Краят на Южен поток е голям неуспех за Путин

Европа да преразгледа Набуко, съветва западната преса
3 дек 2014 08:19,
120
Краят на Южен поток е голям неуспех за Путин
Снимка: Reuters, архив

"Отказът от Южен поток е голям неуспех за Путин" извежда в заглавие влиятелният британски икономически всекидневник "Файненшъл таймс". Изданието посочва, че подписаният меморандум между Русия и Турция не може да бъде сериозна алтернатива на "Южен поток".


Според вестника тълкуването на Путин, че отказът от проекта е загуба за Европа и печалба за Турция, не отговаря на действителността. Руският президент е принуден да изостави дългогодишен проект. Това е стратегически неуспех за Русия и оправдава последователната позиция на ЕС по този въпрос. Според вестника на "Газпром" щеше да му се наложи да плати голяма част от цената на проекта, а имайки предвид, че търсенето на газ в Европа не се увеличава, отчасти поради възхода на възобновяемите източници, винаги е било съмнително дали бизнес проектът на стойност 50 милиарда долара е изгоден.

Изданието коментира, че за Путин в случая с "Южен поток" икономиката винаги е била на второ място след политиката. Голяма част от газа, който Русия продава на Европа, се транзитира през Украйна. Това дава на Киев рядка възможност да влияе на Москва и "Файненшъл таймс" отбелязва, че един нов газопровод, паралелно със "Северен поток", щеше да позволи на Русия да заобиколи проблемния си съсед и да намали по този начин възможностите да се съпротивлява на натиска на Москва. Газопроводът също така би затвърдил влиянието на Русия в голяма част от Югоизточна Европа, включително в България, Унгария и Сърбия.

Според "Файненшъл таймс" схващането, че едно ново руско споразумение с Турция осигурява стратегическа алтернатива, е погрешно. Турция не е достатъчно голям клиент, за да замести европейския пазар, който "Южен поток" щеше да обслужва. Освен това всеки план на Москва да пренася газ през Турция за ЕС, ще се натъкне на същите проблеми като тези на "Южен поток", допълва вестникът.

Европа трябва да потърси нови източници за доставка на газ и затова трябва да преразгледа плана за газопровода"Набуко", пише "Файненшъл таймс". Неуспехът с "Южен поток" и лансираният от Путин "завой към Азия" издава стратегическа уязвимост на Русия. Путин иска да продава газ на нови пазари, но той влоши отношенията си с най-големия си газов клиент. Русия няма няма какво да продава на света освен ресурсите си, а това става все по-трудно, заключава изданието.

Списание "Форин полиси" посочва в статия, озаглавена "Мечтите на Путин за газопровод", че "Южен поток" е станал жертва на кризата в Украйна, че спирането му показва, че има граници на енергийния тормоз, който Москва упражнява. С отказа си от газопровода Путин изглежда признава, че европейските санкции почти са торпилирали финансовите перспективи пред мащабния проект, а продължителният отпор на Европейския съюз и някои държави членки като България, са го обрекли на провал, пише списанието.

Според "Форин полиси" вероятното прекратяване на "Южен поток" е удар по опитите на Русия да изолира още повече Украйна, като същевременно продължи да доминира на европейския енергиен пазар. Ако преговорите с Турция продължат с бързи темпове, тя може да направи още една стъпка към осъществяването на отдавнашната си мечта да стане енергиен център за Европа, дори сближаването с Москва да крие заплахата да отдалечи Анкара още повече от Брюксел. За ЕС оттеглянето на Путин е равнозначно на победа на върховенството на закона, както и на победа в битката за влияние над държавите от бившия съветски блок в Централна и Източна Европа, отбелязва списанието и посочва, че бюрократите все още се опитват да разберат дали "Южен поток" наистина е "мъртъв или е на животоподдържащи системи".

Според "Форин полиси" съдбата на газопровода показва задълбочаващите се различия между страните от ЕС, които са на позицията на Брюксел и тези, които клонят към Москва. Изданието отбелязва, че Унгария нееднократно е противоречала на ЕС и все повече се е приближавала към Путин и Москва, като не се е подчинила на Брюксел и е одобрила строителството на "Южен поток". "Форин полиси" пише, че България от своя страна нееднократно го е блокирала и че българското правителство е приело резервите на Брюксел по въпроса за законността на тръбата, въпреки че отказът от газопровода може да струва на балканската страна 400 милиона долара на година от така нужните й приходи от транзитиране на газ.

Само дни преди изненадващо оповестената новина от Путин български длъжностни лица разкритикуваха опитите на Русия да затегне енергийната си примка около бившите сателитни държави, особено като пречи на търсенето на газ в Европа. По думите на цитиран от "Форин полиси" енергиен експерт от Центъра за наука и международни отношения "Белфър" към Харвардския университет такова публично отдръпване е български сигнал за Брюксел и Вашингтон: "Ние не сме на страната на Русия".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
Балък преди 9 години
Статията си е чисто пропагандистка. ФТ е далеч от това което беше като анализ на икономически проекти. В нея повтарянето на заглавието с други думи се представя като доказателство на тезата му. Хватка за наивници, които освен заглавието друго няма и да запомнят.А за България въпросът е - какви ще са последствията? Да, за САЩ и Англия те са незначителни.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неуспеха ще бъде отчетен като успех от ТАСС и всичко е наред.
71
0
 
4
 
! Отговори
Станко преди 9 години
До Берлин 104Ходи си земи хонорарчето отДвете Нули - О.О. на Сорос! А ако го правиш без пари жалко за основното ти обраование!
70
3
 
11
 
! Отговори
yarosx преди 9 години
Русия е губила битки. Но войни - никога. Ако това е неуспех за русия, то само тактически, то ест загубена битка. Въпреки че аз се съмнявам и от тази формулировка. А стратегически е само спечелила, а загубила Европа и България. Още една война ще спечели Русия. Много лошо,че България няма такива истински патриоти като има Русия в лицето на путин...
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и голям успех за бг
68
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Отказът от Южен поток е голям неуспех за Путин"-----Какви жалки смешници са тези драскачи, написали горното!Путин си оплете кошницата и сега си бере плод в нея. Заобиколи будалите от България, дето само чакат някой да им каже кога да вдишат и кога да издишат и отиде да прави сделки с тези, които са силни, независими, имат и свобда и воля и гонят своя интерес. Тоест, след като тукашните *** се запънаха, те си намериха други партньори и ще си построят тръбата. Голям неуспех, няма що!
67
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ураааа, ще стоим студено, но Путин е прецакан!Баси и извратената британска логика!
66
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само дето южен поток не си видя края, а началото, само че с по-надежден от нашата жалка държава партньор. Смешно е как тъпите американци ни прецакаха здраво, и сега се опитват да ни убедят, че са прецакали Путин, а факта е на лице - Русия строи южен поток, само че няма да сме ние тези, които ще намажат.
65
17
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
И дете ще види, че Путинска Раша агонизира.
64
8
 
22
 
! Отговори
Алтай преди 9 години
Аман от антируска пропаганда
63
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Краят на Южен поток е голям неуспех... :)Русия и Турция не може да бъде сериозна алтернатива на "Южен поток".... :):)Абе гроздето е КИСЕЛО!
62
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По добре от Турция да купуваме ,надценката е по малка и газта за Турция е по евтина .Спестяваме и от строителство милиарди които щяхме да изплащаме заради корумпираните ,крадливи политици и олигарси .
61
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега за да е по-голям "краха на Путин" ще купувате руски газ с турска надценка. Елементарните хора заслужават само тоягата
60
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според путинофилите обаче откакто Путин се е заял със Запада Русия само ""печели"...ама друг път.
59
1
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Не е за хвалба да не виждаш по далеч от носа си, камо ли в бъдеще.
58
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Това е стратегически неуспех за Русия"?? Некадърниците от ФТ пак се изхвърлиха. Това е ТАКТИЧЕСКИ неуспех за Русия, че вложи усилия в бъдещо отношения с ЕС без перспектива. А стратегическият неуспех е на ЕС, че така и не успя (или не пожела) да установи нормални отношения с Русия. Ще видим след време кой е изгубил от това.
57
0
 
4
 
! Отговори
vdch преди 9 години
Благодаря ти Одисей. От теб винаги научавам по нещо. Само кажи за България и Румъния къде предлагаш.
56
0
 
18
 
! Отговори
vdch преди 9 години
Един ден като Русия реши да престане да складира ядрения *** на Европа пак ли ще е неуспех за Путин?
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА СЕГА ДА СЕ ПОРАДВАТ *** НА (НЕУСПЕХА) НА ПУТИН,ДЕТО ВМЕСТО РУСИЯ ДА ПЛАЩА ДВОЙНО ЗА ДЪЛГОТО МОРСКО ТРАСЕ НА ЮЖЕН ПОТОК ДО БЪЛГАРИЯ,СЕГА РАША ЩЕ ИЗПОЛЗВА С 400 КМ ПО КЪСОТО МОРСКО ТРАСЕ ДО ТУРЦИЯ,КЪДЕТО ВЕЧЕ Е ИЗГРАДЕН ГАЗОПРОВОДА СИН ПОТОК, (НЕУСПЕХА) НА ПУТИН Е ,ЧЕ ДОГОВОРИ И ДВЕ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ КОИТО РОС АТОМ ЩЕ СТРОИ В ТУРЦИЯ ,ДОГОВОРИ С АНКАРА И СТООКООБМЕН ЗА НАД 200 МИЛЯРДА $ (ПЕЧЕЛИВШИ) ОТ СПИРАНЕ ТО НА Ю.ПОТОК СМЕ НИЕ ДЕТО РУСКАТА ГАЗ ЩЕ Я ПЛАЩАМЕ ДВОЙНО И НА МОСКВА И НА АНКАРА
54
3
 
6
 
! Отговори
Анон преди 9 години
До Анонимен 81Англия, Франция и САЩ , с подписите си в Ялта и Потстдам , ни предадоха на руската зона на влияние. На тях дължим бедността си. Не дадоха Гърция , нали ?