9,5 млн. европейски фермери пострадали от продоволственото ембарго на Русия

Това съобщи Европейският парламент
Обновена: 24 сеп 2014 16:53 | 24 сеп 2014 16:53, Елка Василева
22
9,5 млн. европейски фермери пострадали от продоволственото ембарго на Русия
Снимка: Reuters

От продоволственото ембарго на Русия са пострадали 9,5 милиона европейски фермери. Това се посочва в разпространена днес декларация на Европейския парламент, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Ограничителните мерки, наложени от Русия, са нанесли щети на доходите на 9,5 милиона европейски фермери", се отбелязва в документа.

По-рано Европарламентът призна, че ЕС "сериозно ще пострада" от руското продоволствено ембарго, допълва ИТАР-ТАСС.

"Европейските компании продължават да полагат усилия да се справят с последиците от руското ембарго. ЕС сериозно ще пострада заради руските ограничителни мерки, защото Русия е вторият по големина експортен пазар на ЕС. През миналата година износът на селскостопанска продукция за тази страна е бил 11,3 милиарда евро. И руското ембарго, както се очаква, ще ни струва 5,1 милиарда евро", посочиха членове на Европарламента.

Европейската комисия вече оцени на 5 милиарда евро обема на селскостопанския износ, попаднал в обсега на руското ембарго. В същото време според оценки на експерти потенциалните щети за европейския селскостопански експорт от руските контрамерки може да достигнат над 7 милиарда евро, посочва ИТАР-ТАСС.

От средата на август Еврокомисията на няколко пъти обяви, че заделя средства в подкрепа на европейските производители, пострадали от руското ембарго. Пакетът от мерки в подкрепа на европейските селскостопански компенсации, приети от 17 август до 10 септември, предвижда финансиране за 125 милиона евро.

На 7 август Русия въведе ответни мерки на санкциите на САЩ, Австралия, Канада, ЕС и Норвегия. Ответните санкции са забрана със срок една година върху вноса в Русия от посочените по-горе страни на плодове, зеленчуци, млечни и месни продукти, припомня ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ембаргоРусияЕСЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
2
 
! Отговори
фермер преди 9 години
Пазара в Русия ,ме интересува ,колкото ланшния снег!У нас има повече гладници и прошляци от цела Европа!Да нахраниме първо нашите ...па за руските гърла даму мисли ***! Я ,не се кахърим за Русия !Да се кахъри Волен , щото му дават пари за тая работа!
8
1
 
8
 
! Отговори
Морския преди 9 години
Едни на други се джафкаме за Русия ,за САЩ ,за ЕС , а никой не казва за загубата на българските фирми от санкциите . Извинявам се ,естествено ако някой има информация и е компетентен .
7
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ 13: Ами да ти е сладко, яж си ги ,ние с това какво ядеш ти проблеми нямаме :)))) За разлика от теб, който май много си се загрижил какво ядат другите ( руснаците ). не ги мисли, те са оправни ще се справят сами, а ти си хрупай евтинджоса дето викаш е настанал. Аз поне тука в Англия не видях да е поевтиняло много много :))))) Естествено е със спонсорирано земеделие да нямат интерес от поевтиняване, защото тогава всички фермери ще са в *** :)) А не само 9 милиона .... :))
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нема страшно, Монсанто ше ги смени като фалират.Все пак сме атлантически партньори.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво им пука на говедарите ?! Те са си добре, да му мислят тия в Европа.
4
3
 
31
 
! Отговори
калинко преди 9 години
Тези фермери пострадаха не от руското ембарго,а от услужливата и недалновидна политика на отиващите си европейски оядени бюрократи.Те просто не защитиха европейското население от антиевропейската политика на америка спрямо Русия.И сега васалите ще трябва да плащат,но не барозу,аштън сталинка или останалите политици с двойните стандарти,а обикновените хора на Европа,в това число и фермерите.
3
4
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Нищо важното е ,че американците са доволни.А щом те са доволни и ние ще сме доволни,нали така соросоидчета.Ами като ЕС изпълнява това което искат американците,нека те да му дадат пари за компенсации.Да ама не американците само изискват те на никого не дават.
2
3
 
29
 
! Отговори
Imenkvo si преди 9 години
И Бразилия намаза вече изнасят млечни продукти към Русия .Дам ще го лапаме н с туденотази зима пук нека САЩ да водят ЕЦ за нослето :(
1
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и сега в Русия постоянно кацат самолети с по-евтини продукти от Турция, а Европа се очертава и без отопление да остане....