ЕЦБ се готви за излизане на Гърция от еврозоната

"Шпигел": Правят се анализи как да не се стигне до ефекта на доминото
Обновена: 20 фев 2015 15:31 | 20 фев 2015 15:29, Елка Василева
39
ЕЦБ се готви за излизане на Гърция от еврозоната
Снимка: архив, Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната, съобщи електронното издание на германското списание "Шпигел".

Финансовият регулатор вече разработва анализи как да се предотврати "ефект на доминото" след евентуално излизане на Гърция от валутния съюз.

Служителите на ЕЦБ провеждат вътрешни учения на тема запазване на единството на останала част от еврозоната, отбелязва "Шпигел".

Въпреки че това се отрича, европейският регулатор притиска Атина най-накрая да въведе мерки за контрол на движението на капитали, тъй като според данни на ЕЦБ гърците прехвърлят в чужбина над 1 млрд. евро дневно, пише "Шпигел".

Международният валутен фонд (МВФ) пък оценява, че останалата част от еврозоната ще може да се справи с излизане на Гърция от валутния съюз. През последните години европейците са създали предпазни буфери, които биха могли да спрат разрастването на кризата към други държави, смята МВФ.

Според оценките на фонда излизане на Атина от еврозоната ще бъде свързано с много по-високи разходи, отколкото ако страната продължи започнатите реформи, допълва изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: еврозонаГърцияецб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
5
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
Според резултатите от последните парламентарни избори в Гърция, тя трябва да излезе от еврозоната, след като се върне към драхмата. Това явление ще е благоприятно за еврото. Трябваше да напиша "за нашето евро", за да се усетите, че нашият лев в същност е подразделение на еврото, така както и евроцентът е подразделение на еврото.
13
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко това са партенки, Гърция никога няма да излезе от зоната. Просто правителството трябва докрай да замазва очите на гласувалите за него баламурници. Накрая ще излязат пред хората, ще се оправдаят, че са се борили като лъвове, но ... бля-бля.
12
4
 
17
 
! Отговори
75 преди 9 години
Тия мръсни европейци,защо не пуснат свободолюбивите гърци да излязат от Еврозоната и да си върнат драхмата.Така всички гърци ще станат милионери,а тези които имат късмет да работят дори милиардери.
11
10
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Изкарайте гърците,вкарайте...нас,ние не сме като...тях.Ще работим...упорито за просперитета на целия ЕС,даже и на Хамерика;нищо че сме с...пигмейски заплати,но сме хубав...матрял.
10
22
 
14
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Колко *** има в България , просто не е истина!Евала на гръцкия народ, че не си трае , а излиза на протест в името на един по-добър живот! И стига с това, че като си ял- трябва да си платиш! Да, трябва, но не тройно и четворно повече от реалната цена!А ние като сме овце, ще плащаме и ще си траем! И дано след време забогатеем! Може би с яко бачкане като китайците.....
9
6
 
20
 
! Отговори
bosnak преди 9 години
ако им набият шутове ще се види колко струва икономиката им.В случай че не го направи ЕС ще се разпадне ще бъде знак, че всеки може да си разиграва коня за чужда сметка
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВенелинГ-н Тъпан, Англия не е в Еврозоната. Неграмотнико, правиш ли разлика между Европейски съюз и Еврозона. Ходи да пасеш кравите и не се излагай с коментарите си.
7
22
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Тази година Гърция, догодина Англия, скоро и други страни, както се казваше в една реклама. Купона свърши.
6
29
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да правят с гърците,те винаги ще са със светлинни години напред от нас :))
5
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е който е ял да плаща.ЕС няма да пострада,даже напротив.На никой не му трябват тия византийци,дето само искат някой да им помага,а те да си друсат сиртаки и ич не им.Нали бяха големи бохеми.Куцо и сакато си наело домашна прислужница я българка,я албанка.....Айде сега лапай мечо мед
4
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не могат да бъдат изгонени. Гърция може сама да реши да напусне и да въведе драхмата. Германия или да плаща на Гърция, или да поеме риска за еврото и да спре да плаща дълговете и.
3
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И после цялата ЕУРО зона на *** :))
2
6
 
42
 
! Отговори
Браво! преди 9 години
Скоро ще ни е евтиния по тяхното море :)А при нашите мутро-псевдо-хотелиери вече няма да ходи никой. Браво! Нещата се наместват!
1
5
 
31
 
! Отговори
bosnak преди 9 години
време е да има изгонени