Масови протести на мюсюлмани срещу "Шарли ебдо"

Броят с карикатурата на Мохамед ще надхвърли 7-милионен тираж
Обновена: 23 яну 2015 22:36 | 23 яну 2015 22:35, Веселина Йорданова
135
Масови протести на мюсюлмани срещу "Шарли ебдо"
Пакистан. Снимка: Ройтерс

Стотици хора протестираха в два афганистански града срещу публикуването на карикатура на пророка Мохамед на първа страница на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", предаде Асошиейтед прес. Демонстрациите в Кабул и Херат са станали в днес след традиционните петъчни молитви.

Още по темата
Протестиращите носели плакати с надписи "Ние обичаме Мохамед". Те скандирали "Смърт на Америка, Израел и Франция" и "Смърт на враговете на исляма".

Правителствени сили в контролирания от Индия сектор на Кашмир трябваше да стрелят предупредително и да използват сълзотворен газ днес, за да разпръснат протестиращи мюсюлмани в щатската столица Сринагар. Те скандирали "Долу Шарли", а също и лозунги срещу индийското управление в Кашмир. Няма данни за пострадали. Полицията е задържала един от лидерите на движението за независимост Мохамед Ясин Малик, по чиято инициатива били свикани протестите, както и еднодневната стачка заради броя на "Шарли ебдо".

Стотици хора се събраха след днешните петъчни молитви край прочутата Червена джамия в пакистанската столица Исламабад, смятана за център на религиозния екстремизъм в страната. По-късно хиляди привърженици на партията "Джамаат е ислами" се събраха на митинг в друг район на столицата. "Европа оскърбява вярата на мюсюлманите. Те провокират мюсюлманите, като оскверняват пророците", каза един от лидерите на партията.

"Не разбираме защо те си играят с нашите чувства", каза друг протестиращ в Исламабад, цитиран от АП.

По-малки протести имаше и в други градове, сред които Карачи, Лахор, Пешавар и Мултан.

Десетки хиляди хора излязоха след петъчните молитви днес и по улиците на иранските градове, за да протестират срещу публикуването на карикатурите на пророка Мохамед, предаде Франс прес. Местните тв канали показаха големи шествия в няколко града. "Смърт на Франция, смърт на Израел, смърт на Великобритания", скандираха тълпи в свещения град Кум и в Исфахан.

Междувременно стана ясно, че броят "на оцелелите" на "Шарли ебдо" с карикатурата на Мохамед на корицата, ще надхвърли 7-милионен тираж. Вече се печатат нови екземпляри, съобщи днес неговият дистрибутор, цитиран от Франс прес.

До утре вечер пуснатите за продажба екземпляри на вестника, списан от оцелелите след атентата членове на екипа на "Шарли ебдо", ще са достигнали седем милиона, от които 6,3 милиона във френската търговска мрежа и 700 000 в чужбина.

Дистрибуторът продължава да печата нови екземпляри от този исторически брой, от който от понеделник на пазара ще бъдат заредени още 300 000.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
16
 
17
 
! Отговори
999 mgt преди 9 години
Ееей що не им пуснахте една малка атомна бомбичка там посредата както са всички на едно място, ще си спестите да ги търсите после :)
65
3
 
20
 
! Отговори
1 преди 9 години
не ми харесва начинът, но най-малко Шарл.и направи пробив в потъпкана Европа. де факто Европейците нямат п.ра..ва , а мюсюлманите имат. Не си спомням кой беше казал когато вярата прекрачи личното и претендира за общественост, това вече не е вяра, а политика. жалко, толкова години съградено, с един замах... Нямам думи.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките те . Нямат избор просто ,горкичките страх лозе пази!!!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще направим Девствената Поетеса, Президент и ще избегнем геноцида с ислямските държави, дори ще ни изказват съболезнования...
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, може ли само с две ръце да набутате, толкова глупости в няколко изречения... Ей, Ботев го е казал в последния куплет на "В механата"
61
1
 
1
 
! Отговори
до 90 преди 9 години
Деде, ами то от 6 месеца всички икономисти на запад тръбят, че долара до края на 2016 година ще задмине еврото ти сега се правиш на изненадан.
60
1
 
18
 
! Отговори
Дядо с кабелна преди 9 години
Как изпързаляха ЕС и Русия само. Еврото се срина 1Е=1 Швейцарски франг,а вехтия долар от 1,37 за Евро стана 1,12!!!!!А ни занимават с разни карикатуриски *** и брадати талибани......
59
7
 
3
 
! Отговори
до 88 преди 9 години
Не се коси, приятелю. волэн сыдэров ще пусне фабриката за мармалад, ще ви нахрани обилно и нещата в България ще се оправят. Да живее руската ***, Ураааа.
58
8
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Пак изместват с простотии главните събития и проблеми в нашата държава... като тази тема например.Тиквата дойде на власт отново...и отново се започна с безнаказаните убийства на мутри. Кога ще намерят убиеца на оная майна Лудия? Върнахме се в 90-тте.Радо Шишарката да започва да пее Бели Птици и куршуми част втора....Първата беше посветена на братята Илиеви. Ненагледните гангстерчета- борчета.
57
1
 
17
 
! Отговори
Изроди преди 9 години
Потърсете в гугъл карикатурите на Шарли има доста интересни ; попове на голо хоро онождащи един друг,дева мария ражда исус коъто е със зурна ,исус *** баща си и тнт.Прости боже тез слуги сатанински
56
5
 
1
 
! Отговори
до 81 преди 9 години
волэн сыдэров, може да прави мармалад само в гащите, а вие атакистите да го консумирате докато още се изпарява.
55
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До до СТРАНДЖАТАНе бих искал да се сбогувам с теб изобщо, но не и поне без да ти кажа добра дума.
54
1
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Другаре, Гейбардак "Червени съсели" лопна кепенци преди година около. Да празнуваме годишнина.
53
3
 
1
 
! Отговори
до СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ти ми отвори очите, че ако само се изпикая на гроба на Путин, няма да стана велик, затова мисля и да се изсера, тогава няма начин да не стана велик.
52
6
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
69-ти Волен направи на мармалад и кръв и САЩ и Брюксел на 17-ти декември в Москва в Руският парламент с изявление прочетено на руски! К'во искаш повече да направи? Направи на мармалад пред руските си колеги и нашите дупедавци на запада. Жириновски и хората му го бяха наобиколили и слушаха....Напълни им душите....
51
0
 
3
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
69- До до 65 АТАКИСТОткъде имаш тази глупост за Москва? Ужас! Приятел, ти си психично болен - или сте платен провокатор. Нищо друго!
50
3
 
1
 
! Отговори
до 76 преди 9 години
Ало, антигея можеш ли да дойдеш да ме хванеш за щепсела и да ме поразкараш малко около паметника на съветската армия?
49
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До за СТРАНДЖАТАНе се безпокой, ти няма да станеш велик докато мислиш така. Не те грози такава опасност.
48
0
 
0
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
Аз не се занимавам с пропаганда, агитация и дезинформация. Пускай си го и го гледай и слушай колкото искаш тоя откачалник.
47
8
 
2
 
! Отговори
Анти-педал преди 9 години
Ислямът е най-голямата опасност за гейските ***, за това масово *** срещу исляма!