Оланд осъди убийството на Немцов, Меркел - потресена

Руският политик ще бъде погребан в Москва
Обновена: 28 фев 2015 13:52 | 28 фев 2015 11:39, Веселина Йорданова
231
Оланд осъди убийството на Немцов, Меркел - потресена
Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд остро осъди днес убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов и изпрати съболезнования на семейството и близките му, предаде ТАСС.

"Той беше смел е неуморен защитник на демокрацията и борец против корупцията", се казва в изявление на президента, предадено от пресслужбата на Елисейския дворец.

Още по темата
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е потресена от позорното убийство на руския опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике от канцеларията на канцлерството.

"Канцлерът Ангела Меркел е потресена от позорното убийство на руският опозиционен политик Борис Немцов. Тя призова руския президент Владимир Путин да гарантира, че върху убийството ще се хвърли светлина и извършителите ще понесат отговорността за деянието си", се казва в комюникето.

Меркел изтъкна смелостта на бившия вицепремиер, който не престана да критикува публично правителствената политика, посочва комюникето.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е опечален, разгневен и шокиран като много хора в Русия от това хладнокръвно убийство.

Мястото на снощното убийство на Борис Немцов в центъра на Москва осъмна тази сутрин отрупано с цветя и горящи свещи, предаде ТАСС. Там е поставена и снимка на Немцов и икона на Христос Спасителя. Малко по-настрани дежури и полицейски екип.

Въпреки ръмящия дъжд московчани продължават да прииждат и да носят цветя, най-често червени и бели рози и карамфили, и да палят свещи. На мястото остават няколко десетки журналисти и съчувстващи граждани. Много от тях стоят за известно време и разговарят с другите, обсъждайки снощното показно убийство.

Немцов бе застрелян малко преди полунощ на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл и Червения площад с няколко изстрела от преминаваща бяла кола. Четири куршума са попаднали в гърба на политика, който се е разхождал със своя позната. Той е починал на място.

Следственият комитет на Русия вече заведе наказателно дело за престъплението по два члена от руския Наказателен кодекс - за убийство и за незаконно носене на оръжие. Представител на Главното следствено управление на Москва заяви, че не се изключва версията убийството да е поръчково.

Немцов, който е бивш губернатор на Нижегородска област, а в момента бе депутат от Ярославската областна дума, ще бъде погребан в Москва, съобщи пред ТАСС бившият му прессекретар и близък приятел Александър Котюсов, който пък се позовал на съпругата на Немцов - Ирина Корольова. В момента семейството и близките му решават на кое точно гробище в руската столица ще бъде погребението. ТАСС припомня още, че 55-годишният Немцов има четири деца.

Междувременно един от организаторите на съгласувания с кметството на Москва опозиционен митинг, планиран за утре, опроверга твърдението на друг опозиционен лидер - Михаил Касянов, че акцията е отменена. Според Сергей Давидис това е било преждевременно изказване на Касянов и решение за отмяна на митинга и замяната му с траурно шествие за убития Немцов все още не е прието от организаторите. Въпросът щял да бъде обсъден от
организационния комитет по-късно днес.

Немцов бе един от организаторите на планирания за утре опозиционен митинг за протест срещу войната в Източна Украйна и срещу ролята на Москва в нея. Сред организаторите обаче явно са настъпили разногласия относно провеждането на акцията след убийството на Немцов, отбелязва Ройтерс.

От московското кметство потвърдиха, че група опозиционери са се обърнали с молба да бъде изменен форматът на съгласуваната акция в неделя. Негов говорител каза, че законните срокове за евентуална промяна вече са изтекли, но ще се обсъди дали искането на опозицията "може да бъде удовлетворено в рамките на някакви други договорки".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
8
 
! Отговори
@48 преди 9 години
убийството е правилно !!!???????
35
2
 
13
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До : ,,русофил = българофоб! Направо ме е гнус от вас комунистически прасета..''А НАС ОТ ТЕБ - еврогейско теле!
34
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кремълската хунта ще реагира,като свалянето на малоазийския самолет,със съболезнования.
33
2
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Колкото и да ви се струва далечно- ние сме на ръба на една много дълга и голяма война - целият Арабски Свят е разклатен от американоеврейски интереси- сега клатят Украйна и Русия- защо няма такива войни в Южна Америка? защото там американци не се допускат да им се месят в вътрешните работи- Там американските посланници са господин НИКОЙ -Жалко е че Германия дожувя да се управлява от евреиско лоби- така е почти навсякъде -както и в БГ - 16 милиарда дълг- това е само началото на края ,,,
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин не би посегнал на кадър на Елцин, много малко хора знаят защо. Също толкова малко хора знаят защо Елцин е посочил Путин за свой наследник и какво му е казал на излизане от Кремъл.Повечето предпочитат да мислят Елцин за предател и не знаят защо е избрал Путин, който да спре ликвидирането на Русия след разпада на СССР.
31
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
меркел иоланд както и *** да си гледат престъпните държави,никой не им иска мнението.убийството е западна провокация вероятно на цру
30
7
 
4
 
! Отговори
????????? преди 9 години
Латвиненко,Политовская,Немцов,.......
29
2
 
8
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До : ,,Русофилистите дали осъзнават, че ако се тръгне с агресия, ще бъдат третирани като ***?''ЕВРОГАЙКИТЕ дали осъзнават че ако посегнат на мнозинството от българският народ ще им бъде приложена съкратената процедура- ЛЯВА РЕЗБА - ДЕСЕН БОЛТ! ПРИВЕТСТВАМ откриването на ловният политически сезон в МОСКВА и е крайно време и тук да ПОЕМЕМ ЩАФЕТАТА! РАЗБОЙКО,РОСА ПЛЕВНЯТА,Д. МИТОВ , И тук е пълно със антибългасрски глигани които е крайно време да посаледват НЕМЦОВ в небитието!
28
10
 
5
 
! Отговори
до36 преди 9 години
Не е по нареждане на Путин, но Путин е виновен че в Русия цари такава... микродемокрация, че никой, който си отвори устата, не е сигурен за живота си. Русия е там, където развитите общества са били преди 2 века!
27
2
 
19
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
Няма сила която да ви спаси нито на небето нито на земята англо-циониска ***.......
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MEGDUNARODNATA POLITICESKA MAFIA OSTRO OSAGDA SMARTA NA EDIN PREDATEL,NADIAVAHA CREZ NEGO DA SVALIAT PUTIN,NO BOG PAZI PUTIN I RUSIA
25
4
 
29
 
! Отговори
:) преди 9 години
Само *** може да предположи, че е убит по нареждане на Путин. Ако го искаше мъртъв, щеше да стане в катастрофа или щеше да се "разболее" от тежка болест. 100% е атака СРЕЩУ Путин. От кой - не е ясно. Украинските фашаги, мераклиите за властта в Рашата, западните разузнавания.... мераклии не липсват.
24
18
 
9
 
! Отговори
напред! преди 9 години
Народите ще се обединят срещу *** също както срещу Хитлер навремето.На същото куче - същата тояга!
23
2
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Господата от ЦРУ знаят кои са убииците - нали те им плащат предварително ,,,,,
22
6
 
19
 
! Отговори
Прутос преди 9 години
Тотална атака срещу Путин. Не му дават да мигне. Дано издържи още един два месеца. Лесно не е да си глава на най голямата империя. Императорите ги свършват отвътре.
21
6
 
10
 
! Отговори
Гнус и поквара преди 9 години
След като не признават МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО,сега отново показаха ,че не признават и ХРИСТИЯНСКОТО ПРАВО НА ЖИВОТ.
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилистите дали осъзнават, че ако се тръгне с агресия, ще бъдат третирани като ***?
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има един принцип в правото, който се нарича презумпция за невинност. Запознайте се с него, преди да хвърляте обвинения кой го е убил, "смели защитници на демокрацията".
18
5
 
4
 
! Отговори
Империя на ЗЛОТО преди 9 години
СРАМ.
17
19
 
8
 
! Отговори
Коль преди 9 години
Срещу бруталната диктатура на най-свирепия диктатор на 21в. *** борбата е трудна! Да почива в мир