Турция отбелязва 76-тата година от смъртта на Ататюрк

Отбелязването на 10 ноември е включено в държавния протокол
11
Турция отбелязва 76-тата година от смъртта на Ататюрк
Снимка: Reuters, архив

10 ноември е един от най-специалните дни на Турция. На тази дата през 1938 г.в двореца Долмабахче сарайъ на брега на Босфора затваря очи завинаги създателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, който възражда една нова държава от пепелищата на Османската империя.

Пълководец, който извоюва независимостта на Турция, изтъкнат реформатор, който за кратко време предприема изключително важни реформи, първи президент на страната, виден политик в региона и в света, вече 76 години Ататюрк продължава да живее в паметта и сърцата на милиони турци.

Отбелязването на 10 ноември е включено в държавния протокол на Турция, пише БТА.

На този ден националните знамена се свеждат наполовина.

Политиците поднасят венци в мавзолея гробница на Ататюрк, хиляди хора от цялата страна,от всички възрасти се стичат към мавзолея. Програмите на повечето телевизионни канали са съпроводени от заставка с образа на Ататюрк и националното знаме.

Сутринта, точно в 9.05 минути, часът на кончината на Ататюрк, сирените свирят. Коли, кораби, влакове и милиони хора спират в мълчаливо преклонение към паметта на Ататюрк.

Турският президент Реджеп Ердоган публикува писмено послание по повод траурната дата. Ердоган подчертава, че великият идеал на Ататюрк бил да изгради съвременна и модерна Турция, която да заеме място сред най-съвременните и развити страни в света и да укрепи демокрацията и народовластието в страната. Турция постигна големи успехи в постигането на посочените от Ататюрк цели по пътя на демокрацията и икономическо развитие и стабилността на страната, се отбелязва в посланието.Те се дължат на трудолюбието, търпението, себеотдайността и волята на турския народ, завещани му от неговия велик син и вожд Ататюрк, се отбелязва в посланието на Ердоган.

Седмицата 10-16 ноември е посветена на възпоменателни прояви, които се организират от общините, неформалните граждански организации, учебните заведения и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: АтатюркТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
чичи преди 9 години
Дядо ми Михал Михов е бил приятел с Мустафа Кемал когато е бил в Пловдив!!!За съжаление повече не знам!
8
0
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
Така, както го обясняваш, от Кромуел до Пиночет е само една крачка разстояние. :)Българинът е докаран до такова дередже, че ако му подпалят фитила, на един скок ще преодолее тази крачка разстояние.
7
0
 
2
 
! Отговори
Кромвел ни трябва преди 9 години
Моите уважения към Ататюрк. Но на България и трябва не Ататюрк, а Оливер Кромвел, за да разтури тая говорилня насред София. За 10 години управление, той оряза правомощията на краля и кралската институция стана символична. Неговата република е пример на дълбокото политическо преустройство на Великобритания. За жалост, в България си нямаме Кромвел, а ни е крайно необходим, да натика в миша дупка тия създатели на грабителски закони: Парламент, Конституц.съд, Прокуратура, Съд, Изпълнителна власт.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно ли е, че този човек имал българска жилка? някъде се споменаваше такова нещо, другаде пък му приписват и еврейска кръв.Къде може да се прочете по-подробно за него?Във всеки случай, каквито и етнически примеси да има в кръвта му, този човек е велик! Дай Боже Турция да се развива така, както той е предначертал.
5
6
 
12
 
! Отговори
ВЕЛИК преди 9 години
ЕДИНСТВЕНИЯ ТУРЧИН КОЕТО УВАЖАВАН ОТ БЪЛГАРИТЕ
4
3
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Ататюрк установява светска държава в която ислямът е право на вероизповедание.Ердогантърси великодържавие облечено в ислямски фундаментализъм.Вероятно делото на Ататюрк,създал модерна Турция, ще потъне в реката на забравата. А дали Ердоган ще успее?Надали!
3
4
 
14
 
! Отговори
Сикишачи преди 9 години
На БГ и трябва един Ататюрк за да стане тази държава наистина европейска с висок стандарт на живот
2
4
 
15
 
! Отговори
..... преди 9 години
pojelavam na BILGARSKIA narod edin takiv lider....Kolkoto po birzo tolkova po dobre.
1
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 9 години
А пък с нашите опити пак нищо!