България беше осъдена по две дела в Страсбург

Едното е за събитията около джамията в София, другото – за убийство на ром
24 фев 2015 14:35, Елка Василева
32
България беше осъдена по две дела в Страсбург
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург издаде осъдителни решения по две отделни дела срещу България.

Първото дело е заведено по жалба на Вели Караахмед и касае събитията пред софийската джамия от 20 май 2011 г. Съдът преценява, че жалбоподателят следва да бъде обезщетен с 3000 евро за неимуществени вреди и с 4668 евро за разноски по делото. Съдът отхвърля становището на българските власти.

Съдът приема жалбата срещу действията на българските власти по време и след инцидента пред джамията, възникнал покрай проява на партия "Атака" срещу шума от високоговорителите на минарето. Присъдата се основава на текста от Конвенцията за защита на основните права и човешките свободи, който повелява всеки да има правото на свободно вероизповедание, без дискриминация по пол, раса, етническа принадлежност.

В присъдата е отбелязано, че заради сблъсъците пред джамията са били образувани три досъдебни производства, като две от тях са били прекратени без повдигане на обвинения, а седмина са били подведени под отговорност по третото, без досега да е ясно дали са били изправени пред съда. Отчита се, че градският прокурор на София също е открил следствие, от което досега също няма резултат.

Втората присъда срещу България е по дело, заведено от Ана и Лилянка Михайлови за убийството от полицията на младеж от ромски произход, баща на една от двете жалбоподателки, през 2004 г. При инцидента полицията е получила сигнал, че убитият се опитва да отвори камион. При последвалото преследване и борба полицай е убил младежа с обяснението за самоотбрана.

В хода на следствието прокуратурата е прекратила проверката два месеца след събитията, съобразно становището на дознателя. Софийският военен съд е разпоредил възобновяване на дознанието, след което прокуратурата общо осем пъти го е прекратила по същия начин.

През 2009 г. по искане на полицая Военноапелативният съд е разгледал отново делото и се е произнесъл, че разследваният е действал в условията на неизбежна самозащита.

Жалбоподателките се основават на правото на живот и твърдят, че използването на оръжие в случая не е било неизбежно. Те оспорват и работата на следствието. Съдът уважава жалбата и определя обезщетение от 16 000 евро за претърпени неимуществени вреди, както и 6000 евро за разноски по делото.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако бащата на Анка и Лилянка беше жив и здрав до наши дни, те щяха да получават само детски надбавки - те са сума, по-малка от пенсиите, които впоследствие са им давени, докато навършат пълнолетие. Но дъртата *** - майка им, преценила, че това не е достатъчно и е настояла да искат още, и още, и още.Не че отсъствието на един грижовен и отговорен баща може да бъде компенсирано с каквото и да било. Но този случай, изглежда не е такъв.Досега баща им щеше вече да ги е продал на пазара за булки.
22
1
 
0
 
! Отговори
do 7 преди 9 години
da ima ise kazva mi6o 6amara na kratko yoto yumruka
21
0
 
6
 
! Отговори
Анти преди 9 години
Сега Атака ако са истински патриоти да излязат и да кажат, че те са организирали нещата пред джамията и ще поемат обезщетенията и разноските по делото. Тогава ще ги призная.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тео,Онзи немец знае ли как да различи едните българи от другите, дето са с по 30 слънчеви бани по рождение? За съжаление, те по цял свят се представят за българи и ни създават имидж.Това, че защитаваш почтените турци е добре - за това не спорим. Но не принизявай народа си, не си прав. Сред нас *** не са болшинство.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анка и Лилянка преди 9 години
на колко години са били през 2004 г. и как са преценили, че "използването на оръжие в случая не е било неизбежно"?Баща им по онова време на колко години е бил? Имал ли е и ден трудов стаж? Осигурявал ли се е? Едва ли.Но Анка и Лилянка впоследствие са получавали сирашки пенсии от джоба на българския данъкоплатец.А сега трябва да им платим още 16 000 евро, само защото полицаят е дръзнал да попречи баща им да краде и е имал нахалството да се брани, вместо да стои мирно, докато баща им го пребива!
18
12
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Исляма е българска религия от векове(който не вярва да пита историците от БАН).Всеки опит за разпалване на етническа вражда в България си е предателство и подкопаване на националната сигурност.Има над 110 нападения на джамии и правосъдието си затваря очите(За тормоза над мюсюлманите у нас- хафъзов) описани са от депутата Хафъзов
17
14
 
8
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Точно така, както винаги ние българите разсъждаваме типично по Бай гановски. Циганинани пречи, турците ни пречат, а ние сме най умните, нали? Нямаме елементарна култура на уважение към никого, ама към никого. Ромите крадяли, ок, ми турската общтност и те ли крадат? След като ги познавам много добре, мога да кажа че ние като нация не сме хора. Както ми беше казъл един немец, Българин и Почтеност,има разлика чак до Луната.
16
11
 
9
 
! Отговори
третокласник преди 9 години
А кога ще съдят България за престъпленията срещу човечеството, извършени по времето на варварската акция наречена "възродителен процес"!?
15
1
 
8
 
! Отговори
сс преди 9 години
Европейците после да не ревнат от нас сами си го правят така че да ни очакват, щом толерират всякакви глупости тука в бг и ние българите сме хора махаме се от тука и отиваме при тях и ще си търсим правата там, нали сме европейци.
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тези решения се цели стимулиране на ромската престъпленост и увеличичаване на децибелите в джамиите с оглед осъществяване на плана за унищожаване на българската държава.Не може един престъпник нападащ полицаи да се оневинява!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има заведени дела и срещу министър Москов за дискриминация.
12
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ромка, която не може да се подписва и чете, дъщеря на крадец стигна до Страсбург? С неправителствени организации, които правят бизнес и работят срещу България. Отделно за нея ще останат стотинките, всичко ще й приберат на финала. Не е ли време да се спре този лицемерен и антибългарски бизнес? От воя от минарето на джамията пропищя целия център на София, пълен все с "православни мюсюлмани"! Беше си чиста провокация и пилене по нервите!
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да не забравяме, че тия глоби за Европейската империя са ПРИХОДИ! Те имат изгода да има дела срещу нас. Бизнес.
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си българин в България е като да си руснак в Украйна. *** терор и национализъм е опрадан, както и бандеровския. С нещо са им угодни, а ние и руснаците - не.
9
3
 
39
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Е добре де , във Франция така ли вият минаретата ? Освен това къде е правото на живот на братята Куаши и на оня в Копенхаген ? Кой ще осъди Франция и Дания ? Гаден , долен, лицемерен Запад ! Тоя съд дава пълен картбланш на всеки *** или ислямист да прави каквото си иска престъпление , като за това забележете трябва и да им плащаме ! Вън от тоя съюз !
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е осъдена и за това че не дава вестник на затворник и всякакви други подобниИли властите в държавата не си вършат работата както трябва или трябва те да плащат от джоба си глобите за некадърност.Не може всяко дело заведено в Страсбург да е с осъдителна присъда за България
7
2
 
39
 
! Отговори
666 преди 9 години
Европа каза - в България всяка *** има право! Народът е малцинство!
6
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е да излизаме от тоя хомо съюз.
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
брях ... а някой българин осъдил България има ли ?
4
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И смешно и много тъжно. Вече ромите въртят държавата на оная си работа. Ужас...