В Брюксел очакват истинския план на Ципрас

Съставът на кабинета ще покаже каква ще е политиката с ЕС
26 яну 2015 21:28, Бойчо Попов
104
В Брюксел очакват истинския план на Ципрас
Снимка: Reuters

След изборната победа на крайно лявата СИРИЗА европейците чакат новото правителство в Атина да формулира политиката си. Разпределението на постовете в кабинета ще даде първите сигнали за това до каква степен новата коалиция е готова да се противопостави на Брюксел или ще търси по-скоро компромис, пише в свой анализ DPA.

„Ние сме готови да работим с тях“, заяви председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Йерун Диселблум в понеделник в Брюксел. Същевременно той предупреди Гърция, че членството ѝ в еврозоната зависи от придържането на Атина към предходните споразумения. „Членството в еврозоната означава, че се съобразявате с всичко, с което сте се съгласили. На тази основа ние сме готови да работим с тях”, каза Диселблум при пристигането си за срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел. По подобен начин звучи и официалното становище на Европейската комисия. Поздравления за победителя в изборите, каквито са обичайни, почти нямаше.

Според източници, близки до ЕК, от седмици се твърди, че сега топката е в лагера на гърците. В хода на преговорите Ципрас и неговите министри ще трябва ясно да заявят как те си представят бъдещето на страната. При това времето е кратко, защото помощната програма изтича в края на февруари.

След това гръцките банки са заплашени да бъдат изключени от така необходимата спешна ликвидна помощ от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Четири банки вече са поискали да бъдат включени към т. нар. програма Ela и по този начин са зависими от ЕЦБ.

Междувременно 40-годишният лидер на СИРИЗА Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, като с това стана най-младият министър-председател на страната за последните 150 години. Както винаги без вратовръзка Ципрас отново наруши традициите и положи гражданска клетва, а не религиозна, обещавайки „винаги да служи на интересите на гръцкия народ“.

В същото време вътрешното министерство на Гърция обяви окончателните резултати от парламентарните избори в неделя. Според тях Сириза е спечелила 36,34% от гласовете, което ѝ дава право на 149 депутати в 300-местния парламент. Така за абсолютно мнозинство на партията не ѝ достигнаха две депутатски места. Тя обаче получи подкрепата на дясната партия „Независими гърци“, която се оказа шеста политическа сила с 4,75% от гласовете и 13 депутати в парламента. По този начин двете партии в управляващата коалиция ще имат 162 представители в законодателния орган.

СИРИЗА има преднина от 8,53% пред „Нова демокрация“ на досегашния премиер Андонис Самарас, която е подкрепена от 27,81% от избирателите и така изпраща 76 свои представители в парламента. Резултатът на националистическата партия „Златна зора“ - 6,28% от гласовете и 17 депутати в парламента, я прави третата политическа сила в Гърция. Следва партията To Potami с 6,05% и 17 мандата. Комунистическата KKE е на пето място с 5,47%, или 15 депутати. На седмо и последно място сред парламентарно представените партии се нареждат социалистите от Пасок с 4,68% и 13 парламентаристи.

Ципрас възнамерява да представи екипа на правителството си до вторник. Именно съставът на екипа му ще даде първи индикации дали той възнамерява да търси конфронтацията с Европа и международните донори или предпочита да търси компромиса. Партньорите в Брюксел очакват с особено нетърпение преди всичко и кандидата за поста на министър на финансите. Ако Ципрас избере реформатор за този ключов пост, то нарастват и перспективите за сътрудничество.

Янис Драгасакис е считан за най-обещаващ кандидат за поста. В края на осемдесетте години той е бил член на правителство в продължение на пет месеца. В Брюксел обаче мнозина се питат дали този опит е достатъчен, за да може той да преговаря успешно с международните донори.

Ципрас възнамерява да намали броя на министрите до десет, което ще доведе до скромен състав на кабинета. Той обаче почти няма да може да разчита на експерти с опит, което се приема с безпокойство в Брюксел.

Общо взето негативно се приема и избора на коалиционен партньор. От математическа гледна точка Ципрас можеше да се коалира и с реформаторското движение То Potami, което щеше дори да му осигури още по-голямо мнозинство в парламента. Вместо това той предпочете за съюзник „Партията на независимите гърци“. Пресечната точка на двете партии е преди всичко в отхвърлянето на досегашните договорки с Тройката. В Брюксел това се възприема като враждебен сигнал.

Към това се добавят и опасенията, че новото правителство едва ли ще управлява дълго. Така например по отношение на имиграционните въпроси двете партии са много далече една от друга. Следователно не е сигурно колко дълго ще се запази алиансът на тези два неравностойни партньора. И още нещо - 30 до 40 процента от депутатите на СИРИЗА са с крайно леви разбирания и едва ли ще подкрепят Ципрас, ако той се ангажира да постигне компромис с европейците.

Никой в Брюксел не очаква, че новият гръцки премиер ще изпълни всички свои обещания. В деня на изборите Диселблум предупреди Ципрас, че „трябва да държи на правилата на еврозоната", което е относително неясно изявление. Той припомни също, че европейците не фаворизират искането на Ципрас за ново опрощаване на част от гръцкия дълг. „Аз не мисля, че тази идея среща много силна подкрепа в еврозоната".

И германският канцлер Ангела Меркел очаква бъдещото правителство на Гърция да спазва ангажиментите за икономически реформи и бюджетна дисциплина, които Гърция е поела. „За нас е важно политиките на новото правителство да целят продължаване на икономическото възстановяване на Гърция, което предполага поетите ангажименти да бъдат спазени“, заяви говорителят на германското правителство по време на пресконференция, предаде AFP. 

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕДИ ДА ИСКАТ ОПРОЩАВАНЕ НА ДЪЛГА, ГЪРЦИТЕ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА НАПУСНАТ ЕВРОЗОНАТА, ЕДИН ПЪТ НАПУСНАЛИ ,НЯМА КАК И ДА ГИ ВЪРНАТ ! АЗ ВИ ОБЯСНИХ ИЗМАМАТА НА ЕС? НА СЕДМИЦА ПЕЧАЛБАТА ОТ ЛОТАРИЯТА ЕВРОМИЛИОН ВЪЗЛИЗА НА МИЛИЯРДИ, ТАКА ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕС И ПОСЛЕ ИМ ДАВАТ ПАРИ НАЗАЕМ И ТАКА ГИ ПОРОБВАТ! ТОВА Е ПЛАН НА ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ В КОИТО УЧАСТВАТ: АМЕРИКА,АНГЛИЯ,ЕВРЕИТЕ И ГЕРМАНИЯ !
64
1
 
1
 
! Отговори
240 милярда преди 9 години
С портокали и въшлив туризъм няма как да върнат толкова пари.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо няма да им вземат, кой ял и пил, ял и пил, толкова, Адиведерчи! Щели да им вземат островите, по-голяма глупост не бях чувал! Нали се сещате, че това е равно на трета световна война! Европа е толкова хилава в момента, че даже в комплект със Щатите, краха е предрешен...
62
0
 
3
 
! Отговори
ЕС=ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ преди 9 години
само в по-мека форма и доброволно /е някъде без референдуми , някъде с граждански войни/ но ОБЩА ЕВРОПА под командата на ГЕРМАНИЯ, и по-точно на ОЛИГАРХИЯТА. Да не забравме, че ХИТЛЕР дойде на власт с помощта на олигархията не само немската и нацистите НЕ ПИПНАХА БОГАТИТЕ В ЕВРОПА /изключвайки евреите, чиито пари и влияние винаги са били предмет на завист навсякъде по света /
61
0
 
7
 
! Отговори
240 милярда преди 9 години
Три варианта имат. 1.Война-отиват при Путин. 2. Разпродажба на острови-отказва да плащат заема. 3. Бг модел- хранят ги с надежди и мируват.
60
2
 
2
 
! Отговори
Starija hush преди 9 години
Za da stignat do tova dereze gracite zna4i nemat politici ka4estveni koito znajat kak se upravljava dargava.Ako vzima6 samo zaemi I ne zna6 sled tova kak da razraboti6 parite da stanat dvoini izob6to za6to vzema6 zaem?V USA umnite hora vzimat zaem sled tova kupuvat akci za koito sa sigorni 4e cenata 6te im se vdigne.Sled tova prodavat edna 4ast ot akcite pla6tat si dalgovete I kakvo ostane ot pe4albata e za theh.
59
0
 
4
 
! Отговори
алабала преди 9 години
Стига сте писали че СИРИЗА е крайна левица. Крайна левица в Гърция е ККЕ. СИРИЗА са социалисти като БСП, а ПАСОК са социалдемократи.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трошенето на чинии започва със С.РИЗА и ще завърши с НА.СИРИЗА а накрая папастракитата ще останат и БЕЗ РИЗА.
57
2
 
3
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Циганизирания модел на държава в която всички лапат и се веселят и отказват да плащат сметката няма бъдеще. Както се казва "Когато пили-пели, кога плащали-плакали"! Да плащаш сметки без да си си направил сметката не е пожелателно.
56
1
 
4
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
В бедна държава, с правителства от случайни хора без необходимия капацитет, които не могат да генерират работеща икономика, процъфтява популизма.С всяка изминала година трезвомислещите я напускат съзнавайки, че не могат да променят нещата.Остава лумпенизираната част от обществото, която става все по-голям процент от обществото.И когато дойде на власт избрания от тях политик настъпва временна еурофория.После идва отрезвяването и политикът разбира, че желаното няма как да стане действителност.
55
0
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо преди 9 години
Истинския план на Ципрас? Потърсете през гугъла: В полку прибыло: Греция, теперь не "запад"
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗАЩО Предния ми коментар беше до тебеАааа, да не забравя : Бате ти Бойко е точно толкова руска матрошка колкото тебе. И номерата на Партийните ви книжки в БКП са близки.
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти наясно ли си какво означава "да си печата долари като тоалетна хартия," бе?Нали ВЕДНАГА цената му ще падне. А виждаш ли такова нещо? Дори и сънародниците ти в Русия обръщат всичките си рубли в долари.Кафа от квартални "икономисти".
52
3
 
19
 
! Отговори
ЗАЩО преди 9 години
Стига с тия кредити! Защо "Господарят на света"- САЩ да може да си печата долари като тоалетна хартия, да е длъжник за ТРИЛИОНИ и постоянно да си увеличава дълга с разрешението на конгреса, или сената? Знае се, че никога няма да го върне на кредиторите си Китай, Русия..., защото е невъзможно даже и теоритически. А такива държави като Гърция, България да стягат коланите си и едвам си плащат лихвата само. И такива пионки като Борисов, работещи за чужди държави да те правят на луд.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плана на Ципрас е да го духат бедните вече взех власта Сега ще слушкам
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЩом остава в миналото - ОК. Да плащат веднага всичко взето и да хващат първата каруца към африка.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По думите му резултатът от предсрочните парламентарни избори означава, че "тройката" международни кредитори (Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) остава в миналото."Кое не разбраха от Брюксел?
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 75 И какво означава според теб "на народа"????Да взимат пари и да не ги връщат и въпреки това пак да искат????Гениално!!!!! Като теб:)
47
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чиновниците в Брюксел да си приготвят вазелина. Ципрас идва. Гърците пишат новата история. Поробените народи вдигат глава. Държавите не са на банките, а са на народа.
46
0
 
2
 
! Отговори
Ципрас преди 9 години
след като искат да печатат значи не се канят да излизат АМА машините за печатане на евро не са в Гърция