Джихадисти обезглавиха френски заложник в Алжир

55-годишният мъж бе отвлечен от ислямистите в неделя
Обновена: 24 сеп 2014 22:20 | 24 сеп 2014 19:09,
134
Джихадисти обезглавиха френски заложник в Алжир
Снимка: Reuters

Френският заложник в Алжир Ерве Пиер Гурдел, държан от ислямисти, бе обезглавен от своите похитители. Това предаде АФП, цитирана от БТА. Групировката, свързана с „Ислямска държава”, разпространи видеоматериал, показващ екзекуцията.

Още по темата
Това става малко след като джихадистите призоваха да се убиват граждани, особено американски и френски, както и на държави от международната коалиция за борба с радикалната групировка.

55-годишният французин беше отвлечен в неделя в района на Североизточен Алжир. Похищението е станало в планинската област Кабилия, докато мъжът е бил на туристически преход.

Същия ден групировката "Войници на халифата" (Джунд ал Хилифа), пусна видеозапис, в който пое отговорността за отвличането. Ислямистите заплашиха да убият французина до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари срещу джихадистите в Ирак.

Похитеният мъж направи видео обръщение към президента Франсоа Оланд с молба да спре въздушните удари на Франция в Ирак. Външният министър Лоран Фабиюс обаче отвърна, че желанията на джихадистите няма как да бъдат удовлетворени.

Клипът с обезглавяването на Ерве Пиер Гурдел се казва "Кърваво послание за френското правителство". Видеозаписът започва с кадри на Франсоа Оланд от пресконференцията, на която той обяви участието на Франция в кампанията от въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

След това е показан заложникът, коленичил с ръце зад гърба, заобиколен от четирима въоръжени мъже със скрити лица. Един от мъжете прочита послание, в което осъжда намесата на "френските престъпни кръстоносци" срещу мюсюлманите, по-специално в Алжир, Мали и Ирак.

Това е поредната публична екзекуция, извършена от джихадистите. През последните седмици "Ислямска държава" показа във видеоклипове обезглавяванията на двамата отвлечени в Сирия американски журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф и на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 29Не е имало обезглавяване в Руската империя. Популярен е бил боят с пръчки. А за атентат срещу императора-обесване. Във Франция се използва гилотината чак до 1981 г, когато Франсоа Митеран президентът-социалист я премахна. В Англия е имало наказание отсичане на главата, не знам кога е отменено. В Третия райх е практикувано отсичане на главата-Ван Дер Любе!
23
0
 
3
 
! Отговори
агент борн преди 9 години
една зараза може да се излекува само с друга зараза
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма идилия с тоз идил,голяма борба пада,след като сащ свали " режимите " в Ирак,Египет,Либия ,сега се борят срещу фанатизирани *** с пети клас които заплашват световния мир,до тук има поразени един джип,три мотора и пет лагерни колички
21
3
 
3
 
! Отговори
бг преди 9 години
Кой за каквото си е заслужил. Според Иванча и кафето. Щом западняците водят война против Исляма ще си носят и последствията. А иначе британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Ислямът е религия на мира.
20
2
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
Кой за каквото си е заслужил. Според Иванча и кафето. Щом заадняците водят война против Исляма ще си носят и последствията. А иначе британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Ислямът е религия на мира.
19
1
 
1
 
! Отговори
ddd преди 9 години
Povrashta mi se na pravo,ot vsi4ki va6i gadni i ne4ove6ki komentari,vie ne ste hora!!!Kakvo izob6to e ostanalo v vas - imate li du6a sarce??? Zasramete se !!!
18
1
 
24
 
! Отговори
селянина преди 9 години
Миролюбивият ислям???Овце във вълчи кожи.
17
1
 
17
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Аиде онези тарамбуки с ***,да имат мъжество и да си окажат лицата.Не да се крият под полите на маиките си.Тогава ще отиде Легиона и ще въздаде справедливост.Републиката няма да клекне.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и индивидуални английски благородници са били обезглавявани в средните векове. Става дума за масовост--безогледно жени и деца-- и използването на това като тактика с много специфична цел. До 4 е прав. Само Турция ни дели, а Турция става все по-радикална.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чий го дирят там като виждат, че им режат главите?! Туристически поход...
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че хората на запад не учат или не им се преподава история. Е, преподава се, но е съвсем обработена. Масата около мен не проумяват защо точно обезглавявания, за тях това е нещо нечувано. Не знаят нищо за Отоманската империя. Гурбетчия: проблемът е, че те са вече в "цивилизованите" държави и съвсем легално. Вижте Лондон.
13
0
 
32
 
! Отговори
МКС преди 9 години
Не трябва ли да се отговори със същото ?! Залавят се няколко правоверни мюсюлмани от ИДИЛ и ги дават на прасетата да ги изядат ! През това време се прави клип с послания към *** и се пуска в Ютюб !
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не заиграе атома тези няма да мирясат!
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Чък Норис може да иде на екскурзия в Алжир :)
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
po dobre niakolko otriazani glavi,otkolkoto deset hiliadi taka che da prodaljavat s bombite.po masivno i intenzivno .....
9
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПО ГОЛЕМИ ТЕРОРИСТИ ОТ САЩ И ИЗРАЕЛ НЯМА НА ТОЗИ СВЯТ,ИНТЕРЕСНО ЩЕ МИ Е ДА ВИДЯ КАВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ОТРОЧЕТО НА САЩ И ИЗРАЕЛ ИДИЛ АКО ПЛЕНЯТ РУСКИ ЖУРНАЛИСТИ
8
1
 
3
 
! Отговори
до jojo #5 преди 9 години
Jojo, ти си един неграмотен ***!
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ислямистите заплашиха да убият французина до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари срещу джихадистите в Ирак."Съдейки по безкомпромисността на членовете на коалицията към заловените техни граждани, в случая американски, британски и френски, човешкият живот за тях няма значение. Не знам как близките им живеят с мисълта, че собствената им държава ги е изоставила и отписала. Не знам дали целта оправдава средствата, но в случая става въпрос за техни собствени граждани.
6
1
 
28
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Дано тия с маските да не ти почукат на вратата ,че една Турция ги дели от нас.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в днешното интервю на Шаламанов почти се четеше съжаление, че българските ВВС не са в състояние да са на първа линия срещу ИД.