Гей реклама с Пушкин разбуни духовете в Казахстан

Авторите спечелиха награда за проекта си
Обновена: 1 сеп 2014 11:30 | 1 сеп 2014 11:25,
42
Гей реклама с Пушкин разбуни духовете в Казахстан
Постерът, разбунил духовете в Казахстан. Снимка: Facebook

Реклама с целувка между руския поет Александър Пушкин и казахстанския композитор Курмангази Сагирбаюли разбуни духовете в Казахстан, пише "Гардиън".

Рекламата с едни от най-популярните имена на 19 век е на гей клуб в Алмати, един от най-либералните градове в Централна Азия. Клубът се казва Студио 69 се намира всъщност на ъгъла на улици, кръстени именно с имената на Пушкин и Сагирбаюли.

Във връзка с рекламата 20 активисти са завели дело на 25 август срещу рекламната агенция, създала скандалния постер. По думите им това е обида за казахстанците и руснаците. Потомък на Сагирбаюли също заплашва да съди създателите на рекламата.

Реакциите в социалните медии също са предимно негативни. Хората изразяват гняв срещу явното неуважение към творците. „Възмущението ми няма край! Как може да се появи нещо такова?“, пише потребител.

Някои защитават постера, като напомнят целувката между Ерих Хонекер и Леонид Брежнев. „Поне има доза креативност в сравнение с безплодната степ на вътрешните работи на страната“, се казва в друго мнение в социалните мрежи.

Един от художниците, стоящи зад постера, Валери Володин, пише: „Човек може само да се гордее с тази работа. Преди всичко тя работи – хората разбраха адреса на заведението. На второ място, това е смел проект в защита на гей движението.“

Постерът спечели награда на рекламната агенция на състезание в Бишкек на 23 август. След реакцията обаче агенцията поднесе извиненията си към обществеността и обеща постерът да не бъде разпечатван и използван.

Хомосексуализмът се декриминализира в Казахстан през 1998 г., но антигей настроенията са често срещани. През май антигей активисти издигнаха стена около гей клуб в нощен Алмати. През последните месеци се обсъжда приемането на закон срещу гей пропагандата. Миналата година пък казахстански депутат нарече хомосексуалистите „престъпници срещу човечеството“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евразийския съюз на Путин се оказа по-пeдaлски от ЕС. Маската на путинските моралисти падна. Путин ще има къде да отсяда когато отиде при васала си Назарбаев.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надписа е мното по-скандален от целувката.кypманганлски за пyткина.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От болни мозъци може да се очакват само гнусотии!
11
1
 
4
 
! Отговори
Зиг преди 9 години
..."хората разбраха адреса на заведението.."?!?!?! Ами те щяха да го разберат и ако просто го беше написал...
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моето уважение на този депутат от Казахстан.Не казвам да бъдат тормозени и преследвани хората, които имат хомосексуален проблем, но, моля, да не демонстрират открито и агресивно тази своя особеност!Уж били кротки и възпитани, но се знае, че някои от тях посягат и на подрастващи, а има един период в тийнейджърските години, в рамките на който подобно посегателство може да промени нормалната сексуална ориентация на подрастващия!В този смисъл го разбирам като "престъпление срещу човечеството"!
9
0
 
7
 
! Отговори
. преди 9 години
А пък *** може да мютва мнения, но мисленето на хората няма да промени , пед*растите ще продължават да се наричат пед*расти , хората ще продължават да ги мразят , като гледам скоро може и бой да ядат , пак повтарям пед*ругите нямат уважение към нищо и никого, освен собствената си извратеност (размяна на мъжки членове там откъдето природата е отредила да излизат разни неща , а не да влизат рзбийшли).
8
2
 
13
 
! Отговори
Ренесанс666 преди 9 години
Гей пропагандата се прави умишлено се цел да се намали населението в развитите държави!Още пред 90-те години много от големите политици и умове осъзнават че земята се пренаселва преклалено бързо и нещо трябва да се направи. Има няколко варианта. Война, изкуствено създаден вирус, или налагане чрез груба сила и диктатура. НО след мащабни проучвания и статистически изчисления се стига до извода че ако само 5 -15 % от населението станат отбратни това ще намали раждаемостта със близо 50%.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма да ви казвам как се казва сданието, където се помещава това чудо в иначе супер готината алматъ...ковчег...
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък доктор сър Пич.ка от ком. 21 е любовница на Одисей!
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този случай е добра илюстрация какъв ефект имат ценноности взети на пиедестал е еврогейския съюз:Тия инкомислещите се гордеят с работата си докато за останалите си е чиста ***#@тия!В Европа обаче обект на гордост са политиката не постери което е сериозна заплаха!
4
24
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
путин и лавров са любовници и им много им подхожда, те да са на снимката...Да живеят ЕС и САЩ, долу русия!!!
3
10
 
5
 
! Отговори
Симчо педераста от преди 9 години
Харманли.Какво е това закостеняло мислене, никакви европейски ценности, никаква толерантност към разнообразието. *** моля ви се 21-ви век е, разширете кръгозора си и прегърнете дайвърсити-то, не бъдете тесногръди провинциалисти. Вие знаете ли, как е в развитите страни, които трябва да са ни модел за следване във всичко. Там гей-браковете отдавна съществуват и тук трябва да е така, щом развита, цивилизована Европа е ги е приела. Да си гей, значи да си специален. Тъмни балкански субекти,некултурни
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Авторите спечелили награда. Ама разбира се, нали е за хомо пропаганда. Поне да беше нещо оригинално, да докаже клишето за гейовете, дето ни се натрапва от години, колко били талантливи, креативни, една дузина суперлативи.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бе! Не гласувайте закон, оставете хората сами да се разберат и се чудете защо има пребити гейове в болницата.Ако държавата не се заеме хората ще се заемат и тогава тежко им на гейовете!