Още двама българи са спасени от горящия ферибот

Всички пътници от „Норман Атлантик“ вече са спасени, съобщи Матео Ренци
Обновена: 29 дек 2014 16:06 | 29 дек 2014 14:55, Елка Василева
20
Още двама българи са спасени от горящия ферибот
Снимка: Reuters

Още двама българи – В. Доспатлиев и А. Асенов, са спасени от борда на ферибота „Норман Атлантик“, съобщи Министерството на външните работи.

Съгражданите ни се намират на десантния кораб-амфибия на ВМС на Италия „Сан Джорджо”.

Към момента спасените българи са общо шестима – Галин Хайтов, Красимир Естов, Р. Тодорова, С. Аргирова, В. Доспатлиев и А. Асенов.

Още по темата

Евакуирани са всички пътници от ферибота, обхванат от пожар в Адриатическо море. Това съобщи премиерът на Италия Матео Ренци, цитиран от ДПА и АП.

По думите му на борда са останали само капитанът и четирима италиански моряци, които помагат в спасителната операция.

Последните данни сочат, че 414 души са спасени, като са открити пет мъртви тела. Един от загиналите е грък, а самоличността на останалите четирима не е известна.

Хеликоптери изтегляха пътниците от горната палуба на плавателния съд, който дрейфуваше в открито море между Албания и Италия. В началото спасителната операция бе затруднена от силното вълнение, а след като то намаля, други кораби се доближиха до бедстващия ферибот. От вчера следобед гръцки и италиански хеликоптери започнаха евакуация на пътниците, някои от които бяха откарани в Италия, а други в Гърция. На борда бе спуснат и екип от медици и координатор на въздушната операция.

Още не е установена причината за възникналия пожар. От гръцката служба за брегова охрана предположиха, че той е започнал в гаражния отсек.

Прокуратурата на италианския град Бари обяви, че започва разследване за извършено криминално деяние във връзка с пожара на борда на ферибота „Норман Атлантик“.

Пожарът на борда на кораба се разрази малко преди изгрев слънце в неделя. Пътниците се спасиха на най-горните палуби на кораба, заливани от проливен дъжд и градушка и дишащи трудно заради гъстия дим, посочва АП, като се позовава на разкази на пътници, успели да се свържат по телефона в гръцки медии.

Агенцията цитира пътник, успял да се свърже с гръцката телевизия МЕГА. Той разказва, че огънят на борда на кораба е предизвикал такава топлина, че обувките на някои от пътниците започнали да се топят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 10Това е голяма трагедия...........По гръцкия канал Алфа казват, че жертвите до момента са 8 и 38 до момента се издирват. Как така вие пишете, че са евакуирани 478? До момента не е ясна националността на жертвите, както и на издирваните.
9
1
 
19
 
! Отговори
Дженъри преди 9 години
Голяма трагедия, но эа съжаление не ВСИЧКИ са спасени!!! Не пишете глупости!!!
8
0
 
20
 
! Отговори
Той преди 9 години
Некой депутатин не е ли 'артисал там? А можеше и цяла парламентарна делегация да изпратим на самолета за Сингапур. Жалко, когато невинни хора страдат, а мастити и ояли се хрантутници ни яздат и доят до дупка.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
номер 6 липсва2те жени казаха,че са спасени
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са:1. Аргирова2. Асенов3. Доспатлиев4. Естов Красимир5. Хайтов6. Мосавитски7. Тодорова
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Към момента спасените българи са общо шестима Галин Хайтов, Красимир Естов, Р. Тодорова, С. Аргирова, В. Доспатлиев и А. Асенов.--------------------------------------------ДА, НО НАШИТЕ СА 7 или 9КЪДЕ СА ДРУГИТЕ????
4
1
 
32
 
! Отговори
Посолства преди 9 години
консулства и пр. с най-тлъсти заплати не знаят даже малките имена на нашите сънародници,след като в бордовата документация на кораба се пише даже майчиното мляко на пътника!?Махайте ги оттам!
3
4
 
23
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
До 1 и 3:Така ги "подготвят" в "университетите".Да ни заливат с помия и да лижат г-за на властимащите.
2
0
 
35
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Да не се...окаже,че и Петко Сертов е там и накрая да го...изпишат,като...изгорял.
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По думите му всичките хора са спасени. На борда са останали само членовете на екипажа"