В Русия хората губят чувството за сигурност заради скъпотията

Руски издания за поскъпването на храните в страната
Обновена: 11 дек 2014 09:04 | 11 дек 2014 08:45, Елка Василева
338
В Русия хората губят чувството за сигурност заради скъпотията
Снимка: архив, Reuters

Хората в Русия губят чувството за сигурност в утрешния ден, пише "Независимая газета". През последните три месеца в страната е нараснал броят на хората, разтревожени за бъдещето, информира вестникът, като се позовава на "провластовия" социологически център ВЦИОМ, предаде Би Би Си.

Сигурност в утрешния ден усещат 51 на сто от участниците в анкета сред жители на 132 града в Русия. През миналото тримесечие оптимистични са били 58 процента от отговорите, а през второто тримесечие на годината - 61 на сто.

Повечето анкетирани планират живота си едва за два-три месеца напред. Нищо чудно, че несигурността расте - растат и потребителските цени, а повишение на доходите не се задава, пише изданието.

След анализ на официалната статистика то стига до извода, че годишната инфлация в Русия може да е стигнала около 9,4 на сто. С по 25 процента са поскъпнали примерно свинското и захарта, с 65 на сто - елдата (или гречка), едно от най-популярните в страната варива. Над 15 на сто е поскъпването на рибата и морските дарове.

Това обаче са средни данни - от провинцията идват още по-тревожни новини, посочва всекидневникът. В Нижегородска област (в централната европейска част на Русия) ценовият скок при картофите е почти 40 на сто, при рибата - 42 на сто, а елдата е поскъпнала със 74 процента.

Месопроизводителите допускат цените при тях да нараснат с 20-30 на сто, а продавачи твърдят, че догодина ще поскъпне средно с 20 процента и чаят на дребно.

Несигурността идва и от спада в доходите. В някои области се надига възмущение от бавенето на заплатите и съкращенията сред персонала. Вестникът очаква днес протест във волгоградски завод, където според местни медии от осем месеца не се плащат възнаграждения. В друго местно предприятие се канят да уволнят близо 700 души, в трето - над 4000.

Бордовете на компаниите не хранят илюзии, че положението ще се подобри. По данни на сайта Superjob.ru двойно по-малко фирми от миналата година предвиждат да вдигнат или индексират заплатите.

Хората ходят по-рядко в заведения за обществено хранене, констатира изданието и помества коментар на Алексей Гисак, съсобственик на верига кафенета: "Пазарът плавно се търкаля към пропастта, покупателната способност продължава да спада, а наемите в евро и долари - да растат заедно с цените на храните".

Хлебните изделия в Русия може да поскъпнат с 10 на сто, при все че тазгодишната реколта зърнени храни е сред най-високите, прогнозира "Комерсант".

Доставчиците вдигат цените и се мотивират с поскъпване на брашното, зърното и захарта, чуждестранните суровини, амбалажа и транспорта, пояснява Артьом Глушченко, говорител на веригата "О'кей". Вдига се дори цената на маята, сочат изявления на негови колеги.

Руското министерство на промишлеността и търговията обаче не регистрира сериозни колебания в цените на хляба и твърди, че браншовият пазар внимателно се следи от Федералната антимонополна служба, допълва "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още по темата: ценихраниРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодарение на демократичните реформи българите стават все по-бедни, по-болни, по-прости, по-нещастни и все по-малко на брой. Според Евростат, 60 % от българите живеят в мизерия, а 2 800 000 са били обезщетенията, изплатени от НОИ през 2013 г. на заболели българи. Реалната демографска картина, която официалните институции премълчават, е че се топим с 8 души на час. След 20 години ще бъдем 5,9 милиона, 1 милион по-малко от днес. Българи - 3,1 милиона, ромите 1,8 милиона, а турци 1 милион.
114
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 183 ами до преди 25 години се строяха апартаментите в които практически се подаряваха на хората а не срещу 30 г ипотека - охльов загубен....
113
6
 
15
 
! Отговори
Споко преди 9 години
Няма се плашите! Може да сте гладни, ама утре ще направим грандиозен военен парад и ще покажем най-модерната военна техника в света! Похарчихме за нея само няколко милиарда долара!ЧЕСТИТО!
112
4
 
13
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
Кажи ми кои се тези села,които цъфтят,та и градове.София,Варна ,Бургас-заради морето и курортните селища.Останалото е леш,излез малко от магистралата-София-Бургас-Варна.София ще стане 3 000 000,тогава ще заприличате на Мексико-знаете какво става там.
111
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия хората губят чувството за сигурност заради скъпотията...Щях да напиша коментар, но трябва да побързам - пред кофите с *** вече стана опащка.
110
6
 
11
 
! Отговори
НЕ Е ВЕРНО ,БЕ.... преди 9 години
В РУСИЯ ИЗОБЩО НЕ Е СКЪПО ----ДЪРЖАВАТА ИМ РАЗДАВА ЗАПЛАТИТЕ В КУФАРИ С ПАРИ!Тръгнеш ли за хляб и на отиване и на връщане --торбата ти е пълна .На отиване с пари --на връщане с 2- хляба.
109
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шорошоидите малко да се позамислят - имат ли полза от свалянето на Путин и олигарсите свързани с него? Кой ще дойде на власт тогава - евроориентирани гейове, фашингтонски мекерета или май ***? А когато почитателите на Ленин и Сталин дойдат, то Путин ще ви се види като прекрасен принц демокрад.
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние не си гледаме нашата продънена колиба а все на другите намираме кусури...Видях с очите си-български лекарства в Санкт Петербург са по-скъпи от абсолютно същите тук...
107
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе мишки умрели - къде сте тръгнали гайлето да им берете - я си гледайте в копанката дето от 25 години и трохи не се търкалят......
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
165 каква Москва те гони, Москва да не е Русия
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците сигурно са почнали са да се самозапалват?
104
6
 
7
 
! Отговори
До 168 преди 9 години
Абе ти си ми ясен! Не можеш да сглобиш едно смислено изречение, само клишета. "Русия ни притежава"!!! Какво мозъчно падение! Какво ти притежава бе, скъсаните ***? Сигурно е бедна, горката, няма си територии, гори и природни богатства, та и трябват от някъде другаде!! Боже, вашето падение стига вече до абсолютната нула! А геополитическите войни ги водят ВСИЧКИ. Но за разлика от краварите, руснаците се грижат за хората. Кой сега помага на хората от Донбас?Нали, не е важно,нека мрът,не са наши!
103
1
 
6
 
! Отговори
до 169 преди 9 години
И това е сериозен проблем-всичко за София и в София.Тези дисбаланси са опасни,ще дойде време гладните да ви нападат по магазините,има да се криете по метрата.
102
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toва са инсинуации на ***. Тези неща се случват в САЩ, не в Русия! Не се срива рублата, а долара.... ХАХАХХАХАХАХХААХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХА
101
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия от няколко месеца имало криза. В България кризата е от 25 години, сега сме на дъното и продължаваме да копаем надоло!
100
7
 
6
 
! Отговори
Брат преди 9 години
Е, като прочета че е от "Независимая газета" и ми става ясно!И наша *** само от такива препечатва, от "независими". Само ако питаш от какво са независими? Вероятно от съвест, достойнство, гордост, от обективно мнение и безпристрастност, от човеколюбие и професионална чест! Зависими са само от чуждото финансиране, което даже и не крият.Някакви "отворени общества" за пълно зомбиране.Това е на *** "обективната информация"! А и въобще, къде сега има някой независим, ние дали сме независими?
99
5
 
10
 
! Отговори
мм преди 9 години
А в България нямат чувство за несигурност, заради евтинията. Драскачи
98
6
 
1
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Komunistiii, vaaashhhtaaa liii..... ahaaaa ...
97
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А и какво сте се загрижили за руснаците? Откъде и защо тази злоба бе????---Не ми пука за рашките. Искам аз да съм добре. А аз не съм, и за това виня рашките с техните гео-политически игри. Русия винаги се е опитвала да ни притежава. И когато не е могла ни е съсипвала. За това мразя рашките, за това тази злоба!
96
5
 
8
 
! Отговори
Москва преди 9 години
Москва няма проблеми нито с кризата ,нито с продуктите в момента ,не се чуства кризата в Москва засега ,но след НГ -наврно ще се почуства и с повишаване на цените . В момента има всичко и няма проблеми в Москва ,проблемите и кризата са в медиите засега ,но не и в Москва и се повтрям още един път ,цените ще скочат и почустват след НГ и кризата също през 2015 ще се усети -засега благодат цари по Москва .