40 млрд. долара ще струва спасяването на банките в Русия

Най-слабите ще напуснат пазара, заяви директорът на ВТБ 24
24 яну 2015 15:18,
240
40 млрд. долара ще струва спасяването на банките в Русия
Снимка: Reuters, архив

Русия може да се наложи да похарчи повече от 40 млрд. долара тази година, за да избегне банкова криза. Нарастващата възможност от рязко свиване на икономиката заплашва да натрупа допълнителни разходи за сектора, който вече страда от западните санкции заради намесата на Москва в Украйна и спада на рублата, пише Ройтерс.

Руските банки изпитват влошаване на качеството на своите заеми, увеличение в разходите за управление на риска и на разходите им за финансиране. Банкерите и анализатори прогнозират, че нещата ще стават все по-зле.

Това представлява сериозно предизвикателство за президента Владимир Путин. Той дойде на власт преди 15 години след икономическа криза, която унищожи финансовата система. Популярността на Путин и неговата партия „Единна Русия“ до голяма степен се дължи на репутацията им на възстановили стабилността на системата.

„Очакваме свиване в броя на малките, средните и големите банки тази година“, заяви в четвъртък Михаил Задорнов, директор на ВТБ 24, търговският клон на втората в страната банка ВТБ. „Ще бъде трудно за всички банки. Най-слабите ще напуснат пазара“, допълва той.

Руската централна банка (РЦБ) вече намали регулациите върху банките, а правителството предложи подкрепа за повече от 1,2 трлн. рубли (19 млрд. долара) тази година след като похарчи повече от 350 млрд. рубли през 2014 г. Анализатори предупреждават, че това е едва част от нужното количество.

Антикризисните мерки ще поставят значителен натиск върху руските резерви в чуждестранна валута и бюджета на страната, за който вече се прогнозира, че ще има поне 3% дефицит от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година. Бюджетът е притиснат най-вече от спада в цените на петрола, който изяжда жизненоважните за страната приходи от износ.

“За да запазят статуквото, банките ще имат нужда от много повече капитал от 1 трлн. рубли”, заяви Ярослав Совгира, управляващ директор на рейтинговата агенция Moody’s за Русия. “Един трилион ще повиши коефициентът на капиталовата им адекватност с около 2 процентни пункта. От друга страна заради кредитните загуби ще наблюдаваме намаление с около 5 процентни пункта”.

Друг проблем на планираната правителствена финансова инжекция идва с предложените условия. Руските банки биват “помолени” да увеличат даването на заеми за основни сектори на икономиката с около 12%. Това допълнително ще намали капиталът им.

Очаква се скоро правителството да раздаде до 1 трлн. рубли от държавни ценни книжа, издадени миналата година, на банки като ВТБ, Газпромбанк и Россельхозбанк. Те са държавни и попадат под санкциите, наложени от западните страни като наказание за намесата на Русия в Украйна.

ВТБ и Газпромбанк също така се очаква да получат пари и от Националния фонд за богатство. Държавният инвестиционен фонд първоначално бе замислен за подкрепа на пенсионната система. От него ще бъдат извадени над 200 млрд. рубли.

Една от големите банки в страната Сбербанк също така може да привлече заем от централната банка, която е основният ѝ акционер, до 600 млрд. рубли. Друг вариант е да удължи съществуващ в момента заем от регулатора. От банката заявиха, че е прекалено рано да се говори за нов заем към момента.

BNP Paribas изчислява, че руските банки могат да имат нужда от до 2,7 трлн. рубли (42 млрд. долара) допълнителни капитали, за да подкрепят даването на заеми и да абсорбират загубите от кредитите. Такива данни биха се равнявали на 20% от планирания бюджет на Руската федерация за 2015 г.

Главният директор на Сбербанк Херман Греф заяви миналата седмица, че руските банки ще трябва да създадат около 3 трлн. рубли запаси тази година, ако цената на петрола достигне средно 45 долара за барел.

Миналия месец държавата похарчи 130 млрд. рубли, за да спаси първата голяма банка, станала жертва на кризата с рублата. Това бе средната по големина Trust Bank, която тогава бе 15-та най-голяма по търговски сметки и 32-ра по активи.

„Ако 30-те най-големи банки попаднат в опасност, правителството ще трябва да ги спаси на всяка цена“, заяви Армен Гаспарян, банков анализатор в Renaissance Capital. „Би било много болезнено такава банка да потъне, тъй като може да предизвика криза на доверие, при която населението започва масово да си тегли депозитите и междубанковите лихви скочат до небето“.

Заместник-управителят на РЦБ Михаил Сухов коментира пред Ройтерс, че той не очаква вълна от фалити на банки. Въпреки това сегашната финансова криза би могла да принуди онези, които се занимават с високорискови финансови операции да напуснат пазара.

До момента централната банка твърди, че лошите заеми са едва 3,8% от активите на банковия сектор към началото на декември. Но Moody’s, която използва друга методология, ги оценява на 7,5% към момента и смята, че те могат да се удвоят тази година. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Редовно преписвате от западните медии. Препишете някоя про-руска статия от някоя руска медия веднъж.
146
4
 
9
 
! Отговори
до щърбел преди 9 години
"целите САЩ са въздух"В какъв смисъл, не знам за какво говориш...САЩ са най-голямата и развита икономика, най-силната армия, най-ценната валута и единственият гарант за сигурността и просперитета на света - от там нататък всичко друго са лаф-моабети...
145
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Говорите за Америка и "огромния" им дълг(който вече ви беше казано, че дължат на себе си) и за това колко цъфти Русия, но защо в такъв случай за едните кризата свърши, населението отново богатее, създават се стотици хиляди нови раб. места месечно, а другите се чудаят колко трилиона хартийки да хвърлят по банките за да не фалират?
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За чий да ги спасяват? При социализЪма няма нужда от пари следователно няма нужда и от банки!
143
6
 
6
 
! Отговори
щърбел преди 9 години
Естествено че тия 18 трилиона са въздух. Проблема е че и целите САЩ са въздух, и когато останалите хора по света най-накрая го приемат (щото вече са го проумели), тогава ще стане лошо.
142
8
 
6
 
! Отговори
174 до 198 преди 9 години
Станахте смешни с тоя "18 трилионнен дълг" - не рзбрахте ли, че това е основно един въздух = вътрешен дълг = правителството дължи само на себе си = едно министерство обещало една програма на друго, ама нямало да я изпълни евентуално...Все едно ти да кажеш, че левият ти джоб щял да даде 500 000 000 на десния, ама го излъгал... и десният сега пускал конци от мъка... Смехххх
141
8
 
10
 
! Отговори
Уточнение преди 9 години
От Ройтерс да се погрижат за 18 трилионния дълг на САЩ и да не плачатна чужди гробища.Много е лицемерно!
140
3
 
3
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До Анонимен 195Ти дибре е че си знаел ама ще е по добре ако се сетиш че сигорно не малка част от годината живеем заедно с руснаци изкаме или не .А те за да са си купиши жилище в БГ нали не мислиш че са продавачи в плод зеленчук и стругари?
139
2
 
9
 
! Отговори
174 до Стрезов преди 9 години
"Тя ще обърне гръб на запада и ще си живее с изтока."Тцъ, не става, цялото население и инфраструктура на Русия са залепени за Европа, още от векове. Например внася половината си храна от Европа! По-зависима е от ЕС отколкото ние! Не случайно се нарича енергийният ПРИДАТЪК на Европа.
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дамдумЗнаех си
137
2
 
3
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До Анонимен 186Аз съм от едно село където може да ти се изка да стоиш ама не ожеш да си го позволиш и затова го четеш по вестниците как живеят хората.Не забравяй всичко далеч от морето е дълбока провинция.Случайно Черноморец, Лозенец(Луксозенез),Китен,Царево са селца в които скоро пуснаха и интернет
136
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо за Русия е нужна виза, а работна е невъзможно от 3-4г насам. Нима вас не ви е срам от това че държим първо място по самоубийства, че сме се стопили с 2 000 000 и че всеки се спасява на вън, като завърши училище. Или трябва да сме доволни че заплатите ни са по ниски от тези при Тошо, а цените 100 пъти по-високи.
135
4
 
8
 
! Отговори
Стрезов преди 9 години
Двуполюсният модел на разсъждение е само за футболните срещи. Не можеш да разбереш нещо ако го отхвърляш. За в бъдеще Русия и САЩ ще са съюзници. Затова го давайте по- кротко. А тези 40 милиарда, Путин може да си ги извади от джоба и да ги плати заради народа си, този човек изобщо не е лаком, той е от една висша култура, която засега е непонятна.
134
5
 
7
 
! Отговори
174 до 181 преди 9 години
"Русия има само 3% външни заеми ... И това лошо ли е?"Хубаво е, но Русия се явява един клошар, които няма дългове, обаче няма и покрив над главата, няма перспектива, никой не му вярва за нищо...А от другата страна е един успешен бизнесмен, теглил заеми за 5 хотела и 5 завода по цял свят и всички ходят да му изсипват парите си в скута...Е, ти кой предпочиташ да си?
133
6
 
8
 
! Отговори
Руснак преди 9 години
Обичайте ни българи, колкото може повече, пък ние ще продължаваме да ви крадем, колкото може повече.
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дамдумЕ ти от кое село се появи, че и компютър имаш и интернет. Това е не малко, а много *** което *** сега. Даже на теб мноооого от далеч трябва да ти се овяснява, така че няма смисъл. Пускай си телевизора и слушай какво ще те облъчат
131
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До вземат назаем от Христо Бисеров. ***,научиха нашите комунисти да крадат от Европейските фондове, и стягат редиците за нов комунизъм,сега някой им е крив. Добре,че господ си знае работата. А на нас.... язък ни за паричките.
130
0
 
5
 
! Отговори
до 181 преди 9 години
Другарю, защо така жестоко се самобичуваш, помисли и за себе си, зарежи Европа и *** в Русия- земя на благополучие радост и щастие.
129
1
 
2
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До до 174Ти го сподин финансист обясни как е възможно една страна да вземе кредит близак до тавана на БВП?И кой ще му го даде и ще купи неговите книжа?
128
4
 
6
 
! Отговори
Стрезов преди 9 години
Нали не мислите, че Русия е сама? Тя ще обърне гръб на запада и ще си живее с изтока. А вие само ще си съсипете нервите от чакане да дойде Годо, а той все няма да идва!