Полша спряла през 2003 г. разпитите на ЦРУ с изтезания на нейна територия

В началото страната не е знаела за мъченията
10 дек 2014 13:40, Елка Василева
15
Полша спряла през 2003 г. разпитите на ЦРУ с изтезания на нейна територия
Снимка: архив, Reuters

Разпитите на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, включващи насилие над заподозрени, са били прекратени на полска територия след натиск от страна на местните власти през 2003 г., заяви бившият президент на Полша Александър Квашневски, цитиран от Франс прес.

Квашневски, който беше президент в периода 1997-2005 г., освен това потвърди, че агенти на ЦРУ са извършвали разпити с изтезания в Полша.

Още по темата

Полските власти от години се крият зад стена на пълно мълчание, позовавайки се на тайната на разследването, водено от шест години от прокуратурата в Краков без видим напредък, отбелязва АФП.

Ден след публикуването на уличаващия доклад Квашневски заяви пред радио ТОК ФМ, че в началото Полша не е знаела за изтезанията. В очите на бившия полски президент, който е разрешил "засиленото сътрудничество в сферата на разузнаването", е ставало дума само за "тайни обекти". "Това, че американците действат толкова потайно, предизвика притеснения", добави Квашневски.

Той заяви, че като президент на Полша през 2003 г. е поставил въпроса пред президента Джордж Буш "в Овалния кабинет на Белия дом". Ръководителят на американската изпълнителна власт е защитил дейността на ЦРУ с твърдението, че тя носи "важен принос в областта на сигурността". "Аз обаче казах на Буш, че това сътрудничество се прекратява, и то беше прекратено", добави Квашневски. Според него сътрудничеството със САЩ и получените разузнавателни данни са облагодетелствали страната му. "В Полша нямаше терористична заплаха. Знаехме кого трябва да спрем на границата", обясни той.

Самият Квашневски оправда първоначалното даване на съгласие, като напомни, че при атентатите на 11 септември 2001 г. са загинали няколко хиляди американци. Освен това НАТО, чийто член е и Полша, обяви война срещу тероризма, припомни той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
бг преди 9 години
Маймун Бин Ладен ли събори сграда 7?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Самият Квашневски оправда първоначалното даване на съгласие, като напомни, че при атентатите на 11 септември 2001 г. са загинали няколко хиляди американци. Освен това НАТО, чийто член е и Полша, обяви война срещу тероризма, припомни той."Не разбрах кое от изброеното оправдава изтезанията? Я да питаме загрижената световна "общност" какво мисли по въпроса с изтръгването на информация, посредством мъчения.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поляците без да искат подсказаха какво означава да си сътрудничиш със САЩ.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Аз обаче казах на Буш, че това сътрудничество се прекратява, и то беше прекратено", добави Квашневски."Ето го доказателството, че поляците са знаели. Всяка нормална страна щеше да се възмути и да предизвика скандал заради гестаповските методи на ЦРУ на нейна собствена територия.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде бе, не били знаели, че ЦРУ изтезава хора на тяхна територия аххахахЛично с тяхно позволение "демократичното" ЦРУ е започнало с изтезания и мъчения, а поляците са им прикривали следите. Това само показва колко лъжливи и долни *** са янките и европейските им "партньори".
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полската пани Квашневска се прави на ощипана мома, тя не знаела.
6
1
 
4
 
! Отговори
Електролит преди 9 години
А дали нямат и някое стайче в "нашето" посолство, дето е близо до Южния парк?Или не смеем да питаме, да не разваляме дружбата?
5
1
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Прочетете в истинските инфо сайтове, точно какви са тези методи и как двама психолози тип Менгеле са взели над 90 милиона долара за тези изтезания нямащи нищо общо с човешката природа. Като пиша за тези меко казано *** и се сещам за двама други такива- Ран и Ът ...Янки, не мога да ви намразя повече, за това което направихте от България, отдавна ви мразя на макс и искрено желая да настъпи Путин още веднъж по опашката, за да го принудите да ви унищожи, пфу!
4
1
 
11
 
! Отговори
бг преди 9 години
ЦРУ снайперисти убиха сто човека в Киев.
3
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 години
Истинските загинали са в Източна Украйна.
2
1
 
10
 
! Отговори
бг преди 9 години
Не знае за мъченията ама знае за десет хиляди руски войници.
1
1
 
12
 
! Отговори
К47 преди 9 години
Помните ли филма "Извличане"? Ето това е "демократична" Америка.......