3 млн. долара за главата на... компютърен гений

Защо Евгений Богачев е в черния списък на американските служби?
Обновена: 4 мар 2015 08:22 | 3 мар 2015 21:42,
53
3 млн. долара за главата на... компютърен гений
Снимка: архив, Ройтерс

Ако Съединените щати предлагат награда за залавянето ти, то най-вероятно си закоравял, безмилостен престъпник. Ако тази награда е милиони долари, злодеянията ти трябва да са наистина жестоки, изтъква британският вестник “Дъ Телеграф”. 
 
Повечето от удостоените с тази “чест” са военнопрестъпници, терористи или наркобарони – хора като “Ел Чапо” Гузман (5 млн. долара) или Джоузеф Кони (също 5 млн. долара).
 
Едва ли може да се очаква, че в тази компания ще попадне пълничък, плешив 31-годишен компютърен специалист с онлайн псевдоним “Късметлия 12345”. Но е факт, че “Късметлията” с истинско име Евгений Михайлович Богачев е в американския списък с най-издирваните престъпници, а наградата за залавянето му е 3 милиона долара.
 
“Ел Чапо” Гузман контролира кокаиновия трафик от Южна Америка към Съединените щати и като бос на картела Синалоа е отговорен за убийствата на стотици хора. Джоузеф Кони е главатар на паравоенно формирование в Уганда и по негова заповед са избити хиляди цивилни.
 
Как е възможно хакер да бъде нареден до тези свирепи престъпници? Казано накратко, Богачев е най-успешният криминален хакер за всички времена – Ал Капоне на виртуалния свят.
 
Вместо да разчита на въоръжени до зъби гангстрери, за да трупа богатства, руснакът е в основата на две от най-успешните платформи за онлайн кражби – Cryptolocker и Gameover Zeus.
 
Първата е вирус, който удря бизнеси като “заключва” собствените им файлове. След това от атакуваните компании се иска откуп за “отключване” на заграбената информация. Ако парите не бъдат преведени в уречения срок, данните остават закодирани завинаги.

В немалко случаи в ръцете на хакера попадат изключително важни файлове – особено застрашени са архитектурни компании и адвокатски кантори. Неслучайно 41% от пострадалите плащат искания откуп.
 
Другото творение на Богачев също е вирус, който “изсмуква” изчислителна мощ от заразените компютри. Натрупаният ресурс се ползва при различни хакерски атаки, които се превръщат в почти невъзможни за отразяване.
 
Този “ботнет” е далеч по-опасен от сходните си зловредни мрежи.

Повечето “ботнет”-мрежи имат една голяма слабост – те се контролират от централен команден сървър и елиминирането му срива цялата система. Но при Gameover Zeus отговорността за контрола се разпределя между много машини и унищожаването на мрежата е далеч по-трудно.
 
Та причината Богачев да е издирван от американските служби е, че атаките чрез неговите платформи нанасят наистина сериозни щети. Самият хакер лично е откраднал над 100 милиона долара, но пораженията са далеч отвъд физическата загуба на пари.

Пробивите в сигурността неизбежно водят до затягане на мерките за защита на личните данни, постоянни смени на пароли, невъзможност за ползване на онлайн услуги в продължение на часове и дни.

Разбира се, Богачев не е единственият, но определено е сред най-ефективните кибер-престъпници. И затова залавянето му се оценява на милиони долари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Евгений Богачев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
28
 
! Отговори
dp преди 9 години
За да напише човек тия вируси му стига да е приличен програмист познаващ средата,нещо безкрайно далече от "компютърен гений" (освен ако понятието се вземе в бабешкияму смисъл, "мойто внуче само пипна нещо и ми оправи екрана, гений е").И криминална нагласа разбира се, повечето хора способни да свършат работата не бихасе чувствали комфортно в кожата си знаейки, че са крадци. Всъщносттова важи и за повечето неспособни да я свършат.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Личи, че вируса на Богачев вече е засегнал "чипа" на повечето от коментиращите тук.
18
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На всички, които величаят този *** на снимката, пожелавам им...някое хакерче да се докапа до личната им сметка и да я източи.След това да се оплаче в полиция и в банката, а от там да му заявят- супер, много яко. Евала на този пич, ние изобщо няма да се постараем да го хванем.
17
5
 
18
 
! Отговори
Евгений Богачев преди 9 години
Я не виноват, бля
16
0
 
22
 
! Отговори
Catch me if you can преди 9 години
Нали е америанска поговорката: Умен и богат!
15
0
 
27
 
! Отговори
Късметлия 12345 преди 9 години
До ЖоркоИ на мен ми се струва, че 3 милиона са направо нищо за такава златна кокошка.
14
6
 
16
 
! Отговори
ауууууу преди 9 години
Грамотен чиляк не оди да плюва хората за някой друг долар кат нашият минджев и да мре зачичо сорос и кенийското момче на хюсеин обама. Да съ нака е и крастилина дан му дава боб. Аз ювиги *** казъх.
13
1
 
67
 
! Отговори
ahaa преди 9 години
Когато работиш за себе си почваш да дразниш. А ако си и много по-добър от другите направо вбесяваш.
12
12
 
34
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Този...хакер да не вземе да...докопа милиардите на Боко,дето му ги...харизаха от Парламента.Това ако стане,Боко ще...абдикира и ни пари,ни...премиер.Да обявим и ние в Кривунделово,една награда за залавянето на хакерчето;тези от жълтите...павета ако не ни подкрепят,значи...работят за хакера.
11
1
 
37
 
! Отговори
Жорко преди 9 години
То май 3 милиона са малко за този пичага?
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По публикацията работи: Александър Томов------------Ясно,Сашо Апашо
9
3
 
20
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Успех!!!
8
6
 
30
 
! Отговори
Tangra преди 9 години
Убеден съм че тези вируси не са на въпросния хакер, а така чичо Сам си финансира цветните революции.
7
11
 
64
 
! Отговори
добрият орисник преди 9 години
Успех баце, дано никога да не те хванат!
6
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"3 млн. долара за главата на... компютърен гений"Откакто във Вашингтон създадоха ИД, само глави са им ума.
5
3
 
46
 
! Отговори
Проктър & Гембъл преди 9 години
Ех журниляги, журниляги....Главата я сложете в кавички, да не си помислят хората, че трябва да занесат истинската му глава за тези 3 млн...До кога ще се учите, или по-точно докога ще има неграмотии, които заемат позиции, които не им принадлежат....
4
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо ново под слънцето!!!!!Все едно не пускат Еболата за да продават ваксината после :DТука същото !!!! Пуска ти вирус и ти казва, че ще оздравееш само ако си платиш :D
3
21
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на Този Хакер и Смърт на САЩ
2
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази новина е от поне 3 дни! Какви журналисти сте вие бе?! Какъв е тоя информационен лаг в тоя сайт, да не сте седмичник?
1
18
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала на пича! Здрав да си Евгени , продължавай все така! Кради парите на лешоядите , стискам ти палци!