Кои страдат най-много от тероризма?

Дали наистина това са мюсюлманите?
24 яну 2015 20:11,
28
Кои страдат най-много от тероризма?
Снимка: архив, Ройтерс

Общоприетото определение за терористична атака е “заплахата за или директното нелегално използване на сила и насилие от извършител (не държава) за постигане на политическа, икономическа, религиозна и/или социална цел чрез страх, принуда и/или сплашване”. По силата на това определение БиБиСи прави анализ на твърдението, че най-голямата част от жертвите на терористични атаки, извършвани от джихадисти с претекст защита на ислямската религия, са всъщност мюсюлмани.

След атаката срещу редакцията на “Шарли ебдо” парижки имам публично заклейми нападението. “Жертвите са мъченици и аз ще се моля за тях с цялото си сърце”, заяви Хасен Шалгуми. В речта си той не пропусна да изтъкне, че 95% от жертвите на тероризма са мюсюлмани. Доколко точно е подобно твърдение?

През 2011-та година беше публикуван официален американски доклад, в който пишеше: “За последните 5 години жертвите на тероризма, които изповядват ислямската религия, са между 82 и 97 процента от общия брой смъртни случаи”. Но в документа липсват конкретни данни в колко от атаките е било възможно да се определи изповядваната от жертвите религия.
 
Екип от експерти в областта от Университета на Мериленд се е заел с нелеката задача да събира статистически данни за извършваните терористични нападения по света. Но от “Global Terrorism Database (GTD)” не се наемат да определят религията на ранените и убитите. “Това би било доста трудна задача”, споделя Ерин Милър от GTD.
 
Причината е, че голяма част от информацията се събира от новинарски репортажи и в повечето случаи религията на жервите не се съобщава. В 50% от атаките GTD дори не може да разбере извършителите. 
 
Все пак Милър посочва, че в периода между 2004-та и 2013-та година половината терористични атаки и 60% от жертвите са в Ирак, Афганистан и Пакистан (над 60 хил. души), където населението е почти изцяло мюсюлманско. 
 
Експертът се съмнява, че цели 95% от жертвите на тероризма са мюсюлмани, но точната цифра не е много далеч. “Смятам, че е твърде вероятно съотношението да е подобно, предвид концентрацията на удари в предимно мюсюлманско държави”, допълва Милър.
 
Когаго хората на Запад се замислят за терористична атаки, те неизбежно се сещат за 11-ти септември, лондоското метро, ж.п. гарата в Мадрид и сега “Шарли ебдо”. При тези нападения определено убитите не са предимно мюсюлмани. 
 
Но общият брой на смъртоносни атаки във Франция, Великобритания, Испания и Съединените щати е много нисък в сравнение с международните “стандарти”. 
 
В периода 2004-2013-та година Великобритания е била обект на 400 терористични удара, повечето от които дело на сепаратисти в Северна Ирландия. Почти всички нападения са били без жертви. 131 са атаките в Съединените щати, при по-малко от 20 от тях е имало убити.
 
За същия период в Ирак са извършени над 12 хиляди нападения, 8 хиляди от които са с фатален край.

Според Ерин Милър има и друга причина фокусът да не бъде насочван към религиозните вярвания на жертвите освен факта, че до надеждна информация се стига доста трудно.
 
“За много хора е примамливо да се опитат да превърнат вярата на загиналите в статистически инструмент, да доказват с цифри коя религиозна група е по-склонна към насилие или коя е най-голяма жертва. Гони се резултат все едно сме на футболен мач. Това, разбира се, е грешка”, категорична е Милър.
 
Защото повечето от тези терористични атаки се коренят в геополитиката, като “религията също е “замесена”, но определено не е единствената част”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До без свянIzrael shte podkrepi djihadistite samo ako djihadistite sa evrei. Ako sa musulmani nikoga nemojesh da me saglashis che Izrael podkrepia djihadisti.Tova che evreite ostaviat arabite da se trepiat ne oznachava che podkrepia djihadistite! Ako tvoite vragove se izbivat ot kakav zor shte im prechish.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Koi strada nai mnogo ot terorizma ? Jenite i dashterite na teroristite
16
1
 
6
 
! Отговори
без свян преди 9 години
Оказва се, че Израел подкрепя джихадистите. Вчера имаше статия в Шпигел по този въпрос.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TeoMusulmanskite darjavi imat druga taktika . Te ne napadat darjavi , te imigrirat v darjavite i pretopiavat naselenieto. Musulmanite sa otmastitelni po priroda, dori poveche ot evreite. S evrei moje da se vodiat pregovori no s isliamskia djihad - e nevazmojno. Tehnite deistvia se rakovodiat ot religioznia fanatizam
14
0
 
8
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
Отговор-страдат най-много жителите на:О.купел, Бусманци, Свиленград,Харманли и т.н.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои страдат най-много от тероризма?За момента най-много страдат от тероризма украинците.
12
7
 
8
 
! Отговори
х преди 9 години
А банкоматните терористи по света са сто процента БЪЛГАРИ .
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
terorizma ima mnogo lica i v balgaria e palno steroristi v parlameta -kradat i lazat za milardi -naroda mre po golemi ot tia teroristi ne sam vizdal ..
10
12
 
8
 
! Отговори
михаил преди 9 години
Като човек написах чр това са мръсните турци но някои го истри
9
3
 
8
 
! Отговори
mihail преди 9 години
Не знам кои наи много страда от тероризма но знам кои наи много се радва в България.
8
0
 
21
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Не е ли странна тази статистика да изчисляват от коя страна жертвите на тероризма са по-вече и някак си да не се споменават първопричините за тези събития и кой печели от това .
7
4
 
8
 
! Отговори
Тео преди 9 години
А на по долния ще кажа едно, вас какво ви интересува кой как живее? Колко от вас който пишат тук ходят на църквата? Ако поне малко имахте в душата си обич или вяра, щяхте да обичате хората, щяхте да уважавате ближния си. Такива чувства при вас не съществува, но обичате да гледате чуждото канче.
6
0
 
18
 
! Отговори
Читател на РБ-Благое преди 9 години
Как кой страда от тероризма?Страдат обикновените хора.До къде стигнахме господин Рашидов , библиотекарки да предават на вторични суровини , книжовно богатство и с паричките , да ходят да си печат гъзовете на Бяло море , срам .По закон трябва да купят нова литература , ама ,кой ли го интересува .Дано Апостола ,не се преобръща в гроба.
5
13
 
19
 
! Отговори
Teo преди 9 години
Да, както винаги няма да излезе истината. А ще попитам, колко мюсюлмански държави са нападнали християнски? мисля че няма! Измислихме 11 септември за да ударим Ирак и после Сирия и накрая Либия. Влезнахме им в страните, взехме им богатството, съборихме им цели градове и села и накрая ги изнасилихме и ги убихме. А сега ревем че са лошите, каквото повикало, такова се обадило. Аз не оправдавам терора, но ние сами си го направихме.
4
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са част от техните традиции, Те обичат страдания, мъки и смърт. Те не искат да живеятсвободно с любов между мъжа и жената.Те незнаят да обичат както сина така и дъщерята. Момичетата са за продан а момчетата стават *** убийци
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега напъните са да се доказва как терористите нямат нищо общо с ислямистите и още по малко с мюсюлманите.Та да не секне длаверата със емигрантите...Колко са елементарни и предсказуеми..Само не мога да разбера след като питаят такава гореща любов що не им осигурят една директна линия с боинги до САЩ?
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
религията е най голямата лъжа за човечеството,тя трябва да се забрани защото в името на религийте по света са убити милярди живи същества
1
0
 
22
 
! Отговори
Емс преди 9 години
Естествено, няма да са ескимосите.