Възможна ли е война между Русия и Украйна?

Киев може да обяви военно положение, пише руският печат
Обновена: 22 яну 2015 09:28 | 22 яну 2015 09:21, Елка Василева
454
Възможна ли е война между Русия и Украйна?
Снимка: Reuters

Руският печат коментира ескалацията на конфликта в Украйна. Киев се опитва да прехвърли вината върху Русия, чиито войски уж нарушили украинската граница, пише "Независимая газета".

"Малцина впрочем се вслушват вече в аргументите на Москва, колкото и да са убедителни", отбелязва вестникът.

Той цитира интервю на украинския президент Петро Порошенко, заявил пред телевизия "Блумбърг", че "близо 2 хил. руски военнослужещи са минали украинската граница", а още 8 хил. вече се намират в Украйна.

Украинският лидер, "както обикновено не посочи източника на информацията, но западната общност бездруго е толкова подгрята от събитията около Донбас, че за евентуална открита въоръжена конфронтация между Москва и Киев се говори едва ли не като за свършен факт", посочва изданието.

Порошенко "вероятно казва точно това, което иска да чуе от него Западът (. . .) В замяна Киев получава финансова подкрепа и военна помощ, тъй че днес може да си позволи "да помпа мускули", се казва в материала.

Всекидневникът припомня "спешно внесен" в украинския парламент законопроект, предвиждащ въоръжените сили на Киев да достигнат 250 хиляди души и "рекордната сума от 90 милиарда гривни" за отбрана в тазгодишния бюджет - над 5,2 на сто от БВП на страната.

Днес Украйна е едва ли не най-милитаризираната страна в Европа, значи "Киев има най-сериозни военни планове за Луганск и Донецк" (крепости на проруските сепаратисти в източните региони, б. р.), гласи изводът на вестника.

"С оглед изявлението на Владимир Путин, че ситуацията в Югоизточна Украйна няма и не може да има военно решение, Русия не смята да се меси във вътрешноукраинския конфликт. От друга страна обаче Москва има известни ангажименти към жителите на Луганск и Донецк и никой не се кани да ги загърби. Как да се измъкнем от сложната ситуация, при положение че украинските лидери очевидно залагат на силата, изобщо не е ясно", заключава "Независимая газета".

"Утро" цитира "емоционалното слово" на Петро Порошенко пред икономическия форум в Давос. Украинският лидер обвини Русия, че е замесена в неотдавнашния обстрел на пътнически автобус край град Волноваха и в гибелта на малайзийския Боинг в небето над Донецк, пише електронният вестник.

"Главата на Украйна постави на трибуната продупчено жълто парче метал, изрязано по думите му от облицовката на автобуса", добавя той. При обстрела загинаха 13 души, мнозина бяха ранени, напомня печатът.

"Тук при мен има част от автобуса от Волноваха. И тук има следи от руската ракета, улучила хората. За мен това е символ на терористичните атаки срещу страната ми. Също такъв символ като сп. "Шарли ебдо" и като терористичната атака, извършена под ръководството на руски офицер, когато бе свален малайзийският самолет", предава "Утро" думите на Порошенко, цитирани от украинския сайт Korrespondent.net.

По данни на украинското разузнаване, които Порошенко цитира от високата трибуна на давоския форум, на територията на Украйна има 9000 руски военнослужещи с 500 танка, тежка артилерия и БТР-и. Той прикани да бъдат изтеглени, а границата с Русия - затворена, информира "Ведомости".

"Ако това не е агресия, какво е тогава агресия?" - запитал риторично украинският президент.

Миналата година Порошенко също демонстрира в Давос нагледни доказателства от Майдана - киевския Площад на независимостта: беше донесъл намерени там гумени куршуми и димни гранати, допълва "Ведомости".

Украйна е готова да въведе военно положение. Това заяви във вторник пред телевизия "Пети канал" Сергий Пашински, председател на комисията по сигурността и отбраната в украинския парламент.

Само едно нещо спира Киев - военното положение ще е финансово неизгодно, пише "Свободная преса".

"Ако сме воюваща страна, МВФ ще ни каже: не даваме пари, защото си има устав на Международния валутен фонд. Имаме голяма нужда от финансова помощ", цитира вестникът думи на украинския депутат.

При все това Киев има готов план, с който да посрещне при нужда "часа Х". По думите на Пашински всички решения, необходими за въвеждане на военно положение, вече "са подписани и запечатани в пликове", съобщава изданието и цитира
парламентариста: "Ако, не дай Боже, в Черниговска област или в Харковска се появи макар и една батальонно-тактическа група,  ще бъде обявена война на Русия, но това не е сценарият, за който да мечтаем".

Напълно е възможно Киев да обяви военно положение, смята руският военен експерт Семьон Багдасаров. "Да, украинските власти искат да получат пари от МВФ, но и ситуацията в Донбас се развива не в тяхна полза - украинската армия търпи огромни загуби", обяснява той. Само на 18 януари загубите на Киев според него са достигнали "две роти - 200 души убити", и 27 танка. Военното положение би дало на Киев възможност да хвърли срещу размирния Изток "всичките ресурси на 42-милионна Украйна".

От друга страна "МВФ вече се колебае дали да преведе поредния транш" на Украйна, а военното положение би направило "крайно съмнителна перспективата за връщане на парите", разсъждава аналитикът.

Киевският режим може да въведе военно положение, ако нещата стигнат до криза, прогнозира друг руски наблюдател – Алексей Фененко. Според него властите в Украйна се въздържат засега от тази стъпка не заради страх да бъдат лишени от парите на МВФ, а защото се боят да не избухне социално недоволство.

След поражението през август в момента Киев "няма пълноценна армия" и се нуждае от време, за да повиши военния си потенциал. Затова военното положение не би му дало възможност да реши проблема със сепаратистите в Донбас, смята експертът.

Според него обаче "Пашински съвсем не блъфира" и говори за възможно въвеждане на военно положение в региони, съседни със сепаратистките зони - сиреч в Харковска и Запорожка, също и в "традиционно неспокойната Одеска област". "Това ще позволи на Киев при нужда да прекрати изцяло всякакви протестни движения в тези територии", твърди руският специалист.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
7
 
2
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АтилаСъс средновековния диктатор и деспот и военнопрестъпник *** и с неговата гнусна КГБ-ска мафия ще се случи това ,което се случи с Хитлер,Садфам,Кадафито или Милошевич.Да живее свободна Украина !!!
249
1
 
0
 
! Отговори
kiril преди 9 години
porhenko;acanuk; tyr4inov sa vinovni za sly4vahtoto se v ykraina. vreme e da se predat na sada v haga.v protiven sly4ai ykrainskia narod he gi osadi na smart.
248
4
 
11
 
! Отговори
Атила преди 9 години
С Яценнюк, Турчинов и Порошенко и техния режим ще се случи това, което се случи с Петлюра и Бандера и тяхните последователи униати от Галичина и Волонин, които след неуспешната им авантюра срещу Русия са смазани от украинския народ (повече от 1 милион убити прозападни предатели на Великая Русь). В момента в Украйна 7-10 милиона управляват 35 миолиона.
247
0
 
8
 
! Отговори
; преди 9 години
И историята винаги ще помни,че Янукович обеща да се започне борба с корупцията и предложи най-високи постове на т.нар.опозиция,като Яйцечук,който отказа защото си е продал душата и тегли украинския народ с шепа други предатели на Украйна към бездната на войната предизвикана от тези нови "лидери".
246
1
 
19
 
! Отговори
, преди 9 години
И разбира се срещу Русия се води безсрамна пропаганда от лъжи като нарушаване на международното право,т.е.не спазва двойния стандарт,един за ционизма еврейски,другия за останалите."Израел"окупира от 1948 ,етнически прочистава и има политика на държавен тероризъм което е"ОК",Косово бе отнето с бомбардиране на европейска д-ва и дадено на терористите от армията за освобождение на Косово,а Ким бе присъединенен БЕЗ капка кръв,БЕЗ чужда армия и автомат до главата,С демократичен референдум и си е част от Русия.
245
2
 
13
 
! Отговори
/ преди 9 години
Проционисткият снайперистки преврат срещу конституционното правителство на Украйна бе извършен ЕДИНСТВЕНО заради руските бази в Крим ,които не можеше да бъдат премахнати от правителство в добри отношения с Русия.Същото се опитвата и терористите в Сирия,проционистко правителство което да махне тамошните бази и после да остави страната в хаос както Либия бе изтрита от картата .Война е единствената цел на украинските слуги на лъжата и ционизма.
244
2
 
1
 
! Отговори
SB UKRAINI преди 9 години
До КонфликтаЧУЛИ ЛИ СТЕ НЯКОЙ ДА ГОВОРИ ЗА СЕПАРАТИЗЪМ ОКОЛО ВАС ?НИЕ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИМ ЗА НЕГО !ТЕЛ.-0-800-501-482 ;УКРАИНА
243
0
 
3
 
! Отговори
simonm преди 9 години
Ало 393 Кой победи при остров Дамански,къде е тои сега ,и първия пленен т-64 Дано да си по млад ида имаш време да поумнееш
242
2
 
12
 
! Отговори
Конфликта преди 9 години
Русия има толкова участие в Донбас, колкото и САЩ. Даже САЩ имат по-голяма вина, защото искат да изградят гореща линия между Европа и Русия. САЩ не позволяват да има мир. Ако има война тя ще е между САЩ и Русия. Русия си обнови ядрените ракети в момента строи 20 нови ядрени подводници които могат да носят по 20 ядрени ракети и да лежат на дъното на океана 3 месеца.
241
0
 
1
 
! Отговори
PITLER KAPUT преди 9 години
До Анонимен68-летняя бабушка после обучения с украинскими военными получила прозвище "Каратель". Бабушка завершила изнурительную военную подготовку с курсантами, которые минимум на четыре десятилетия моложе ее. Пенсионерка стреляет из автомата на уровне с молодыми. Бабушка рассказала, что решила пройти обучение после ужасающих сцен резни, в которой пророссийские сепаратисты яростно расправляются с украинскими бойцами. Также она хотела
240
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE ZNAM ZASHTO TUK PISHESHTITE NEGRAMOTNIZI SE INTERESUVAT OT OTNOSHENIATA MEGDU OKRAUNA I RUSIA,KOGATO PREDI DA PISHAT TUK A I V DRUGI SAITOVE ,TRIABVA DA ZAVARSHAT PREDI VSICKO OSMI KLAS.TOVA E ZADALGITELNOTO OSNOVNO OBRAZOVANIE V BALGARIA.VAS V SELOTO VI IMAT ZA MNOGO KOMPETENI, PONEGE MASATA OT SELIANDURITE E ZAVARSHILA VTORI KLAS,A VIE STE UMNI PONEGE IMATE PETI ILI SHESTI.
239
9
 
3
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АнонименТе ако те пипнат украинците ще видиш не един народ в две държави а три народа в пет държави!
238
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не може да си го позволи понеже съзнават, че ще ядът западните шамари. Просто е
237
1
 
8
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Hahalite zapaliha voinata! ;-(
236
5
 
10
 
! Отговори
до 376 българин преди 9 години
Другарю, вие не сте никакъв българин а най обикновен ***-антибългарин.
235
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко,много жалко,САЩ успяха да скарат един народ живеещ в две държави-Украйна и Русия!
234
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 382:Брат,не бъркай армията на СССР през 80 години на миналия век,основно от наборна армия,със съвремената Руска армия,с истински професионалисти и модерно оръжие!Всъщност не съм особен русофил,но чета доста и в момента в руската армия се извършва скоростно превъоражение,всеки ден постъпват нови оръжия-и авиация и подводници и ПВО и танкове и тнт!Независимо от кризата в Русия воения им бюджет не е пипнат,напротив расте!
233
6
 
21
 
! Отговори
нона йотова преди 9 години
Като говорим за военни бюджети. Фащ имат по голям такъв от целия свят заедно, но янките като се качат на Миг и се *** от тяга и мнаевреност. Не е само до бюджета алоооо....трябва и акъл.
232
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абето и аз искам да набия Кличко,ама нито мога,нито ми стиска,нито имам пари да го направя!Така и фашагите в Украйна,под американската благословия,искат да воюват с Русия,ама нямат никакви шансове!При една война,дано не става,половината украйнска армия ще дезертира на страната на Русия или ще откаже да воюва!Никой няма шанспри война с Русия,ама никой!
231
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тя и афганската армия с допотопните си оръжие не можеше да се мери със 7 милионната армия на СССР ама видя какво стана