Хиляди финландци са се отказали от Лутеранската църква

Причината е подкрепата на духовник за хомосексуалните бракове
Обновена: 1 дек 2014 19:16 | 1 дек 2014 19:15, Камелия Цветанова
5
Хиляди финландци са се отказали от Лутеранската църква
Снимка: Reuters

Хиляди финландци са се отказали Лутеранската църква от петък като реакция на заета от духовник позиция за хомосексуалните бракове, съобщи Франс прес.

Финландският парламент одобри в петък гражданската инициатива за разрешаване на хомосексуалните бракове - важен етап преди гласуването на проектозакон вероятно в началото на 2015 година.

Предложението получи подкрепата на архиепископ Кари Мякинен.

Архиепископът каза в петък, че от дъното на душата си се радва на резултата от вота - изявление, което разочарова най-консервативните членове на църквата.

От петък до неделя повече от 13 000 души са напуснали Църквата в интернет сайта eroakirkosta.fi, посветен на това действие.

"Посланието на архиепископа бе насочено към либералите в църквата, но се обърна срещу самата Църква", обясни в комюнике председателят на Лигата на свободомислещите Петри Карисма, създател на сайта.

Около 75 процента от финландците в наши дни са членове на лутеранската църква, докато през 70-те години делът им е бил над 90 процента.

Църквата е отделена от държавата, съгласно конституцията, но се ползва с привилегирован статут в публичното право. Данъчната администрация удържа църковен данък за нея. Напускайки я, всеки финландец спира да плаща този данък. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари