Успешен ли ще е икономическият план на Путин?

Той залага на популистки тактики, за да запази властта си, пише Ройтерс
Обновена: 15 яну 2015 12:36 | 10 яну 2015 16:41,
450
Успешен ли ще е икономическият план на Путин?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин се нуждае от две години, за да реши сегашната икономическа криза. Поне толкова време си даде той самият на пресконференцията си за края на годината през декември, пише Ройтерс.

До момента действията на Путин се концентрираха върху подкрепа за финансовия сектор със спасявания на банки и спорадични и като цяло неефективни валутни интервенции. Путин предложи сравнително малко неща за обикновените хора. Той използва единствено старите предложения, с които се надява да си спечели време, докато руснаците се адаптират към „новите факти от живота“ по собствените думи на Путин.

Путин демонстрира спокойно поведение по време на декемврийското си обръщение към народа. „Новите“ му икономически инициатива включват реформи за малкия бизнес, пълна амнистия за завръщане на руски капитали от чужбина и подкрепа за руските технологии. Въпреки това нито едно от предложенията му няма нужната сила или е достатъчно подробно, за да омекоти ефекта от разразяващата се дълбока рецесия в Русия.

Путин никога не е показвал сериозен интерес към развитието на малкия и среден бизнес, въпреки че те са всепризнати за двигател на икономическия ръст. Те съставляват едва 22% от руската икономика спрямо 46% в САЩ. Един сериозен проблем за малкия и среден бизнес са непрестанните инспекции и изнудване от редица държавни агенции, включително здравни, пожарни и данъчни чиновници.

Предложението на Путин, което включва публични регистри за всяка инспекция, както и „ваканция“ от инспекции за бизнеси с три години без провинения, изглежда адекватно на фона на сериозната корупция при инспекциите. Предвид задаващите се орязвания на бюджета държавните инспектори най-вероятно ще вземат повече пари от частния бизнес, а не по-малко.

Във всеки случай увеличението на основния лихвен процент до 17% в опит да се защити рублата ще остави малкия и среден бизнес без кредити в близко бъдеще. Те ще трябва да се борят за своето оцеляване независимо от регулаторните промени, които Путин ще направи.

Обръщението на Путин също така включваше пълна амнистия за завръщането на капитали в Русия. Това ще е възможно, стига човек да е „легализирал“ своята собственост в Русия. Бягството на капитали от Русия достигна рекордни нива, като изчисленията показват, че 120 млрд. долара са напуснали страната през 2014 г. Намирането на начин за прекъсване на тази практика е сред основните приоритети на Путин по време на третия му мандат като президент. Например той подписа закон, който облага с данък офшорните капитали на всички руски компании и граждани.

На предложената от Путин амнистия обаче ѝ липсва конкретика. Не е ясно дали връщащите се капитали ще бъдат обложени с данъци. В крайна сметка законът за амнистия е планиран да бъде разписан най-рано през юли 2015 г.

Някои от новите изисквания за деклариране на офшорна собственост вече ще са влезли в сила до тогава. Това поставя руснаците с пари зад граница под заплахата да нарушат закона, дори и да са изнесли парите законно.

Руснаците с офшорни сметки упорито търсят начини как да заобиколят новите изисквания, включително като променят регистрираните си адреси на местоживеене в други държави. Руските амнистии обикновено идват със сериозни скрити условия, така че на руснаците в чужбина ще им се наложи да вземат трудно решение – дали да разкрият информация за офшорните си сметки на данъчните служби или не.

Третото предложение от обръщението на Путин се отнася до нуждата от увеличение на инвестициите в технологиите. Путин се обърна специално към бизнеса и научните среди, искайки от тях да кажат на правителството от каква помощ се нуждаят, за да разширят високотехнологичния сектор на страната.

Впечатление направи това, че президентът дори не спомена най-значимия технологичен проект на страната - Сколково. Той получи милиарди долари държавна и частна инвестиция. Бившият президент и настоящ премиер Дмитрий Медведев започна Сколково, виждайки в него нова Силициева долина в близост до Москва. Няколко сериозни западни компании (Cisco, Intel, Siemens, Samsung) и университети (Масачузетския университет за технологии) първоначално се заинтересуваха от Сколково. Привлече ги комбинацията от държавни грантове за изследователска дейност, освобождаването от данъци и специалните законови привилегии на участниците в комплекса.

При завръщането си на президентския пост Путин отмени всички сериозни реформи на Медведев и Сколково също беше сред тях. Няколко разследвания за измама бяха заведени срещу проекта, което повиши съмненията за възможността проектът да избегне държавна намеса и намали перспективите му за дългосрочна жизнеспособност.

Въпреки значителните държавни инвестиции руските компании продължават да предпочитат западната технология. Причината са по-ниските цени и по-високото качество. Нито една наложена от държавата политика за замяна на вноса не може да промени реалността. Има и данни, че истинските технологични предприемачи гласуват с краката си и напускат Русия за по-стабилни места. Такъв е например случаят с Павел Дуров, създателя на социалната мрежа vkonatke.ru, еквивалент на Facebook. Дуров напусна страната и предупреди, че „мрежата е в ръцете на Путин“.

В крайна сметка какво предлага Путин на обикновените хора, за да се справят с кризата освен обичайните обещания, че щом се е влошила ситуацията, рано или късно ще се оправи? Естествено, обичайните руски ценности – хляб и водка.

Точно преди Коледа руското правителство обяви, че ще наложи ограничения на износа на жито, най-вече за да намали цената на суровината на местния пазар. Путин също така нареди цените на водката да бъдат ниски, най-вече от опасения за здравето на гражданите. Когато цената на водката се повиши, руснаците често се обръщат към домашен алкохол, който съдържа съмнителни и често отровни заместители на алкохола. Най-вероятно Путин знае, че високите цени на водката водят до понижаване на общественото доверие.

Въпреки че практически Путин няма конкуренти, той продължава да се оглежда. И има причина да го прави. Известно е, че Владимир Ленин идва на власт след Октомврийската революция от 1917 г. с обещание за мир, земя и хляб. Цар Николай II, последният от династията на Романови, и ръководителят на Съветския съюз Михаил Горбачов нямат много общо помежду си, освен масовите кампании против алкохола, недостига на жито и управление по време на разпада на империите им.

Така че Путин с право се оглежда. Въпреки че продължава да има малко под 400 млрд. долара резерви в чуждестранна валута, никой не знае за колко време ще му стигнат и колко социален мир ще успеят да купят.

Дори и Путин да успее да довърши мандата си и да изкара още две години на власт (нещо доста съмнително към момента), това ще доведе Русия до следващите парламентарни избори през 2016 г. Защитното поведение на Путин започна, когато партията му „Единна Русия“ едва успя да запази парламентарно мнозинство чрез сериозни изборни манипулации при изборите за Думата през 2011 г. Припомняме, че в някои секции се отчитаха до 140% гласували, което доведе до редица шеги за руската избирателна активност.

Дали Путин ще предложи реален референдум за икономическата си политика през 2016 г.? Едва ли. Но ако рецесията удари обикновените хора толкова сериозно, колкото мнозина прогнозират, той може да не успее да го избегне.
 

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
201, смешен си. Дори на десетгодишно дете , когато му подадеш две имена ще намери достатъчно инфо в гугъл. Ти дори това не можеш да направиш. Представям си ако бях представил информация от книга - щеше да тропаш с крачета, че съответната книга не съществува, щом не можеш да намериш текста й в интернет. Толкова ви е интелектуалният капацитет!
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момчета, не се занимавайте с Одисей. Той си взема по някоя книга и ни я поства, лист по лист. Любима му е онази за ВСВ, също и за кацането на Луната. Сега пък за времето мизерно преди 45 когато оня хазарин Кобурга ни вкара във всички военни конфликти и ноционални катастрофи, ама сме били много добре. Дай Боже такова добро да не се връща никога, както казват на Изток- НИКОГА ПОВЕЧЕ!
128
3
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
200, написал съм ясно , че данните са от края на 19 век и целия 20 век. Първите данни са от 1880 г., когато вече България съществува като субект, макар и формално да е васал. Така че провокацията за 1860 можеш да я запазиш.А ако имаше такава класификация, то тя щеше да се отнася за Османската империя.201,
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Александър - Да и унищожиха единствения по рода си орган в Южна Европа за който ме е много яд.Ингилизите разбирай и уса са подли крадливи кучета, което не могат да свият го унищожават.
126
3
 
7
 
! Отговори
АТАКИСT преди 9 години
197Сашо, софийските *** смятат хамериканските бомби за манна небесна, а това че 1200 мирни софиянци загинаха от хамериканските бомбардировки, не се споменава от никой соросоиден *** тук. Демокрация на словото..К'во да ПРАЙШ!
125
4
 
4
 
! Отговори
до 199 преди 9 години
Кой натрупа 10 млрд.долара дълг преди 1989г.,а???????Седнал за дългове да плямпа комунягата!!!***!!!Независима икономика коя държава има,Русия ли??А ***???Импортозамещения ли ще правят ***,а??Ще сменят Мерцедеса със Москвича ли,а??Ххахахахахаааааа!!
124
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С НАБЛИЖАВАНЕТО НА ВИЗИТАТА НА ДЖОН КЕРИ В БЪЛГАРИЯ ТАКИВА СМЕШНИ ПОРЪЧКОВИ СТАТИЙКИ ,КАТО ТАЗИ НА ЕВРЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ РОЙТЕРС ЩЕ БЪДАТ ВСЕ ПО ЧЕСТО ПОБЛИКУВАНИ. ВСЕ ПАК НАЛИ ПОРЪЧКОВАТА НИ ЖУРНАЛИСТИКА ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА КЕРИ ТРЯБВА ДА РАПОРТУВА КАКВА (РАБОТА) СА СВЪРШИЛИ ЗА ДА ОТЧЕТАТ И ОПРАВДАЯТ ПАРИТЕ ОТПУСНАТИ ИМ ОТ СОРОС И ПОСОЛСТВОТО НА САЩ СЪС ЦЕЛ ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪКА И НАСАЖДАНЕ НА НЕПРИЯЗЪН КЪМ РУСИЯ .
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТИКТАК ТИКТАКОВ Аве съвсем изкукахте "Виж другите страни от нашия рангкъдето е нямало *** къде са сега" И и КЪДЕ СА А?Дългове за следващите 5 поколения , ТАКА и не разбрахте няма лош или сатанински строй (те са по скоро различни) , а ИМА независима или зависима икономика (въпрос на суверенитет).България е аут за следващите 50г. И стига с тая мантра *** че хората ви мислят за ***.
122
3
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
А това, че някой се интересува от материята - примерно история на икономиката и се опитва да борави с данни от нея, както вие правите с данните за България отпреди 1944 г. /опитвайки се да ни убеждавате в цъфтежа на БГ/ и не сте чували за Мадисън говори само, че дилетантството ви е пръв приятел. По-добре вървете да нахраните кравите или нещо по-полезно от това да работите с инструменти, които не са от вашата умствена категория
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин и Русия са трън в очите на еврео-атлантиците,ама в същото време в Лондон,Берлин ,Париж и Мадрид вече няма бели хора ,всичко е африкански амуджи и брадати *** от Близкия изток. Тука идва същото,защото всеки божи ден стотици от Африка ,Сирия,Ирак,Афганистан ,Иемен влизат безпроблемно в България през Турция, това е страшния проблем за Европа и България,а не измислените глупости срещу Русия.,с които глупости нашите *** гледат да се сложат на господарите си от САЩ
120
2
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
190, а случайно да ти донеса материали у вас, не искаш ли? Или вие сте свикнали всичко да ви бъде смелено до най-простия концепт, за да го асимилирате? Дадох ви имената на едни от двамата най-авторитетни историци на икономииката, създали класификации по БНП на страните от края на 19 век и през целия 20 век. Толкова ли е трудно да ги откриеш? Ами ако ви бях предложил информация от библиотеката,какво правим тогава?
119
4
 
7
 
! Отговори
долу Сорош преди 9 години
Не щеме ние НАТО, ни евреиския съюз,а лидер като Тато,и матушката Рус!
118
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 1944 год. мизерия,глад, въшки и невежество е било при селяните. Хора и животни живееха в едно. Вода е носел на гръб от километри. Крупните земеделци се биле добре, но селяните с малко земя са работил на чорбаджиите за едното парче хляб. Това образование дори и до 4-ти клас не е било достъпно за всички деца.
117
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди черната дата 9-ти септември България е била по-богата от преуспяващата днес Финландия, мачкана от съветския агресор.В пълен просяк България се превръща след три години безогледно източване на българските ресурси от съветските окупатори.Преди втората световна, България е имала период на икономически възход,била е в десетката на страните с най-висок жизнен стандарт на континента (България е била наричана японското чудо на Балканите при Стамболов,който скъсва отношенията с варварска Русия).
116
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Тодор Колев, Виталий Кличко, Фреди Меркюри и Велко Кънев, бре!
115
3
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
пиши Paul Bairoch и ще намериш, пиши Angus Maddison и ще го намериш и него. Аз ли да ви уча.
114
1
 
2
 
! Отговори
до 157 преди 9 години
Вие сте свободен. Не сте вързан, мисля. Или искате да стане свободна употребата на наркотици та да се друсате на воля.
113
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не разбирам много от политика само, че знам, че българите са били 6.5млн преди 1945, след което стават 9млн за 45 години социализъм. Днес, след 25 години демокрация българите от 9млн стават около 6.3млн, а само след 10-на години се очаква да станем под 5млн. Не знам и не разбирам от политика, обаче ясно мога видя статистиката, която предвещава краят на четвърта българска държава... пък вие си лайте срещу освободителката Русия! *** си лаят, кервана си върви...
112
2
 
6
 
! Отговори
циника преди 9 години
173, какви "условия за пазарно стопанство" в България отпреди 1944 г., бре. България е била една патриархално-селска държава със средновековен бит, средновековни обществено-икономически отношения, а животът на средния селянин е съсредоточен в границите на селото. Цървуланковци в безвремието - това е била България. Изключвам живота на десетина хиляди души - хайлайф,висши и средни военни, някои и други собственици на фабрики
111
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има една приказка"стига сте плакали на чужд гроб" , виште какво става в България.