В Европа не може да има сигурност без Русия!

Държим да водим диалог с Москва, увери Меркел
20 ное 2014 18:39, Елка Василева
98
В Европа не може да има сигурност без Русия!
Ангела Меркел. Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел отново заяви, че сигурността в Европа в средносрочна и дългосрочна перспектива може да бъде гарантирана само заедно с Русия, предаде Франс прес.

"Затова санкциите не са самоцел. Държим да водим диалог с Русия", добави Ангела Меркел.

Тя каза това в Кшижова, в Югоизточна Полша, на 25-ата годишнина от историческото сдобряване между Германия и Полша, в разгара на най-тежката криза в отношенията между Запада и Москва след Студената война заради ролята на Русия във въоръжения конфликт в Украйна, посочва АФП.

Меркел припомни, че териториалната цялост на Украйна бе нарушена и увери поляците, притеснени от събитията на изток от границата им, че солидарността на НАТО е еднаква с всички страни членки и че Германия ще приложи този принцип в случай на нужда.

Тя отново призна отговорността на германците за ужасите на Втората световна война и не избягна трънливия за Полша и Германия проблем - за германците, прогонени през 1945 г. от териториите, окупирани от Полша. Прогонването им бе незаконно, но обяснимо след престъпленията на нацистка Германия, добави канцлерът.

Срещата й с полската министър-председателка Ева Копач в Кшижова, в Долношльонското воеводство, има особено силно символично значение за полско-германските отношения, отбелязва АФП.

В Кшижова на 12 ноември 1989 г. тогавашният канцлер Хелмут Кол присъства на литургия заедно с първия ръководител на некомунистическо правителство в Полша Тадеуш Мазовецки. Срещата им е силна проява на волята за помиряване между Изтока и Запада след Студената война.

Освен това в Кшижова (навремето Крайзау в Германия) се заражда германското нелегално движение срещу Хитлер, подготвило осуетения атентат срещу нацисткия водач на 20 юли 1944 г. Мнозина членове на това движение, наричано "Кръжецът от Крайзау", са осъдени и екзекутирани в Берлин, добавя АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...в средносрочна и дългосрочна перспектива може да бъде гарантирана само заедно с Русия"...което на дипломатичен език означава: БЕЗ ПУТИН !
21
16
 
1
 
! Отговори
Снежанка преди 9 години
До дядомраз - не става дедо - Втората световна като ги пуснахме руснаците в Европа веднага ме изнасилиха. Мужикът си остава мужик.
20
0
 
15
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Има и такива ,които помнят Освиенцим и кой ги спаси.
19
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво стана.Вместо Русия да бъде изолирана от света,ЕС и САЩ се самоизолираха.С Путин са вече свръхсилите Китай и Индия.И в добавка Иран,Сирия,цяла Африка и цяла Латинска Америка.Та дайде сега да сметнем кое точно е световната общност.
18
0
 
11
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Пьяная Украина обалдевшей Европе - Погоди, я вс объясню на пальцах. Видишь средний?
17
1
 
14
 
! Отговори
Канарис преди 9 години
Всяка договорка между германци и руснаци може да накара Полша да откачи - има оше хора които помнят Рибентроп - ***
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До А добър дени аз помислих точно както теб, Напълниха Европа с джагали джихадисти и манкали, сега Русия ще ги спасява , Не заслужават, нека си спят сладкия демократичен сън докато им свалят главите, те и без това не им служат
15
3
 
21
 
! Отговори
дядомраз преди 9 години
Що за политици управляват ЕС ,че чак сега осъзнаха очевидното? Русия = Европа.Тя е цивилизационно,исторически и икономически неделима част от Европа. Обединени те ще са най-голямата сила на Земята.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел си смени на 180 градуса позицията, а нашия Плевнелиев няма ли да си промени позицията!??Или нашето президентче са го хванали яко с компромати САЩ, и той няма мърдане...
13
1
 
32
 
! Отговори
Не разбрах те ли преди 9 години
Русия е велика нация и военна сила нямаща равна. Не са агресори, иначе досега половин свят да говори Руски.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Европа не може да има сигурност без Русия!Вие пълнете европ с ислямисти от Азия и северна Африка и после чакайте Русия да ви пази от тях,Защо са толкова заспали тези европейци, също както американците.
11
0
 
21
 
! Отговори
А добър ден преди 9 години
Нещо друга песен запяхте май! Що така не Маре? Още малко да почнат да се плодят и пристигат чалмарите.... Ще видим как ще ревете за помощ от Русия.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега някой демократ ще напише,че Меркел е руски агент и комунист
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не само сигурност, обединена европа няма без русия, мост е за азиятихоокеания, всъщност германия и русия не сблъскват интереси, руска газ срещу 600 технологични германски фирми в русия, от санкциите патят поляците например, шистов газ балона спихна, и износа също, внасят германски леопарди, а танка е нападателно оръжие, странно за борци за мир
8
0
 
9
 
! Отговори
Уау преди 9 години
Що е то диалог ?Ние нареждаме , вие изпълнявате или нещо друго.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така ли,тетке!?Чак сега ли се усети,че само Русия може да ви пази голите ***.
6
1
 
25
 
! Отговори
до Шоп преди 9 години
"Германия е от най независимите спрямо рускитр доставки на газ"Ама разбира се, затова немците и Газпром построиха Северен поток, по който всеки час минават 4.2 милиона куб.м газ директно от руските находища. Защото нямат нужда от руски газ, нали така? Чакай да си припомня какво беше написал Барозу в писмо до Путин от името на 28-те държави в ЕС: -"Не спирайте газа, ще преговаряме!"
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕВРОПА СИ МИСЛЕШЕ, ЧЕ Е ХВАНАЛА ГОСПОД ЗА ШЛИФЕРА! МИСЛЕШЕ, ЧЕ СВЕТЪТ СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ЕВРОПА! НО ПОЧНА ДА ОСЪЗНАВА, ЧЕ СВЕТЪТ НЕ СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ЕВРОПА! ЕВРОПА Е ОКОЛО ПОЛОВИН МИЛИАРД, А НА ЗЕМЯТА ЖИВЕЯТ 7 МИЛИАРДА! ГУБИ ПОЗИЦИИТЕ СИ В ЦЯЛ СВЯТ, А РАЗШИРЕНИЕТО УДАРИ НА КАМЪК! ЗАГУБИ РУСИЯ, ЗАГУБИ ТУРЦИЯ, ЗАГУБИ КИТАЙ, ЗАГУБИ ИНДИЯ, ЗАГУБИ БРАЗИЛИЯ, ГУБИ ЛИ ГУБИ, ВСЪЩНОСТ ПОЧТИ СЕ ИЗОЛИРА И СЕ ЗАТВОРИ В ЧЕРУПКАТА СИ! В СЪЩОТО ВРЕМЕ ОСТАНАЛИТЕ ИГРАЧИ СЕ СЪЮЗЯВАТ И СЕ РАЗВИВАТ С ПЪЛНА ГАЗ
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VNIMAVAI, FRAU MERKEL,AKO NIAMA DIALOG,GERMANIA E MNOGO SLABA DA SE PROTIVOPOSTAVI NA RUSIA,I PREDI I SEGA STE PO-SLABI OT RUSIA-SIMVOLAT NA MIRA.
3
3
 
19
 
! Отговори
sinia преди 9 години
Охооо я Гелето Меркел запея старата песен,.....зима идва......