Белгия с допълнителни мерки срещу терористите

Тримата джихадисти може би са били чеченци и мароканец
16 яну 2015 12:36, Елка Василева
2
Белгия с допълнителни мерки срещу терористите
Снимка: Reuters

В Белгия са предприети допълнителни мерки срещу терористични действия, след като снощи бе решено държавата да премине в предпоследно ниво на готовност срещу нападение на фанатици, съобщават местните медии, като се позовават на изявления на Службата за анализ и координация при заплахи.

Еврейски училища в Брюксел и Антверпен днес няма да приемат ученици. Полицейските участъци остават затворени и техните ръководства призовават гражданите да се обръщат към полицията само при напълно неотложна нужда. На полицаите е разрешено да се прибират у дома със служебното си оръжие.

Още по темата

Федералното правителство се събра тази сутрин на ново заседание, свързано със снощната операция по разбиването на терористична клетка на джихадисти в провинциалния град Вервие.

Според медийни информации е възможно двама от тримата джихадисти, нападнати при снощната специална операция, да са чеченци, а третият да е мароканец.

Цитирани са данни на американската фондация "Нефа" от 2008 г., в които се посочва, че във Вервие има голяма многообразна мюсюлманска общност от мароканци, пакистанци, афганистанци и чеченци. Местните мюсюлмани, традиционно свързани с "по-умерените" организации като Мюсюлмански братя и Хамас, са живеели в страх от новодошлите напоследък ислямисти, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава, и не са общували с тях.

Според постоянно допълващи се информации, предотвратеното снощи нападение е целяло или отвличане на автобус с пътници, които да бъдат взети за заложници, или похищение на високопоставена обществена личност, която да бъде обезглавена.

Полицейски синдикат разпространи тази сутрин призив към своите членове да отказват да изпълняват разпореждания за действия на открито, ако не са въоръжени и не разполагат с бронежилетки. В сутрешните часове министърът на вътрешните работи Ян Ямбон заяви, че полицията ще получи всички необходими средства за борба с тероризма, като оценката на нуждите предстои до края на март.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: белгиятерористиВервие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма спиране, Бог си отмъщава, за пролятата кръв в Сирия и Палестина, на бесилото изчадия
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще стане, ще стане. Те, белгийските мюсюлмани, вече поискаха в прав текст, посред Брюксел, въвеждането на шериата в Белгия. Да се понаплодят още малко, па тогава ще спрат тоя дето духа.