Шествия в Германия подкрепиха кюрдските бойци в Кобане

Протест имаше и в Париж
1
Шествия в Германия подкрепиха кюрдските бойци в Кобане
Протест в Берлин. Снимка: Ройтерс

Шествия в Германия и Париж подкрепиха кюрдските бойци в Кобане. Хиляди кюрди излязоха днес на улиците на няколко германски града в знак на протест срещу групировката "Ислямска държава", предаде ТАСС.

Най-многочислена бе демонстрацията в Хамбург, в която участваха две хиляди души. Протестни акции имаше и в
Хановер, Бремен, Ерфурт, Франкфурт на Майн и Берлин.

Джихадистите от "Ислямска държава" от няколко седмици се опитват да превземат северния сирийски град Кобане, отбраняван от кюрди.

Днешните акции минаха спокойно, за разлика от предишни подобни прояви, при които се стигна до сблъсъци между кюрди от една страна и турци, ислямски радикали и германската полиция от друга.

В Германия живеят около 3 милиона души с турски корени, почти половината от тях са германски граждани. Няма точни официални данни колко са кюрдите в Германия, но според различни оценки те са между 500 и 800 хиляди и повечето са пристигнали от Турция.

Част са дошли от Иран след ислямската революция от 1979 г. или като бежанци след Ливанската война от 1982 г.
Многохилядно шествие в подкрепа на кюрдските защитници на Кобане днес имаше и в Париж, предаде ДПА.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
тези/протестиращите/ са заплахата не само за германия но и за европа.нема да мине много време и ще се докажат моите думи.всички терористи са в германия и са много силни и с много големи права.европа се задушава от кюрди, ***, араби, ***,а в същото време мачкат,поляци,българи, чехи,словаци,и др. от европейските страни.тези кюрди навсякъде са шефове, на търговски центрове,публични домове, казина,автосервизи,и др..