Мястото на разбиването на Боинга в Украйна е минирано

Разследването може да бъде отложено за пролетта
25 сеп 2014 10:28, Елка Василева
66
Мястото на разбиването на Боинга в Украйна е минирано
Снимка: Reuters

Експерти, които разследват катастрофата на самолета Боинг 777 на авиокомпанията Malaysia Airlines в Донбас в Украйна, са открили, че мястото на разбиването на лайнера е минирано. Следователите се излагат на повишен риск, продължавайки да провеждат разследването. Това разказа главният инспектор на малайзийската полиция Тан Шри Халид Абу Бакар пред изданието The New Straits Times.

По думите му борбата между правителството на Украйна и сепаратистите в Донецк продължава въпреки обявеното примирие. Той разказа също така, че украинските власти са обвинили сепаратистите, контролиращи участъци от Донбас, в миниране на мястото на трагедията.

Както подчерта представителят на Малайзия, експертите за момента се надяват да продължат работа колкото е възможно по-бързо, докато не е настъпила зимата. Абу Бакар обаче не изключи, че при необходимост разследването може бъде отложено за пролетта на идната година.

Той припомни, че мисията на експертите предвижда събиране на тленните останки на загиналите и личното им имущество, а също и търсене на доказателства, които да помогнат да се изясни какво се е случило в небето над Украйна на 17 юли и да бъде определен виновният за ужасната катастрофа.

Премиерът на Малайзия Наджиб Тун Разак междувременно изрази пред CNN съмнения, че виновните за катастрофата ще бъдат разкрити.

Той разказа, че работата по разследването на инцидента е била „нетрадиционна“. По думите му, щом самолетът е паднал на територията на друга страна, обикновено е необходимо договаряне с правителството на тази страна. Но в Украйна мястото на катастрофата е било контролирано от сепаратисти, работата с които Разак нарече „безпрецедентен случай“.

„Ние не можахме да транспортираме телата на загиналите, не можахме да вземем черните кутии, не можахме да получим достъп до мястото на катастрофата“, каза той. Премиерът добави, че все пак връщането на тленните останки на жертвите в родината се е оказало по-просто, отколкото да се установи истината. Той подчерта, че не вярва във възможността за доброволно предаване на истинските престъпници.

Вчера пресслужбата на Генералната прокуратура на Украйна заяви, че представители на Малайзия са изразили желание да се присъединят към международната следствена група, която разследва трагедията.

В тази група, която започна работа на 1 септември, влизат Австрия, Белгия, Холандия и Украйна. Малайзия не влиза засега в тази структура, посочва NEWSru.com.

Малайзийски експерти обаче, както и други чужди специалисти, участват в групата, която проучва мястото на трагедията. Двустранно споразумение между Малайзия и Украйна допуска присъствието на до 90 представители на малайзийски невоенни експерти.

Досега международни експерти са успели да проучат около половината от района на инцидента. От мястото на трагедията обаче не са били изнесени никакви отломки за експертиза.

В началото на септември холандската комисия, която разследва разбиването на малайзийския самолет, публикува предварителен доклад за катастрофата. В документа се посочва, че полетът е преминавал без проблеми до 17.20 часа /московско време/, когато лайнерът е започнал да пада. Няма никакви признаци, че причината за инцидента са станали грешки в действията на екипажа. Екипажът не е подавал сигнал  за тревога и не е съобщавал за проблеми. От доклада следва, че лайнерът не се е спускал под пределно допустимата височина и не е получавал заповеди за снижаване от земята.

Според специалистите самолетът се е разпаднал на части във въздуха, вероятно в резултат на структурни увреждания, предизвикани от голямо количество обекти, притежаващи висока енергия и проникнали отвън. Експертите са стигнали до този извод, изследвайки разхвърляните по земята отломки от разбилия се самолет. В документа обаче няма точни данни за характера на мощното външно въздействие, което е довело до разрушаването на самолета във въздуха.

Самолетът Боинг 777 на компанията Malaysia Airlines, извършващ полет по маршрута Амстердам – Куала Лумпур, се разби на 17 юли в украинската Донецка област в район, който в онзи момент е бил контролиран от сепаратисти. Загинаха всичките намирали се на борда 298 души. Главната верния в западните медии беше предположението, че самолетът е бил свален от ракета „земя-въздух“, изстреляна от сепаратистите с комплекс „Бук“, който им е бил доставен от Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Информацията за това голямо престъпление се скрива и медиите в Европа мълчат по нареждане на отвъд морските си господари . Мълчат, както продължават да мълчат за изгорените живи 100 човека в Одеса на 2 май, от неонацистите на евреина изверг Коломойски . Няма защита на граждански права, няма лекари без граница, престъплението трябва да се укрива, за да не го разбере света !
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представитела на СНБО на Украйна Андрей Лысенко е признал, че в района на Донецк, където са били открити телата на убитите мирни жители, са се намирали подразделения на неонацистите . По данни, които са на разположение, няколко дни до откриването на телата, дадената местност са напуснали военнослужащите от 25-а въздушно - преносима бригада на въоръжените сили на Украйна и неонацистите от батальона Айдар.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във вторник стана известно, че на територията на склад за дървени подпори на шахта 22 Коммунар (Нижняя Крынка, 60 км от Донецк), която до последно беше под контрола на Киевската хунта са намерени телата на 40 мирни жители . При огледа на телата е констатирано че им липсват вътрешни органи - вероятно са извадени и продадени за трансплантация !
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКак какво след като го свалиха го минираха ако случайно има оцелял.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Впрочем какво става с боинга?
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Медиите мълчат за масовите гробове намерини в източна Украйна. Киеската хунта се опитва да скрие телата на хиляди избити цивилни. Пълно информационно затъмнение, въпреки че Русия настоява за международно разследване.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кви медии бе че и независими - те преписват статии след некъдърен ала гугъл превод ама щото са демократи - статиите са само от западната преса
18
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 9 години
"Главната верния" - колко е вярна "вернията" е извънредно много спорно! Ако беше вярна - досега щяха да я докажат милиард пъти! Щом го отлагат и усукват - явно "верниятя" е далеч от вярното!!!
17
3
 
8
 
! Отговори
Лъжа преди 9 години
Еврогейско атлантическия съюз повтаря една лъжа вече месеци наред. Нищо ново от римската империя насам.
16
3
 
9
 
! Отговори
тато преди 9 години
*** ,*** колкото по се навеждаш толкова по се вижда голия ти ***.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не само са го минирали ами са го минирали с ядрени бойни глави......
14
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Терористите на Пушилин, Дебилин и Стрелков са минирали мястото за да възпрепятстват разследването.
13
2
 
23
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
И да го отлагат и да го замразяват това разследване е ясно че Украйна е свалила самолета И е било умишлено ,барем падне над Русия и да създадат на Путин главоболия,но тъпите хохли го свалиха не където трябва и падна не където трябва Абе да дадеш на хохли да ти вършат такива акции е все едно да дадеш на *** да го направи,ще има същия успех Инак Украйна е въвела режим на тока в Киевска,Полтавска ,Харковска,Черказка и Житомирска области,а това си е огромна част от населението и територията
12
4
 
25
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
"защото се предполага че на такава височина няма с каквп да будат ударени."Какво се предполага и какво не, няма значение. Отговорността за украинското въздушно пространство е на украинските власти, цивилни и граджански самолети нямат място там, където се водят сражения по земя и въздух. Ако не могат да гарантират безопасни условия е трябвало да отклонят самолета през друг маршрут. Украинската реакция е или престъпно бездействие, или умишлено действие.
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До А бе, то и Саддам ХюЩото ДЕМОКРАТИЧНИЯ СВЯТ се състои в 99% от пълни ***, които щом като нещо им се покаже по телевизията го вземат за чиста монета .. - да разлаем кучетата....
10
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Според международното право всяка държава, отворила въздушното си пространство, носи отговорност за него", каза адвокатът. Той е убеден, че киевските власти е трябвало дазатворят въздушното пространство над Източна Украйна, тъй като не им е било възможно да осигурят условия за безопасно прелитане на самолети.
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роднините на трима германски граждани, загинали при катастрофата с малайзийския Боинг на 17 юли в Украйна, смятат да внесат иск срещу правителството в Киев и президента ПетроПорошенко в Европейския съд за правата на човека. Това заяви в неделя пред германското издание "Билд ам зонтаг" адвокатът Елмар Гимула, представляващ потенциалните ищци.
8
5
 
29
 
! Отговори
А бе, то и Саддам Хю преди 9 години
А бе, то и Саддам Хюсеин имаше атомна бомба, пък после излезе кьор фишек.Чудно само защо " ДЕМОКРАТИЧНИЯ " свят спря да надава вой за свалянето на самолета. Чудно!
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странна работа, преди два месеца започна разследването, изредиха се експерти и всякакви на мястото на инцидента, прибраха труповете, журналисти се въртяха, дори публикувахте история за местния туризъм, поради интереса към мястото, излезе първи доклад, а след 2 месеца съобщават, че е минирано и ще чакат...
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и така зимата ще падне сняг, после снегът ще се стопи , останките ще отплуват в морето и всичко е 6 - хахахаха