Западът недоволен от приятелството между Унгария и Русия

Руско издание: ЕС побесня от подкрепата на Будапеща за "Южен поток"
6 ное 2014 11:44,
49
Западът недоволен от приятелството между Унгария и Русия
Снимка: Архив Reuters

"Не им харесва, че искаме приятелство с Русия" - с тези думи унгарците реагират на мощния натиск върху страната им, упражняван от САЩ и ЕС, пише руското мрежово издание "Взгляд".

Последната капка, заради която ЕС побесня, бе пряката подкрепа на Будапеща за газопровода "Южен поток", напомня електронният вестник новия унгарски закон, който "разрешава газопроводи да бъдат изграждани от компании без съответния европейски лиценз".

Законът "отговаря на европейското право", самата Европейска комисия също заяви, че с този закон няма проблеми. Те просто се страхуват, че Унгария е приела закона, за да може Русия да изгради "Южен поток", казва пред "Взгляд" Адриена Санисло, секретар по унгарско-руските връзки на Габор Вона, председателя на партията "Йоббик".

"Унгария обаче трябва да получи енергийна сигурност, а за целта трябва да бъде построен "Южен поток" и газопроводът трябва да бъде изграден от Русия", добавя тя.

Унгарският премиер Виктор Орбан има силен аргумент в ръкава си, пише "Взгляд" и цитира негово изявление, поместено в чешкия в. "Право": "Германия вече построи газопровода "Северен поток", с чиято помощ може да заобиколи Украйна като потенциален източник на опасност. И ние не искаме нищо повече, а само онова, което искаше Германия".

Навремето газът за Германия също бе доставян от Русия през Украйна. С изграждането на "Северен поток" обаче Берлин стана абсолютно независим от "настроенията" в Киев. Точно същото иска Унгария, както го желаят и България, и други южноевропейски страни. Само че България се предаде под натиска на ЕС и на САЩ. Но малка Унгария успешно се отбранява, при все че Западът има лостове и за икономическо, и за политическо влияние върху страната, се казва в статията.

"Как могат да влияят върху нас? Също както върху България например. Имаше обаждане до България от САЩ и още на другия ден български министър каза, че "Южен поток" няма да има", заявява Санисло. "Преди седмица някои взеха да правят унгарски Майдан и тук също усещаме чуждестранно влияние", изтъква тя.

Натискът върху Унгария вече започна; санкции наложиха по-специално САЩ - забраниха на редица високопоставени унгарски служители и бизнесмени влизането в Америка. САЩ не посочват пряко причините, а обвиняват в корупция представители на унгарските власти, пише изданието.

"После Европа, по-специално Ангела Меркел, започна да критикува унгарския бюджет. Те искат да намалят средствата, отпускани от ЕС на Унгария, вече започнаха да ни заплашват с това", допълва събеседничката на "Взгляд" от Будапеща.

"Явно Западът не е много доволен, че повечето хора в Унгария, унгарското правителство, включително нашата партия, се обявяват за открито движение на изток. Особено са недоволни, че искаме да сме приятели с Русия", казва представителката на "Йоббик".

"Унгария демонстративно показа, че е готова да работи с Русия върху "Южен поток". В крайна сметка обаче от това не зависи дали проектът ще бъде реализиран или не", коментира руският експерт Сергей Пикин.

"Защото за "Южен поток" е от принципно значение да излезе на суша - значи да излезе на българска територия. А без разрешение от ЕС България не ще може да реши въпроса, иначе ЕС може да блокира субсидиите, които редовно текат към България", обяснява аналитикът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС става все по-нагъл и долен към страните от Южен Поток, и никакви празници за берлинската стена или първата световна война не могат да повдигнат подкрепата му. Благодарение на политици-клоуни като нашия президент грубо се зачерква интереса на много страни в полза на Украйна която дори не е член. Това е непоносимо вече.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно България е васал на ЕС- нямаме собствтвено мнение и интереси които да си защитаваме. Каквото каже Европата. Че при Бай Тошо не беше чак така каквото каже СССР. Тогава за какво ни е ЕС? Да ни спъва ли?
30
0
 
28
 
! Отговори
Бешир Ага преди 9 години
До *** Българският народ никога не бил срещу Русия стещу нея застанаха българските продажни политици заради алчния и робски манталитетЗапомни добре където е стъпил американски крак там никне само котупция .прнституция . безработица наркомания и птестъпност. Това е много стара истина
29
0
 
25
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
УНГАРЕЦА МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ, МНОГО, МНОГО НЕ СЕ ДЪОБРАЗЯВА С ЕС. А НИЕ КАКВО ПРАВИМ МИСЛИМ ЗА ЕС И ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ. НАЛИ СМЕ *** НА САЩ И ЕС, ВЕРНИ КУЧЕНЦА ТРЯБВА ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ НАРЕЖДАНИЯТА НА СТОПАНИТЕ СИ. А ТОВА, ЧЕ СЕ ОБЕЗЛИЧИХМЕ КАТО ДЪРЖАВА НИКОЙ НЕ ВИЖДА. НО ТАКИВА СА НИ УПРАВНИЦИТЕ. ПО-ВАЖЕН Е ЕС А ПОСЛЕ БЪЛГАРИЯ.
28
32
 
0
 
! Отговори
Путлер капут преди 9 години
До джиджиинтересите на България нямат нищо общо с интересите на рашистан Българския народ ясно каза на антибългарската русолюбска атака и курвенския и вожд да си *** майката
27
0
 
28
 
! Отговори
циганин преди 9 години
до 25 щом като всичко е било но местно ниво какво търсят в България американски фирми , защо не дадоха на руснаците да направят още една централа , а американците ще ремонтират тази за повече пари , защо сега наши производители не могат да се вредят на руските пазари от европейски и американски фирми, помисли за заемите които отпускат няма нито един за строеж на заводи , а само за не производствената сфера?
26
0
 
24
 
! Отговори
джиджи преди 9 години
До коментар 28 може но на нея не и се гневят сащ защо България не можеда пусне строежа ЮП. защо уестингхаус ще строи тук АЕЦ .а не в турция която е сателит на сащ.Защото тук има продажен политически слугинаж
25
0
 
24
 
! Отговори
Просто истината преди 9 години
До 25 Така ли пич, а тези елементи откъде се взеха във властта , а да не би западните фирми да не се облагодетелстваха от нашите загуби. Полша и Чехия ...все тая мантра...ама на Полша и Чехия не им отрязаха пазарите умнико - Шкода се продаваше в България и преди и след 10. 11.1989,на Полша и чехия им дадоха ОГРОМЕН присъединителен невъзвращаем заем, и им реорганизираха икономиката, по техен тертип , докато при нас само разрушаваха, и това бяха условия за присъединяване. Не лъжи, очевидци сме.
24
1
 
30
 
! Отговори
джиджи преди 9 години
Нашият президент е за импиичмънт.Не може да предава.продава интересите на държавата иНАРОДА. наБългария.Да се огледа ослуша и поучи
23
17
 
2
 
! Отговори
Путлер капут преди 9 години
До джиджиТурция не е в ЕС ,Турция може да подписва договори с *** колкото си иска
22
0
 
19
 
! Отговори
джиджи преди 9 години
Тогава как ЕС ще налагат своите закони когато турция не е в ЕС..Кои са ползите от ЮП за турция и кои са вредите за БългарияЗащо западът ще определя суверени интереси на оделни държавиМеркел да не си вре носа ида си затваря устаата да не й врътнат кранчето наСев поток
21
0
 
29
 
! Отговори
джиджи преди 9 години
Унгарците са прави за себеси .Аз питам защо западът не сесегневи когато турция подписа договор сРусия за строеж на АЕЦ а не с уестингхаус.не се гневи и за търговските.икономически отношения на турция с Русия.турция беше изявила желание и за ЮП ако България се откаже.Тогава как Ес
20
15
 
5
 
! Отговори
do 19 преди 9 години
ЕРП-тата не ги е вкарала нито ЕС, нито САЩ, а НДСВ и БСП. Под тяхното управление се пръкнаха те!!! Приватизацията се направи от Петър Стоянов и от Костов, а не от ЕС или САЩ!!! Заводите бяха взети не от САЩ и ЕС, а от мутри като Павлов и разни други бодигардове за по 1 лев! Това беше държавно ограбване на локално ниво, от собствените ни управляващи!!! Защо това не стана в Чехия и в Полша, а? От всички преходни държави, това стана само в България!!!
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брaнник се изказва като *** роб на метрополия.
18
18
 
2
 
! Отговори
от 20 преди 9 години
... очите. Много наши медии, цитирайки руски източници, извъртат истината и казват, че едва ли не ЕС и САЩ блокират наши проекти с Русия. Освен това, България не е приключила с Южен Поток!!! Това е лъжа в статията! Водят се преговори все още! Унгарският премиер си е една руска пионка, която ще вкара Унгария в още по-голяма криза.
17
0
 
12
 
! Отговори
читател преди 9 години
И тука снимка - ройтерс....!И тая статия у лево при *** ценности!Отивам на следващата...
16
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея в Германия от близо 16 години. Виждам, че българските медии лъжат откровенно като цитират руски, манипулирани източници. Нито ЕС, нито САЩ забраняват Южен Поток и други енергийни проекти. Това което искат ЕС е ЯСНОТА, защото този проект е скъп за България в сегашната си форма и България може да стане ПЛАТЕЖО НЕСПОСОБНА, само заради този проект. ЕС иска определени клаузи и гаранации да бъдат включени в договора, които са в НАШ ИНТЕРЕС! Българският олигарх взима пари под масата и си затваря
15
2
 
22
 
! Отговори
циганин преди 9 години
абе отворковци не разбрахте ли че това което правят Унгарците се нарича национален интерес, само си помислете за затворените блокове на Козлодуй, не стига че ги затварят а и ЕРП та вкараха, а какво ще кажете за заводите приватизирани за стотинки, и най важното унищожиха икономиката ни за да могат те да вземат пазарите , а защо мислите сме в валутен борд лева не може да поевтинява , но не може и да поскъпва , отворете си очите БЪЛГАРИЯ е имало преди ес и ще я има и след!!!
14
19
 
1
 
! Отговори
1956 преди 9 години
Маджарите май забравиха, че бяха първише бунтовници срещу съветския диктат, забравиха 1956 година, когато Будапеща беше стъпкана от съветския окупатор и бяха убити стотици унгарци.Жалко.И тук далаверата е каузата, около която се обединяват властниците.
13
19
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Мрaзя лицемерието! Унгaрия щом искa дa се съвокуплявa с рaшaтa, некa го прaви, но зaщо врещи зa еврофондовете от ЕС? След кaто нямaло дa се съобрaзят с волятa нa Европa? Който *** зa русия прaв му път, тук е Европa