Мама, татко и...още някой - какво е да си с трима биологични родители

Докъде трябва да се меси медицината
Обновена: 1 сеп 2014 17:00 | 1 сеп 2014 17:00,
16
Мама, татко и...още някой - какво е да си с трима биологични родители
Снимка: архив, Ройтерс

Алана Сааринен обича да играе голф, да свири на пиано, да слуша музика и да излиза с приятели. В това отношение тя е като много други деца по целия свят. Разликата е на биологично ниво – тя има ДНК не на двама, а на трима родители, пише Би Би Си.

„Много хора казват, че имам чертите на майка ми и очите на баща ми. Това се отнася и за характера ми“, казва Алана. „Аз имам ДНК и от трета дама. Но за нея не мисля като за родител, аз имам просто нейни митохондрии“, добавя тя.

Хората като Алана са между 30 и 50 в целия свят. Идеята за тримата родители се появи в САЩ като опит за лечение на стерилитета. По-късно методът е забранен. Скоро обаче може да се появят още хора като Алана, защото Великобритания обмисля да узакони нова подобна техника, която ще използва донорски митохондрии и по този начин ще се бори с генетични заболявания. Този процес ще се нарича митохондиална подмяна и ако парламентът разреши това, Великобритания ще бъде единствената държава в света, която ще позволи деца с ДНК на трима да се роди.

Алана се ражда чрез лечение на стерилитет, наречено цитоплазмен трансфер. Нейната майка Шарън Сааринен и баща й са се опитвали да имат бебе в продължение на 10 години с помощта на ин витро процедури.

„Чувствах се безполезна. Почувствах се виновна, че не мога да даря с дете съпруга си. Когато имаш такъв проблем, мислиш за него постоянно. Няма и сън“, разказва тя.

Цитоплазменият трансфер беше представен в края на 90-те години от д-р Жак Коен и неговия екип от Ню Джърси, САЩ. „Разбрахме, че има нещо в цитоплазмата, което не функционира правилно. Затова се наложи да включим други митохондрии“, разказва той. Коен прехвърля малко цитоплазма от донор към яйцеклетка на Шарън. След това се използвала спермата на мъжа й. По този начин трета ДНК се прехвърля в ембриона.

17 бебета са родени в клиниката на Коен чрез цитоплазмения трансфер. Една от бременностите обаче завършва с аборт. Според специалиста това не е неочаквано. Оказало се, че в плода липсва Х хромозома.

Останалите бебета се раждат нормално. По-късно се установява, че при едно от децата има признаци за разстройство на развитието, включващи и аутизъм. Според д-р Коен е трудно да се каже дали тези изменения са в резултат от процедурата.

През 2002 г. властите в САЩ забраняват метода поради етични съображения. Критиките са свързани най-вече с това, че се появяват деца като Алана, които имат нетрадиционна ДНК. Те ще предадат тази ДНК на децата си и т. н.

Поради липса на средства се знае твърде малко за децата като Алана. Майка й казва, че дъщеря й е нормално и здраво дете. „Не можех да се надявам на по-добро дете. Тя е интелигентна, умна, красива, обича математиката и науката, справя се добре в училище, винаги помага в домакинството“, разказва Шарън. Тя подчертава, че Алана винаги е здрава, дори не страда от настинки.

Здравето на децата като Алана ще бъде стриктно следено заради подобна програма, която ще стартира във Великобритания. Тя няма да се прилага на жени с репродуктивни проблеми, а за хора, които имат митохондриални проблеми, за които има вероятност да се унаследят от децата им. Хората с такива проблеми най-често страдат от болести на сърцето, имат респираторни проблеми, епилепсия, в някой случаи и тежка деменция.

Според д-р Дъг Търнбъл от университета в Ню Касъл страдащите от митохондриални проблеми във Великобритания са 1 на всеки 3000 души. „Може да се борим със симптомите, може да подобрим качеството на живота на тези хора, но не можем да ги излекуваме“, пояснява той.

„Не искаме да създадем по-здрави хора или хора само с руса коса. Искаме просто да спрем една болест и мисля, че само това е начинът“, допълва Търнбъл.

Шарън Бернади е от Съндърланд. Тя е една от онези, на които новият метод може да помогне.

„Имам бебета в три различни гробища“, разказва тя, заобиколена от снимки на всичките си деца.“Това не е начинът да планирате живота си, когато се опитвате постоянно да имате семейство. Имам прекрасни снимки и спомени, но това е всичко, което имам“, допълва тя.

Докторите не знаят защо бебетата на Шарън умират часове след раждането им. Затова тя и съпругът й продължават да опитват с надеждата да имат здраво дете. При четвъртото дете - Едуард, отначало нещата изглеждат различно. Той бил здрав, докато не навършил четири години и половина. Тогава е диагностициран с болестта на Лий, вид митохондриална болест. Здравето му започва да се влошава с течение на годините. Пикът на болестта идва, когато момчето навършило 20 години. Започнало да получава спазми, да крещи в болка. Починало година по-късно.

„Надявам се синът ми не е починал напразно. Искам той да бъде причината нещо да се промени“, разказва Шарън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как преди нямаше такива репродуктивни проблеми, сега "демокрацията" ни ги докара, нали искат да съкращават населението по земята по техните си планове.
12
6
 
1
 
! Отговори
FREE-DOME преди 9 години
Важното е да се взимат $! Има много по-просто решение. Пример:Тази финландка като не може да зачене, а мъжът й може -ще вземат решение да дадат 5000$ на някое бедно (примерно) чешко момиче да забременее от мъжа и ако роди здраво дете, да им го остави и с парите да започне на учи магистратура в Прага. Сумата може да бъде и 25000$, зависи от пазарлъка. А Държавите трябва просто да не пречат на това.
11
1
 
3
 
! Отговори
До Кратун преди 9 години
Много добре казано.
10
2
 
12
 
! Отговори
А бре, Кратуне! преди 9 години
Ако бог не желаеше да се раждат здрави деца с помощта на цитоплазмен трансфер, това просто нямаше да може да се случи!Не ти ли идва на ум, че трудностите, с които се сблъскват подобни семейства, може да не са кодирани от природата, а да са последица от някое наше, човешко посегателство срещу природата. В такъв случай,медицината е успяла да поправи това зло чрез цитоплазмен трансфер.
9
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не можех да се надявам на по-добро дете. Тя е интелигентна, умна, красива, обича математиката и науката, справя се добре в училище, винаги помага в домакинството, разказва Шарън. Тя подчертава, че Алана винаги е здрава, дори не страда от настинки."Е дай, Шарън, всички ние да си правим деца мутанти като са толкова качествени и интелигентни, колкото твоята дъщеря. Хич не ми пука за дъщеря ти. Това е гавра с природата, което си направила ти и учените и всички участващи в това.
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КратунОт евреите всичко излиза. Кой е доктор Жак Коен ?
7
7
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Още един дето решава вместо Бог от какво Бог да се обижда. Ако наистина вярваш в Бог, би трябвало да знаеш, че Той е всемогъщ и сам си решава преблемите. Няма нужда някой друг да убива в божието име....
6
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наближава света описан в "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли, в който хорат ще се произвеждат и да се каже думата мама и татко ще е срамно.
5
32
 
3
 
! Отговори
Християнин преди 9 години
Тези деца са обида за Бога и трябва да бъдат изтребени в негова угода!
4
7
 
21
 
! Отговори
Продълж. на 4 преди 9 години
Защо пък да не се направи така, че хем да се помогне на семейството да има здраво дете, хем някоя нещастна жена да не си отиде от този свят с мисълта, че не оставя след себе си потомство?
3
10
 
13
 
! Отговори
Мисля си нещо друго преди 9 години
Някоя жена може силно да е искала да има семейство и деца, но нещо да е объркало живота й. После е станало късно.Такава жена може ли да помогне на семейство с подобни проблеми - чрез този "цитоплазмен трансфер"? Така, хем гените й няма да се загубят, хем семейството, което по този начин се е сдобило с дете ще знае, че винаги може да разчита на нея. Впоследствие това дете може да бъде наследник на нейната собственост, ако се споразумеят така.Сигурно звучи наивно-романтично, но защо пък да не се
2
4
 
36
 
! Отговори
до педро преди 9 години
Педро, на децата правени инвитро не им пише на челото! Те също имат двама родители и няма нужда да се пише 1и 2 родител! По-скоро ,това което казваш се отнася за еднополовите семейства! А по темата: Как медицината в едни случаи се меси докъдето си иска, а в други случаи елементарната намеса е "неморална"? Щом така ще се роди,здраво, живо и обичано дете -няма нищо неморално! А и за мен родител е не този, който те е "създал", а този, който те отгледал и направил човек!
1
25
 
7
 
! Отговори
Педро преди 9 години
Нашите мъдри комисари в Брюксел подготвят директива до васалните царства според която в официалните документи и в училищата и детските градини да се премахне употребата на майка и татко а да се въведе първи и втори родител, така ще се избегне дискриминацията на децата които са правени ин витри или осиновени и живеят в еднополови семейства.