Полът и образованието

Наистина ли момичетата се справят по-добре в училище?
7 мар 2015 19:14,
85
Полът и образованието
Снимка: Архив Reuters

“Всички гении, родени жени, са загубени за общественото благо”, твърди френският класик от 19-ти век Стендал. Но сп. “Икономист” настоява, че това вече определено не е така, особено що се отнася до богатите и развити страни по света.

Повече от половината новозавършили университет в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са жени. В немалка част от държавите процентът надхвърля 60 на сто.

Доскорошни “мъжки” бастиони като медицината и правото се “превземат” от нежния пол. Дори най-елитните американски колежи негласно приемат мъжки кандидати с по-ниски оценки, за да изравнят бройката с дамите.

Въпреки тенденцията за това историческо женско “настъпление”, предразсъдъците продължават да пречат на момичетата, а и на момчетата.

Различни статистически данни все още държат жива идеята, че интелектуалните способности до не малка степен се предопределят от пола. Скорошно изследване измежду 15-годишни ученици в 60 държави дава поредния аргумент – момичетата са далеч по-добри в литературата, момчетата отговарят на удара в математиката. Момчетата по-рядко си пишат домашните и при тях вероятност да получават поредица от ниски оценки е по-голяма.

Специалностите, които се избират в университета, са огледало на успехите в гимназията. Дамите предпочитат образователни науки, медицина, изкуства и хуманитарни науки, докато противоположният пол залага на информатика, инженерни специалности и физика.

На пръв поглед нещата са ясни, но се оказва, че и двата пола всъщност страдат от наложените стереотипи. И често това значи похабяване на таланти.

От изнесените данни става ясно, че разликата в оценките се свива с близо 30%, ако учителят не знае пола на ученика, положил съответния тест.

Повече учители по света са жени, за които е по-лесно да забележат и окуражат заложбите на някого, който е по-близък до тяхното самоусещане. Те дават по-високи оценки, в повечето случаи несъзнателно, на по-подредените, по-изпълнителните ученици – качества, които обществото асоциира с нежния пол, но които нямат общо с четенето и разбирането на даден текст, да речем.

Получаването на ниски оценки от друга страна води до демотивация и подрастващите в тази група изостават от връстниците си. А да изостанеш в грамотността, което се случва при момчетата доста по-често, отколкото при момичетата, е доста тревожно. Защото четенето е нужно, за да можеш да научиш каквото и да е друго. Според “Икономист” решението е просто: когато е възможно, училищните тестове, контролни и т.н. да са анонимни.

А защо не да се улесни достъпът на момчетата до по-атрактивни четива за тях на тази възраст като комикси, спортни списания и т.н.

Ако момичетата биват уверявани, че математиката е мъжка територия, а момчетата, че книгите са за “женчовци”, ограничаването на възможностите е налице. И то само заради наложени стереотипи.

Добрата новина е, че различията между половете по отношение на образованието може да се намалят с трупането на знания чрез по-стриктни учебни програми.

Ясно е, че момчетата в страните с най-добрите начални училища се учат да четат много по-бързо и много по-добре от момичетата в останалата част от света. В Шанхай, например, “скъсването” на изпит е изключителна рядкост и за двата пола, а момичетата въобще не са по-зле от момчетата в математиката.

Даже нещо повече – те са доста по-напред от огромна част от връстниците си по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
ястреб преди 9 години
А аз не мога да се определя кой пол съм
49
3
 
2
 
! Отговори
уроци по генетика преди 9 години
Жената е по-елементарно и по-консервативно устроена. Мъжът е по-мутагенен и им по-големи интелектуално успехи. Той е локомотивът на цивилизацията.
48
0
 
0
 
! Отговори
Просто и Ясно преди 9 години
Подкрепям Стендал на 100%.Който твърди друго е ***.
47
1
 
0
 
! Отговори
ОТЕКЧЕН СЕКСИСТ преди 9 години
То било вече 12h-Честит празник дами!
46
0
 
0
 
! Отговори
ko40 von selo преди 9 години
напиши 2 хобита или интереси
45
0
 
0
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До ko40 von seloНе съм на работа в момента.А хобита имам няколко.Откъде да започна?
44
3
 
3
 
! Отговори
sopol преди 9 години
теди, по твойта логика *** най умни
43
4
 
0
 
! Отговори
ИСАЯ 53 преди 9 години
А в исляма, е нормално. Мъж, примерно яздейки магаре. А зад него жена му, или 4-те му жени, да ходят пеша. На 3-метра разстояние, символ на това, че се намират по долу, от него.Докато дъщеря му, може да ходи, пак пеша. Но все пак, на една линия с него, отстрани.Защото е негова плът!
42
0
 
0
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До ИСАЯ 53,Преди Христа-Ед Хеду Анна,Шумер,Вавилон.Една от създателките на астрономията и математиката в този район.Египет-Аганике.Също астрология и философия по времето на Сесторис.Гърция-жената на Питагор и двете дъщери са управлявали училището след смъртта му.Индия,Китай...
41
3
 
7
 
! Отговори
Теди преди 9 години
Ако майките ви не Ви бяха родили, как щяхте да се появите на този свят да дращите глупости за жените .ОЩЕ НЯМА МЪЖ ДА Е РОДИЛ.
40
1
 
1
 
! Отговори
ko40 von selo преди 9 години
рали кажи какво ти е хобито, какво правиш когато не си на работа
39
3
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Мъжът е главата на семейството,а жената шията-от шията зависи на къде ще се завърти главата !""Група Британски учени са анализиралинаградите"Дарвин",присъждани от 20 г.за върховна глупост на хора,които сами са причинили смъртта или импотентността си.Оказва се,че в90 %от случаите лауреатите са..мъже."-Дек.2014 Българин няма в класациятаДо мъжете във форума-Сигурно има поне една жена на която утре 8 ще поднесете цвете,подарък или само благодарност с думи.Умна или не толкова,заради нея ви има
38
3
 
2
 
! Отговори
ИСАЯ 53 преди 9 години
До Рали1На клада, е изгаряла светата католическа инквизиция. Не всички в Името Христово са действително, негови чада, има разни вълци, в *** кожи!Христос пръв доближава, жената до достойнството на мъжа, но все пак. Не му е равна.В християнските църкви, двата пола седят заедно.Докато, в исляма и юдаизма, са разделени.Преди Христос, в старият завет с жените, почти не се е разговаряло. Били са маргинализирани, на страна са били държани.СЛЕДВА
37
5
 
4
 
! Отговори
Теди преди 9 години
Всички мъже- гении са родени от жени- МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ СА РАВНИ
36
0
 
2
 
! Отговори
sopol преди 9 години
не е въпроса кой ще се изучи повече, а кой открива нови неща. и това са мъжете. как си представяш жена да човърка в гаража. само виж една жена какво прави през свободното си време.20 години ходене на училище е най лошото нещо. мисловният процес спира и си в матрицата. виж вазов, ботев и т.н с какво образование са. за тесла и айнщаий няма да говорим пък.
35
4
 
1
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Сам Творецът признава жената,а в лицето на дева Мария вижда майката на бъдещия Бог. Творецът не се е погаврил с нежните половинки.Това са го направили земните мъже,които нямат друг начин,по-който да изразят презрението си към жената освен като я унижат,а още по-лошият вариант-унищожат.""Християнствотое стигнало в средновековието доабсурдната теза,да отъждествява жената с дявола.Без особена милост,за200 годиниИнквизициятае успяла да изгори живинад 12 милиона души,от които 90% жени."
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алберт Айнщайн, Аленксандър Бел, Джеймс Джаул, Исак Нютон, Хайнрих Ленц, Галилео Галилей...
33
4
 
5
 
! Отговори
ИСАЯ 53 преди 9 години
До сибирскаАко ще те се обиждайте, но Бог е призовал човека!А масоните/князете на този свят/ призоват жената, да вири нос, и тропа с краче, което в крайна сметка, е бунт срещу Бог. Понеже Сатана е техният властелин!Феминизма е учение , на Лукавия. И който го, следва е негов ученик!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха, както пееше дядо Стефчо- Оообичaм женичките,обичам ги всичкитее :D
31
3
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
29,До края на 19 и началото на 20 век било и въпрос на сила на характера една жена да се занимава с изкуство,да не забравяме революционерката Жорж Санд или Ан и Емили Бронте,Джейн Остин ,които са сериозни авторки и част от класическата литература,Фрида Кало в изобразителното изкуство и две жени-композиторки - Фани Менделсон (сестра на Феликс Менделсон-Бартолди) и Клара Вик-Шуман (жена на Роберт Шуман).