ЕС обмисля подобряване на отношенията с Беларус

Това е награда за Лукашенко заради минското споразумение
7 мар 2015 21:20,
84
ЕС обмисля подобряване на отношенията с Беларус
Снимка: Архив Reuters

Европейският съюз обмисля подобряване на отношенията си с Беларус, за която често се говори като за последната диктатура в Европа заради авторитарния й президент Александър Лукашенко, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Виждаме възможност да разширим и задълбочим отношенията с Беларус. Има, разбира се, проблеми, включително с политическите затворници. Виждаме обаче, че и по този въпрос може да има напредък", каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевич, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

В Рига днес се състоя неформална среща на външните министри на ЕС.

Смята се, че това решение е награда към Лукашенко за помощта му при постигане на мирно споразумение в Минск между Русия и Украйна, както и признаци на повече демократичност като освобождаването на политически затворници и започването на преговори за безвизови пътувания.

От години ЕС налага санкции на Беларус заради хвърлянето на политически дисиденти в затвора, нарушения на човешки права и липсата на демократична и съдебна реформа. На президента Лукашенко е наложена забрана да пътува на територията на ЕС.

През миналата година обаче ЕС съсредоточи недоволството си върху съседа на Лукашенко, руския президент Владимир Путин, налагайки на Русия икономически санкции, както и визови забрани и замразяване на активи на редица високопоставени руски представители заради подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Украйна и анексирането на Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

Според пожелал анонимност официален представител на ЕС сега се наблюдава по-положителна атмосфера в Беларус и ЕС оценява усилията на тази страна при постигането на Минските споразумения.

Отношенията на ЕС с Беларус биват оценявани преди срещата на върха със страните от Източното партньорство в Рига през май, на които ЕС предлага по-близки отношения ако предприемат политически и икономически реформи.

Страните от Източното партньорство са Украйна, Беларус, Грузия, Армения, Азербайджан и Молдова.

Лукашенко не е участвал на предишни срещи на Източното партньорство, последната от които бе през 2013 г. във Вилнюс.

Въпросът дали да бъде поканен на срещата на върха ще трябва да бъде обсъден в близките месеци, каза източникът от ЕС, цитиран от ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: БеларуслукашенкоЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименtochno kakto mislish i taka stava v jivota ti!!!!! bulgarina vse nedovolen!!!! kolko jalko
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен za sujalenie !!! bulgarina e racis
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Беларус според мен е единствената държава там която няма да измени на Русия политически и стратегически. Украйна, Грузия, Армения и Молдова също няма лесно да преминат в НАТО колкото и да искат. Азербайджан най-лесно би преминал ако иска може би. Ако са всички твърдо за и въпреки Русия биха успели, но Беларус е много основен фактор в защитната политика на Русия.
39
0
 
5
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
ЕС иска да купи "диктатор " Лукашенко? Това е много опасно, ще струва повече от Украйна, защото батко Лукаш много по-умни и по-хитър от Порошенко. Но ако ЕС иска да плати скъпо - добре дошли! След това ще видим резултата....
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е награда ,а опит да се откъсне Белорусия от връзките си с Русия - разделяй и владей.
37
16
 
3
 
! Отговори
НАТО преди 9 години
Още една държава ще се присъедини към ЕС ,БРАВО , поздравете братята беларусци. Пълна изолация на Путин , само така ще разбере какво е сторил на света.
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братя белорусци не им се връзвайте!
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е награда за Лукашенко заради съгласието му да разреши на Европа да вкарва в Русия чрез Белорусия контрабандни стоки в нарушение на руското ембарго, въведено през лятото на миналата година.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този форум е пълен с ***. Научете се на политика и бизнес или си мучете просто.
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май лешоядите се канят да "демократизират" поредната държава !
32
1
 
17
 
! Отговори
аС преди 9 години
ЕС, лицемерно се опитва да вбие клин, по подобие заглавието на една съседна статия , но с обратен знак, ползвайки политиката " Разделяй и владей". Така с един коршум , два заека да удари - и Путин и нови територии.
31
3
 
25
 
! Отговори
neo преди 9 години
Кaкво лицемерие от Ес...дa нaричaш някой диктaтор и дa не му дaвaш визa a после дa се прaвиш нa приятел. Лукaшенко е пълен *** aко се хвaне нa тия aлaбaлизми. Нa Зaпдните гейлордове дa нямaш никaквa вярa. Днес си приятел утре държaвaтa ти е рaзчлененa. Примери бол. Дa го духaт.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
66 е послание до 37
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПУТИН ДА ГЛАСИ ОЩЕ 500 КАМИОНА С ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ КАТО ТЕЗИ ДЕ ПРАТИ В УКРАЙНА.......
28
0
 
10
 
! Отговори
колио до шоп преди 9 години
Растоянието между две спирки на московското метро е колкото софиискот.Ти си плямпаи
27
5
 
28
 
! Отговори
колио до шоп преди 9 години
Аз сьм ходил в Русия и сьм очарован от сьдебната им система ти ходил ли си та само ги плюеш гранидчо. Кольо майната.
26
1
 
2
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Ti ne si trakiez 55 @mi si lud
25
16
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Душко ДобродушковИскам да живея в диктатура и президентът да е автократ.-----------------Замини за Русия, там ще си като у дома си.
24
2
 
12
 
! Отговори
колио до 45 преди 9 години
Ислямистите не се бият с американско орьжие а с руско 1 защото американското орьжие е *** и второ защото е скьпо.За коментар потьрси Оливьр Стоун то е ясно че чифтета си виждал само по телевизията и те е ритало РПГ то на Хореишиео така че преди да говорим си напиши ЕГН то да несе мьча да ти обяснявям таблицата за Умножение
23
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИДИЛ е проект на руснаците и точка. Всички следи водят към тях, плюс че само те имат интерес от война в Сирия. ИДИЛ трябва да им се запише в сметката, когато ги изправят пред международен съд.