Една жена спасила цяла страна от ебола

Историята на нигерийския доктор Стела Ададевох
26 окт 2014 20:05,
38
Една жена спасила цяла страна от ебола
Снимка: Архив Reuters

Цяла Нигерия си отдъхна, след като беше обявено официално, че в държавата няма повече случаи на заразени със смъртоносния вирус ебола. Една жена е сочена за главен “виновник” за сравнително малките поражения, които страната й понесе след избухването на епидемията в Африка.

БиБиСи разказва историята на д-р Стела Амейо Ададевох, която първа предупреди за опасност от ебола в Нигерия при преглед на пациент от Либерия в болница в столицата Лагос през юли. Вече болният Патрик Сойер пристигнал в страната, макар че не би трябвало да бъде допуснат на територията й.

Интересно е да се отбележи, че в Нигерия никога не е имало случай на заразен с ебола преди това и диагностицирането е наистина забележителна проява на познания.

Освен това д-р Ададевох и колегите й се излагат на изключителен риск, докато лекуват Сойер и предпазват цялата страна от ужасяващата болест. “От деня, в който беше поставена диагнозата, аз и баща ми постоянно поддържахме връзка с майка. Знаехме, че може да се случи най-лошото”, разказва пред БиБиСи единственият син на докторката Банколе Кардосо.

Д-р Ададевох бързо печели първата си битка – да изолира пациента Сойер. “След като разбра, че не може да напусне болницата, този човек стана много агресивен. Изглеждаше, че няма какво да го спре да си тръгне. Крещеше, разкъса банките с кръв, която му преливахме”, споделя един от лекуващите.

Г-н Сойер настоявал да бъде пуснат, за да посети една от популярните местни църкви, където пастори с магически способности лекували дори и неизлечимите болести.

Лично посланикът на Либелия се обадил на д-р Ададевох, за да й окаже натиск да пусне пациента, защото основните му човешки права били нарушени. Но тя била непреклонна, а ръководството на болницата застанало твърдо зад преценката й.

Болният починал в болница, а докторът и 11 нейни колеги се заразили с ебола.

“През първия ден след заразяването си говорихме през стъклена врата, през втория също. Занесох й лични вещи, дрехи, за да се почувства по-уютно. На третия ден вече не ми даваха да се доближа до нея, дори и през стъклена преграда”, споделя синът на д-р Ададевох.

“Дните минаваха, а тя се държеше и оптимизмът, че всичко ще се размине нарастваше постоянно. И тогава дойде денят, в който ни извикаха в болницата и ни казаха, че ситуацията се е променила драстично и майка ми има не дни, а часове живот. Това беше най-съкрушителният момент в живота ми”, проронва  Банколе.

Оцелелите служители в болницата също не могат да преживеят загубата на своите колеги.  Д-р Ададевох, която е с 21-годишен стаж, е определяна за гений в своята област.

Медиите обявяват Ададевох за национален герой, но синът й не намира сили да чете възхваляващите статии: “Болеше ме изключително много. Но с времето осъзнах какво е направила майка ми, как нейната саможертва спаси страната ни от ужаса, наречен ебола. Как ни се размина злощастната съдба на нашите съседи Гвинея, Либерия и Сиера Леоне”.

 Мъката по загубата на родител остава, но синът на доктора е окужарен от нестихващите възхвали за героизма, проявен от майка му. Той е истински горд и се надява стореното от д-р Ададевох да послужи за пример.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: нигериязаразаЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Iron SaviorКат си толкоз остроумен, що не се хвърлиш в някоя река. Така ще спасиш света от един не много ентелегент.
26
1
 
5
 
! Отговори
ваксинатор преди 9 години
На буйстващи *** да се прави 7.62 мм ваксина, много помага!
25
2
 
18
 
! Отговори
Белисима преди 9 години
Някъде четох, че след като Патрик Сойер разбрал, че е болен нарочно опикавал лекарите, които го лекували и правел всичко възможно да зарази повече хора..... прочетеното направо ме шокира надявам се да не е вярно.
24
3
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
което ме навява на мисълта, че в Далас от персонала може да са схванали, че онзи е болен от ебола но са го разкарали... по очевидни съображения. сори, ама на това ми прилича, при това са знаели откъде идва.
23
0
 
20
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
заразили са се, защото онзи е буйствал и е скъсал банката с кръв, а това означава, че не само вливаната, а и неговата може да е пръскала. изводът преди съобщаване на новината, една инжекция успокоителни и направо да ги приковават към леглото с ремъци. то болен буйстващ е кофти, но смъртоносно заразен буйстващ... се вижда какви резултати има
22
18
 
25
 
! Отговори
патентован вирус преди 9 години
Оказва се, че смъртоносния вирус ебола, е създаден по поръчка на американското правителство и е патентован. Собственика на патента е американското правителство!
21
1
 
90
 
! Отговори
Теди преди 9 години
Тази жена е пример, че да си лекар означава да обичаш хората дори повече от живота си! Вечна й памет!
20
12
 
6
 
! Отговори
до българин преди 9 години
Заразяват се, щото веднага са ги "ваксинирали".
19
3
 
41
 
! Отговори
българин преди 9 години
След като при лечението на такъв болен 12 човека МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ СА СЕ ЗАРАЗИЛИ значи заболяването е много заразно.Толкова не биха се заразили със заболяването на пациента примерно ако беше болен от грип.Което ме навежда на мисълта,че ако не затворим границите и не изолираме пристигащите емигранти и тук може да пламне зараза.Сега практиката е щом като ги хванат веднага да ги закарат в спешното на болницата за прегледи.А там е пълно с местни и така те се смесват с тях.Не са изолирани!
18
23
 
21
 
! Отговори
Приказки за наивници преди 9 години
В действителност с Ебола заразяват "ваксинаторите" от СЗО. Нигерийците се усещат и ги мятат. Затова и Обама изпрати 3000 военни - за да вардят заразителите-ваксинатори.А, цялата работа е за открития в Нигерия петрол.Обречени сме на нещастие и унищожение поради престъпната наивност на народа ни.
17
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе при първия еболисан си хващам багажите и отивам в селцето ми в лудогорието.Вие се оправяйте по гъсто населените райони.
16
3
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Няма как Христос да бъде *** ! Няма как и Орфей да е бил *** ! :)Има си исторически факти, които свидетелстват от кои територии и държави произхождат историческите и библейски личности. Знаело се е какви раси и религии населяват тези територии по онова време.Това е все едно да пишеш, че Васил Левски е бил ескимос ! :)До началото на 19 век *** са населявали главно Африка. На другите континенти те са изнасяни като роби и не са живели като нормални граждани. Исторически факт !
15
5
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До Енгелс до Маркс:Черен Христос ? :)Ненормалнико, с промит мозък от Запада, твоите любими американци изкараха Орфей *** !В миналото, когато се правеха истински уестърни отразяващи реално картината на Дивия запад каубоите бяха само бели. Така е било в действителност, защото през 18 и 19 век *** са били роби и няма как един роб да бъде каубой. Щели са да го обесят на първата дърво !Промиха ви мозъци с тези маймуни и този расизъм !Историята си е история. Това са факти. Не я подменяйте.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук проблема е че постояно мрът хора и кой е от ебола не може да се разбере инсулти,инфарктина първо място и катастрофи рекордите са наши Амин !
13
3
 
37
 
! Отговори
Е-блъсканица преди 9 години
Ние се убиваме всеки ден , нямаме нужда от вируси.
12
1
 
10
 
! Отговори
Maртин преди 9 години
До 10. А кажи си преди да кажеш амин.. Бай бабо да ме не среща мечката, че не дай си боже да дойде, може пък ти да си първия заразен, знае ли човек...
11
5
 
38
 
! Отговори
Енгелс до Маркс: преди 9 години
Карл, винаги е имало и черни ангели, ти, понеже си марксист, не ходиш на черква, но аз съм виждал черни ангели по фреските на етиопските (абисинските) черкви, даже и черен Христос. Имам в сбирката си картини и черна Богородица. А д-р Ададевох не е само национална, а световна героиня! Вечна памет на героинята! Може и нас да е спасила от ебола с тези "бежанци".
10
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука постояно ва лужат че няма да дойде и не е опасно ...Напротив ОПАСНО Е и ще дойде за вашите души АМИН ...
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако стане в Бг ще избягат и ще заразат поне още 300 умишлено !
8
1
 
42
 
! Отговори
Maртин преди 9 години
Ако това кацне тук, с нашата здравна система, остава територия без хора...