Япония e готова да предложи експериментално лекарство срещу eбола

Страната може да предостави медикамента при молба от страна на СЗО
25 авг 2014 14:39,
6
Япония e готова да предложи експериментално лекарство срещу eбола
Снимка: Архив Reuters

Япония е готова да предложи експериментално лекарство срещу ебола, предаде Франс прес. Препаратът е създаден от японска лаборатория и според създателите му е в състояние да се бори срещу вируса, предизвикал най-смъртоносната епидемия, засегнала четири страни от Западна Африка.

По думите на главния секретар на японското правителство и министър, отговарящ за въпросите на националната сигурност Йошихиде Суга, страната му е в състояние да предложи медикамента съвместно с неговия производител при молба от страна на Световната здравна организация (СЗО).

Лекарството, наречено фавипиравир (или "Т-705"), е пуснато на пазара под наименованието "Авигар" (Avigar) от фармацевтичната компания "Тойама Кемикъл"(Toyama Chemical). Компанията е филиал на "Фуджифилм Холдинг", специалист в областта на изображението, която развива значителна дейност и в медицинската област.

От "Тойама Кемикъл" заявиха, че разполагат със запаси, достатъчни за над 20 000 души. Според тях приемът на лекарството под формата на хапчета може да улесни лечението в райони с ограничена медицинска инфраструктура.

За момента не съществува нито една ваксина или антивирусен препарат срещу ебола, който е между най-заразните и смъртоносни вируси при човека, чиято смърт може да предизвика за няколко дни. Заради разрастващата се епидемия, която е най сериозната от откриването на този вирус преди 40 години, международната медицинска общност одобри в средата на юли използването на експериментални лекарства.

Лъч надежда идва от американски експериментален серум ZMapp, приложен на двама пациенти, заразени с вируса, които напуснаха излекувани болницата за седмица.

Испански свещеник, лекуван със същия препарат, обаче почина няколко дни по-рано. Вирусът Ебола се разпространява при директен контакт на телесни течности, каквато е кръвта, от заразени хора, проявяващи симптомите на болестта.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи разбирачи (филмари) сте всички туа, необразовани среднистчета такива.
2
1
 
3
 
! Отговори
Прост преди 9 години
До Анонимен 1Не е Ваксина, а е Лекарство. Има разлика.
1
3
 
0
 
! Отговори
езичник преди 9 години
какво има да се следи. то е ясно кой и защо.