите./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 9 години
Бранко пак за сухия клон се хвана!https://youtube/watch?v=vDYOkcvT7cc
60
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 9 години
https://youtube/watch?v=7FNo7J-TyEshttps://youtube/watch?v=wxTCeeK-1uEhttps://youtube/watch?v=micly9xApCQ
59
2
 
13
 
! Отговори
@@@ преди 9 години
ВНУЧКАТА НА ХИТЛЕР ПРОДЪЛЖАВА ДЕЛОТО !!!!! РАЗЛИКАТА Е ,ЧЕ УБИВА УКРАИНЦИ С ПОДПИС И ЛИСТ ХАРТИЯ !!!! ЖАЛКО ЗА УКРАЙНА И НЕЙНИЯ НАРОД !!!
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе,къде е парада? Абе къде е Боинг-а?
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БрaнникДай го независимия източник .Искам да го видя.Само да не се казва Цензор .
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре понеже в Киев щяло да има ,,парад на победата,, (само дето никого не е победила хунтата де) , в Донецк също ще има .Но там ще покажат на населението пленените ***.Да ги видят хората и да им се радват
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Брaнник Абе човече, те днеска такова дърво са яли окраинците при ИЛОВАЙСК , че едвам са извлякли убити и ранени.Толкова убити не били давали от началото на операцията,бе . А окраинците поне бой знаят да ядат.Искаш ли видео от там.И други имат интернет.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до До Тихомир ТомовДа, но германците загубиха войната и Съюзниците можеха да върнат Добруджа отново на Румъния, както направиха в 1918 г.
53
2
 
1
 
! Отговори
до До Тихомир Томов преди 9 години
ако не бяха германците сега в южна добруджа щеше да се говори румънски , добре че бяха те иначе сега щяхме да умрем от глад.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тихомир ТомовМмм, ако не бяхме участвали във войната срещу германците, тогава трябваше като техни съюзници и помощници да ни резнат територийката както стана след Първата световна в която пак бяхме с германците и не воювахме с тях.И тогава ставаше много,много лошо! България на юг от Стара планина отива в Гърция и Турция, Западната част отива в Югославия, а Румъния отново си взема добруджа. За това да си мислил случайно? Или откъде толкова мозък в кратуната? Чърчил е искал изобщо да няма Бъ
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тихомир ТомовМмм, ако не бяхме участвали във войната срещу германците, тогава трябваше като техни съюзници и помощници да ни резнат територийката както стана след Първата световна в която пак бяхме с германците и не воювахме с тях.И тогава ставаше много,много лошо! България на щг отр Стара планина отива в Гърция и Турция, Западната част отива в Югославия, а Румъния отново си взема добруджа. За това да си мислил случайно? Или откъде толкова мозък в кратуната? Чърчил е искал изобщо да няма Б
50
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел лека - полека ще клекне пред Путин. Няма държава, която да не е клекнала пред Русия, защото Русия е 10 пъти по-велика от всички, а Путин е 10 пъти по-умен от Меркел, и изобщо с Путин никой не може да се мери. Не го ли разбрахте това нещо вече?
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 села селяни вече готвят нацистската *** слагат сега пипера.И всички нацистски *** по света на бавен огън с лимонка в устата.
48
8
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
До ал Българите сме воювали срещу Русия в Добруджа по време на Първата Световна и техни знамена са във Военно Историческия музей след порядъчен пердах . След това да си отмъстят болшевиките изпратиха нашата армия да се бие срещу най- верния си и лоялен съюзник Адолф Хитлер .Загинаха без смисъл над 30 000 млади българи . Така че не се радвай излишно !
47
5
 
15
 
! Отговори
1313 преди 9 години
Германия да спре да играе по свирката на тия жадни за кръв американци, че да не заиграе мечката и в техния двор!
46
6
 
20
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Щом Германия започва да говори за федерализация на Украйна, значи Западът е клекнал пред Русия и Путин. Факт !
45
3
 
14
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Меркел нещо иска да демонстрира към Русия ли с тази визита в Украйна, че прави изказвания все едно интересите на Русия не съществуват?
44
2
 
15
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Много е *** и примитивен хомо сапиенс. Значи според него критерия за това кой съюз е правилен и кой не, е сегашното състояние на съюза към който се насочва, и дали то е богато и икономически развито или не!И тъй като Украйна смята че ЕС е по-икономически развит от Русия то значи ЕС е правилният съюз за нея.Типично поведение на ***.И като всяка *** се оказва излъгана накрая, унижена и много преебана.Това е дебелото стъбло което изниква от корена наречен келява ценностна система.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SAMOLETA E ZARAZEN S EBOLA, PRIGOTVETE SE DA UMRETE ! BG POLITICI SA PODLOGI NA VSICHKI ! UBIICI PARVO VIE DA UMRETE I DECATA VI ! DAITE PRIMER ? ZABRAVIX CHE DECATA VI UCHSHAT KOI V ANGLIA KOI V SWISS? NISHTO SHTE GI STIGNE ! VIE STE BOKLUCI VIE NE STE XORA A IZCHADIA
42
3
 
26
 
! Отговори
123 преди 9 години
Меркел - подчинена американска *** ,,,