Американците тръгват на път заради скъпия долар

Екскурзиите до Европа и Азия никога не са били по-евтини
7 яну 2015 08:32,
44
Американците тръгват на път заради скъпия долар
Снимка: Reuters, архив

Пътуванията в Европа и Азия тази година ще бъдат по-евтини за американците благодарение на силния долар, информира Асошиейтед прес.

От средата на миналата година щатската валута поскъпна спрямо еврото, британската лира, швейцарския франк, руската рубла, индийската рупия, японската йена и други. Това означава, че всичко в тези страни - от хотелските стаи до чаша бира - е по-евтино, изчислено в долари.

"Сега за американците е най-доброто време за пътувания от години", посочва Мат Кепнес автор на пътеводителя "Да пътуваш по света за 50 долара на ден" и други справочници за пътешественици .

Доларът е в силна позиция, защото другите икономики са нестабилни и поради това валутите им са по-евтини, отбелязва АП. Икономиката на Европа едва нараства, Япония вече официално е в рецесия, растежът на Китай се забави. Икономиката на САЩ обаче набира сила. Множество икономисти очакват стабилният икономически растеж да принуди Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ по-късно тази година да повиши водещите лихви, което ще направи инвестициите в долари по-привлекателни и ще подтикне инвеститорите да продават другите валути и да купуват долари. Ако през юни миналата година стойността на вечеря за двама за 75 евро в щатски валута е била 103 долара, то сега е 89 долара.

Благодарение на поевтиняването на британската лира за американците Великобритания сега е по-евтина, отколкото преди шест месеца. Курсът на еврото обаче е спаднал още повече и континентална Европа е още по-изгодна. Точно сега Гърция е привлекателна дестинация, тъй като хотелите и туроператорите намаляват цените, за да запълнят местата, посочва Кепнес. Същото се случва в Португалия и в части от Испания.

Авторът препоръчва на американците да избират Източна или Централна Европа, където цените като цяло са по-ниски, и да планират пътуванията си през "средния сезон" - късната пролет или ранната есен, вместо през лятото.

Търсенето на туристическия пазар е толкова голямо, че повечето авиокомпании не са принудени да понижават цените, за да продадат местата си. На авиопревозвачите обаче може да се наложи през пролетта да предложат намаления, тъй като силният долар обезкуражава европейците и азиатците да летят от и до САЩ.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
наблюдаващ преди 9 години
Американците тръгнали по света!?...Кои американци,тези които си загубиха жилищата,или тези,които си загубиха добре заплатена работа?Голяма част-около 60% вече са на границата на бедността(според стандарта).Средната класа е на изчезване,хората в миналото с много добър стандарт на живота сега работят на две места(10-12$ на час).Мнозина мигрират на хиляди километри за да имат някаква работа.Трябва човек да види изоставените квартали,с рушящи се къщи като в Бъфало,за да има някаква представа...
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тва са пълни глупости. Хората в Америка нямат пари да си изкарат международни паспорти и е цяло чудо ако излязат от Щатите един път в живота си. А и се страхуват защото си мислят че всеки ще ги отвлече, прекара или убие. За сравнение руснаци пътуват навсякъде в света, включително и америка. не че заемам страна, но е факт.
31
2
 
0
 
! Отговори
сони преди 9 години
Ще ходят и до Русия малко забавление с рускини а та са хубави ще има раждане на Американчета
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПосолството е де факто само американска собственост, която се охранява по договор от България, територията си е българска, но всички чужденци в България трябва да спазват българските закони. Даже за обмена на 1 долар трябва да платиш най-малко 2-3% комисионна, които не плащат от американското посолство а от българите.
29
6
 
8
 
! Отговори
радио москва преди 9 години
гаварит масква,говорит москва. фалита на сащ се отлага за неопределено време.тези които са си купили рубли да пият от нас една студена вода
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ не разрешават с други валути да се плаща даже и в американското посолство в София трябва да плащаш с долари, нищо че се нарушават законите на България че левът е валутата в България.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислямска държава ще ги спипат за заложници и долари.
26
3
 
3
 
! Отговори
към 13 преди 9 години
Елате, хиляди младежина пиндоската страна надежда...
25
2
 
9
 
! Отговори
Сто преди 9 години
Онзи *** с бензиностанцията пак е тук. Оставям отворена дискусията как да му помогнем да си намери жена и работа.
24
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да попътуват малко, че им е за последно!
23
9
 
13
 
! Отговори
за 22 преди 9 години
Китай и Русия няма да оставят Америка да фалира. Защо им е да притежават фалирала държава?
22
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО НА САЩ показаха на онези от бензиностанцията какво е да те мачкат икономически СЕГА КИТАЙ ЩЕ ДИКТУВА на ***
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долара удари по търговията на Европа с Русия и цаната на долара случайно как се покачи !?А да не забравяме че петрола е на рекордно ниски цени, такива каквито са били преди кризата породена от САЩ и УОУ стриит .
20
14
 
22
 
! Отговори
bau преди 9 години
Абе Америка фалира, бе! Не слушайте алабализми! Още другарят Ленин преди 100 години каза, че Америка фалира и вече 100 години е прав!
19
3
 
14
 
! Отговори
бай Шано до $$$ преди 9 години
"Не е богат който има най-много , а на който му е нужно най-малко " . Аз с 500? на месец - 20 часа на седмица - си плащам разходите , свободно време , и 2 пъти в годината си ходя по 10 дена до Бг ти продължавай да си кътиш 6-те цифри
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да обиколим Галактиката за 50 арктуриански долара на ден.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4Така ли? Защото в България са над 300
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от сидни ав$$тралияЯвно не ти е стигнал акъла да научиш български и затова си отишъл при аборигените - те не могат да разберат колко си неграмотен, нали ! Под живеене на живота явно разбираш писане в бг сайтове ??!! Абе ти всъщност в кое бг село си в момента ?
15
5
 
4
 
! Отговори
4 преди 9 години
само в щата калифорния има над 10 туристически дестинации,а щатите са 50
14
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
газово петполния изнудвач от исток обаче неможе и до съседното село да отиде при положение че зима с 150 лева по малко пари от обикновения Българин