Западът допусна грешки с Русия, смятат легендарни дипломати

Има опасност от нова студена война, смята Кисинджър
168
Западът допусна грешки с Русия, смятат легендарни дипломати
Херни Кисинджър. Снимка: Reuters

Бившият държавен секретар на САЩ и легенда в дипломацията Хенри Кисинджър предупреди, че има риск от нова студена война във връзка със случващото се в Украйна, предаде ТАСС.

"Такава опасност има и не можем да я пренебрегнем", заявява той в публикувано днес интервю за германското сп. "Шпигел". Ако заплахата не се приеме сериозно, "това може да предизвика трагедия", смята Кисинджър.

"Ако Западът иска да е честен, трябва да признае, че е допуснал грешка", казва той във връзка с украинската криза. "Европа и САЩ не схванаха значението на събитията, започнали с преговори за икономическите връзки между Украйна и ЕС, а после довели до демонстрации в Киев“, обяснява бившият държавник.
 
"При все това Украйна винаги е била от специално значение за Русия. Това не бе разбрано - една фатална грешка", изтъква Кисинджър.

Той изразява обаче съмнения дали са целесъобразни антируските санкции. "Те са опасни с това, че в бъдеще големите държави може би ще се опитат да вземат предпазни мерки, ще започнат по-силно да регулират пазара си", отбелязва бившият дипломат.

Отношенията между Запада и Русия трябва да бъдат "рестартирани", заявява в поместено днес интервю за "Билд ам зонтаг" Ханс-Дитрих Геншер - бивш външен министър на ФРГ, патриарх на германската дипломация.

Мнозина на Запад явно са на мнение, че падането на Берлинската стена е доближило разделителната черта между Изтока и Запада, минавала през Берлин, към границите на Русия. Русия обаче бе и си остава страна от Източна Европа, а не от Западна Азия, тя все така е свръхдържава, посочва той.

Според бившия външен министър на ФРГ, "в света днес има две доминиращи ядрени сили, които гарантират стабилност". "В тази връзка мога да разбера защо Москва настоява за равноправен диалог", казва той.

"Освен това с хората в Русия ни свързва сътрудничество в уреждането на големи международни конфликти, примерно в Близкия изток“, продължава Геншер. "С оглед новата заплаха откъм "Ислямска държава" трябва да разберем, че общите интереси на Запада с Русия са далеч по-важни от разногласията, по-специално за конфликта в Украйна."

"Затова се обявявам за ново начало в отношенията с Руската федерация", изтъква той. "Та нали става дума да изградим стабилен многополюсен свят", отбелязва Геншер.

Той, също като Кисинджър, говори за грешка в отношенията с Русия. На 25 септември 2001 г. руският президент Владимир "Путин се обяви в слово пред Бундестага за създаване на общоевропейска зона за свободна търговия", напомня бившият германски дипломат.

"Ако ЕС се бе вслушал в думите му, Москва според мен по съвсем друг начин би реагирала на темата Украйна да получи членство в ЕС", убеден е той.

"Отношенията между ЕС и Украйна се определят от развитието вотношенията между ЕС и Русия", смята бившият германски външен министър. Според него Евросъюзът трябва отново да разгледа възможността за формиране на общоевропейска зона за свободна търговия.

"Голяма грешка е също, че не се използва Съветът НАТО-Русия, създаден тъкмо за кризисни периоди", подчертава Геншер.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
55, няма по-изглаждаща гънките на мозъка идея от тази за родината.Родината е цялата планета-само пълен *** може да придава морално превъзходство и едва ли не свръхестествена етичност на т. нар. радно. Сякаш хората се различават според своя етнически,национален и пр. произход. Национализмът ви всъщност не е нищо друго освен най-обикновена трансформация на индивидуалния егоизъм на колективно ниво...осъществяване на лични его интереси през силата на стадото!
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
56, ценно уточнение. И аз си мислех защо Тиквуня като е евреин е толкова *** и нагъл, а то защото бил ***.
44
2
 
1
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До Даниел--51; Опенхаймер беше отстранен от секретни програми заради връзки с комунистите.
43
2
 
8
 
! Отговори
до 50 преди 9 години
Защо мислиш че комунистите мразят евреите. Няма такова нещо сегашен Израел е населен над 50 процента със руско хазарски заселници. Та нали евреите натресоха болшевизма на царска Русия я прочети биографиите на видните другари и и виж фамилни те евреиски имена. А може и във БКП да провериш . Имаше и един наскоро крастоска от македонски евреин и хазарка беше излязло нещо между таралеж и съсел . Викаха му стани шеф
42
12
 
4
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До циника--47;Вашето любимо ГОЦЕ,което ни натресе ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ, беше най големия *** с когото никой не пожела да се срещне,освен *** разбира се.
41
9
 
2
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
*** няма драматизъм, а по- скоро реалност- комуниста няма Родина, идиологическия миш- маш за "егалите" изглажда и без това малкото гънки на мозъчната ти ***.
40
2
 
6
 
! Отговори
Симеон преди 9 години
Не вярвайте в приказките на данайнаците, а се вслушвайте в мълчанието им.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да стане .Във сената печелят републиканците начело със психопата измъчван във пумиина яма от ВИЕТКОМ Джон Макеин .Обама седи за президент колкото хората да викат че американците имали някакви институции .Буул шит нямат, всичко е конгломерация от интереси на големите им компании обири и кражби на длъж и на шир. Такива са и интересите и защитават националната си сигурност . И до там няма какво да говориш нито да обсъждаш ти си обществен враг на страната и мултинационалните компании по точно
38
2
 
10
 
! Отговори
циника преди 9 години
50, Браннико, именно защото съм комунист, изобщо не ми дреме за сълзливия ти мелодраматизъм на тема "президентска иституция". Изобщо натъпканото с дребнобуржоазен сантименатлизъм понятие "уважение към институцията" може да си я.... знаеш какво!
37
7
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До до бранникПо въпроса за атомната бомба от доста време насам е ясно как СССР е научил, а именно чрез шпионаж сред учените, заети в проекта в Лос Аламо.
36
9
 
3
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До Бранник--41; За Кисинджър съм съгласен , но Никсън не беше слаб президент. Той беше вицепрезидент при Айзенхауер.Тогав още Хрушчов се страхуваше от него.До 43; СЕМЕЙСТВО Розенберг издаде тайните на Атомната бомба на СССР и бяха осъдени на смърт.Русофилите мразят евреите но еврейското семейство помогна на рашите за бомбата.
35
2
 
15
 
! Отговори
циника преди 9 години
Бранника от 46 е с класическа инфантилна структура на съзнанието. Подобно на децата смята, че първоизточникът на злото проитича от една определена сила и с нейното ппремахване доброто ще възтържествува. Няма да се учудя ако същият още срича детски приказки за братята и триглавата ламя!
34
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само като прочетох "предаде ТАСС" и спрях да чета на долу
33
2
 
22
 
! Отговори
циника преди 9 години
44, плевнелиев е една красива президентка и всички знаем каква е неговата правилна поза...пардон позиция!
32
20
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Реалността е, че сега москалия е притисната и наведена, Запада да помисли добре дали да и хариже животеца (за което може след това да съжалява!), или да я довърши. Аз съм за второто, така света ще е по- добър и мирен!
31
4
 
4
 
! Отговори
ььь преди 9 години
40гаден нацист. Такива като теб трябва да се преследват, съд и в затвора.Дорде е време такива трябва да се преследват, за да не се възроди кафявата чума. Европа да се огледа за такива *** и да ги преследва по закона.
30
23
 
5
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До циника--33; ти запази мнението за себе си.Плевнелиев е 1 достоен президент и той единствен зае правилна позиция.
29
12
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
до Кирето Прав си, но Кисинджър имаше и след Никсън своето място за краха на сесесере- то. За Никсън не ми се говори- слаб Президент на САЩ
28
3
 
30
 
! Отговори
123 преди 9 години
Няма по-подла политика от тази на САЩ. За своите интереси те са готови да сринат Донбас, да заразят цяла Африка с ебола, да затрият милиони мирни жители или да ги изпратят в изгнанние. Целта е да заграбят всички земни полезни изкопаеми. Но с Русия не са познали. Да е жив и здрав Путин - действа много правилно в страната си и за това се ползува с огромен рейтинг. САЩ бълват змии - то го разболяха, то друго. Но скоро ЕС ще разбере колко погрешно е да играе по гайдата на САЩ.
27
0
 
18
 
! Отговори
тя преди 9 години
Кисинджър е виден политик и би трябвало "ястребите" да се вслушат в разумните му доводи.