Съветът за сигурност подкрепи споразумението за Украйна

Призова за прекратяване на бойните действия
Обновена: 18 фев 2015 08:43 | 18 фев 2015 08:42, Елка Василева
30
Съветът за сигурност подкрепи споразумението за Украйна
Снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН прие внесена от Русия резолюция в подкрепа на приетото с посредничеството на Европа мирно споразумение от Минск за Украйна. Съветът призова всички страни в конфликта да приложат споразуменията и да прекратят бойните действия.

Съветът за сигурност на ООН потвърждава зачитането си на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и изразява дълбоката си загриженост от трагичните събития и насилието в източните региони на страната. Резолюцията беше приета малко след като Съветът за сигурност публикува в пресата изявление, призоваваща всички страни в конфликта в Украйна да спрат бойните действия, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

15-те страни членки на Съвета призовават воюващите и да улеснят достъпа на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която да следи за изпълнението на мирното споразумение, предаде Франс прес. Съветът за сигурност подчерта, че жертви на сблъсъците в Дебалцево са станали много мирни граждани, въпреки обявеното на 15 февруари примирие, подчертава ТАСС.

Москва иска от Киев да започне диалог със сепаратистите в Източна Украйна, заяви постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН Чуркин отхвърли обвиненията на Киев и Запада за руска намеса в украинската криза. "Вие все не успявате да започнете диалог, затова и ви казваме: давайте, започнете диалог с представителите на източните части на Украйна. А вие ни казвате, че ви се месим. След това ни питат "А те, жителите на източните части, какво искат?" Ние казваме: те искат федерализация. Започнете диалог", обясни руският дипломат.

Чуркин обвини украинските власти и че са забранили на своите войници в Дебалцеве да сложат оръжие. "Киев можеше да постъпи благородно, когато сключваше споразумението на 12 февруари, и да позволи на своите войници, попаднали в обкръжение в Дебалцево, да запазят живота си. А те първо отричаха, че има обкръжение а след това започнаха да дават заповеди, забраняващи да се сложи оръжие", заяви руският дипломат.

Сергеев от своя страна заяви, че проруските сепаратисти нападат град Дебалцево, докато украинските военни не оказват сериозна съпротива заради обявения режим на прекратяване на огъня.

Ситуацията в Дебалцево е изключително напрегната. От 15 февруари до сутринта на 17 февруари в резултат на обстрела на украинските позиции са загинали 11 украински военни, а 36 са ранени. Украинските военни не използват оръжие, ако не са пряко нападнати, подчерта Сергеев. Той подчерта, че лидер на сепаратистите е заплашвал открито да избие всички защитници на Дебалцево, ако не сложат оръжие, а след това да тръгне на запад и да превземе Харков, пише БТА.

Руската подкрепа за мирното споразумение остава на хартия, заяви Сергеев, цитиран от ДПА. "Това, което се случва в реалността, е точно обратното", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
1
 
! Отговори
сергеевна преди 9 години
ВЕЧНА СЛАВА НА БАНДЕРОВЦИ,ВОЙНИТЕ НА СВОБОДАТА!
22
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бългрия ще увеличи данъците на руските имоти.След тая агресия от страна на Русия и политиката на реципрочност на Путин това ще е първата адекватна стъпка.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пука му на Путин за нас.Какво го интересува,ще дойде и ще ви изкопае дупки за нефт и газ ли ?Добре са му дошли подръжници от соца,така си прокарва интересите.
20
6
 
4
 
! Отговори
Красен преди 9 години
Интересно колко лиса хилядите руски войници заградили така 8,000 украински,че да не могат да се измъкнат ? Ако не са руски какви са ?! Вероятно не са от Танзания или Ботсвана?! Ако и такива не са ,излиза,че всичкото народ в Донбаския край е войник?! А да не говорим за оръжията,с каквито може да разполага само редовна армия?! Крадецът вика - дръжте крадеца!
19
2
 
9
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Къде беше "съветът за сигусност" когато бомбандираха Сърбия, а? А сега много са се загрижили за старна извън ЕU, Много сте елементарни, децата от детските градини ви разбраха кой стои зад това.
18
0
 
5
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Египетските власти обмислят да удължи отмени визовия режим за събиране на туристите от Русия за летния период, съобщи представител на Министерството на туризма на Египет Мухамед Салем.Сред одобрените решения на Министерството по туризма заслужава да се отбележи, че на територията на Египет, руснаците ще могат да заплати цената в рубли. Египет вече се подготвя за туристически сезон. А България?
17
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 17 На вас все някой ви е виновен.САЩ ли са виновни за мизерията тук ? Те ви окупираха и сринаха икономиката.Простотията и пропагандата , те ви заробиха.
16
1
 
2
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
"Да, аз сосалЮ но след това с тези пари си купих броневики в Англия! А Порошенко в Минск просто така смучат!" - Олег Ляшко, депутат на Върховната рада на Украйна.
15
2
 
2
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
"Бащата "киборга" с Тернопольщины, забиравший при Захарченко своя син, изброени лечение момичета в болница в Донецк от 30 000 рубли". Останаха още хора в Украйна.
14
0
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
Тръгнал си ама към тоалетната щот току що си хапнал.Нищо няма да събереш защото нямаме партийни книжки. Просто сме против агресията на САЩ и против престъпното управление на Украйна. Внимавай да не се окажеш без хартия че нали знаеш за къде си тръгнал.
13
2
 
2
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
"С оръжия, ние ще дойдем в България, и пътниците му ще тръгне. Сега вече армия не е същата. Ние прилагаме оръжие, и вие нас не се убеди в това, че ние ще се измъкнаха Крим някак културно. Трябва да е запишем всички", - казва Бреза." В Украйна няма фашисти?
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 12 Тръгвам,ще ви събера пенсиите и партиините книжки , а вие чакайте братушките те освобождават трайно.
11
4
 
13
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Хайде събирай си багажа, стягай куфарите и отивай пръв доброволец да се биеш за фашистите на Порошенко. Тръгна ли ?
10
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво ,Северна Корея 2 ,Донецка Народна и Луганска Народна , еххх тоя народ дочака освободителите си.Сега се почва Бургаска Народна, Софииска народна
9
3
 
14
 
! Отговори
американски оръжия преди 9 години
Армията на ДНР и армията на ЛНР срочно молят Педро Пороченко да изпрати нови танкове и американско оръжие в Дебалцево. За да могат опълченците да подновят старите си танкове с нови и най-сетне да пострелят с американски автомати.
8
3
 
14
 
! Отговори
споразумения преди 9 години
Педро Пороченко лъже! ДНР и ЛНР стриктно изпълняват споразуменията от Минск. Там пише, че всички наемнически и чуждестранни формирования трябва да се предадат или да бъдат унищожени. След като фашистките банди не се предават, ще бъдат ликвидирани.
7
3
 
7
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
"На изток към нас ще бъде отношението, че "там фашистите" и така нататък. Ние към това трябва да се свикне." - заяви депутатът от "Народния фронт" Юрий Бреза. Най-накрая сами си признаха, че са фашистите.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пращайте оръжия на Украйна.Пълна мобилозация в цялата страна.Вадете списък с доброволци от България за да защитят суверенитета на Украйна и ЕС .
5
2
 
19
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 9 години
Да бе "руски сепаратисти"ако аз се обявява против ДПС и защитавам цялостната територия на страната и аз ли ще съм български сепаратист? Тези боклукчави измислици ги пишете колкото да се намирате на работа.Нямате си и най малка представа какво е в Украйна и кой за какво воюва.САЩ са виновни за всички конфликти в днешно време.Америка е потъпкване човешките права, а сега се изтъква точно с товатова.Стига глупости ами се събудят от заблудата.Всички правителства служат за инструмент на САЩ.Измикяри
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно навреме - Дебальцево е превзето, нека премирието започне!