Ердоган се стреми към двудържавно споразумение в Кипър

Правителството на Република Кипър нарече незаконна визитата му
2 сеп 2014 08:19, Елка Василева
10
Ердоган се стреми към двудържавно споразумение в Кипър
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Новият турски президент Реджеп Таип Ердоган ще одобри споразумение за обединение на Кипър, единствено ако в него кипърските турци са равноправни партньори във федерация с международно признатото кипърско гръцко правителство, предаде Асошиейтед прес.

Ердоган заяви това вчера по време на посещението си в така наречената Севернокипърската турска република, която е призната само от Анкара.

Кипър бе разделен през 1974 г., когато Турция нахлу след преврат на поддръжници на обединението на острова с Гърция.

Обявената от кипърските турци независимост е призната само от Анкара, която поддържа там 35 000 войници. Мирните преговори бяха подновени по-рано тази година.

Кипърските гърци са против споразумение, поставящо отцепническата администрация на равна нога с правителството, защото според тях така ще бъде придадена легитимност на нещо, което е създадено със силата на оръжието, отбелязва Асошиейтед прес.

Правителството на Република Кипър нарече "незаконна" визитата на Ердоган и осъди изявлението му за необходимостта от решение на кипърския проблем въз основа на създаването на две държави, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на публикувано вчера изявление на правителствения говорител Никос Христодулидис.

В документа Христодулидис посочва също, че Кипър "смята за неприемливи постоянните призиви за въвличане на Гърция в диалог (за уреждане на кипърския въпрос), които се правят в опит да се изравни отговорността (на страните гаранти на независимостта и териториалната цялост на острова, каквито се явяват Турция и Гърция) за продължаващата окупация на Кипър, за която е виновна само Турция". По думите му правителството на Република Кипър е очаквало "президентът на Турция - страна кандидат за член на  Европейския съюз - първо да призове за въвличане в процеса за  уреждане на въпроса ЕС, член на който е Кипър и какъвто ще остане такъв и след решаването на кипърския проблем".

 "Искаме отново да заявим нашата решимост настойчиво да търсим прекратяване на окупацията на острова и постигане на справедливо и жизнеспособно решение на кипърския проблем", се казва още в изявлението на правителствения говорител.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
до пишман тюрк преди 9 години
тюрк си само в мечтите си ромлянино
4
14
 
2
 
! Отговори
Тюрк преди 9 години
А Кърджали кога?
3
3
 
25
 
! Отговори
интернет гоблин преди 9 години
Впрочем, преди да ревем за Крим, няма ли някой западен чиновник да наложи санкций на турция, заради незаконната окупация? Или като зс наши хора им е позволено?
2
0
 
16
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Хубава схема, кой идва след Кипър? Още един с имперски мераци!
1
11
 
6
 
! Отговори
Бг Турчин преди 9 години
Дреме ми за тия.