Русия трябва да съгласува с ЕС "Турски поток"

Мнението на голям клиент като ЕС да се отчита, иска Шефчович
17 мар 2015 16:10, Елка Василева
170
Русия трябва да съгласува с ЕС "Турски поток"
Снимка: архив, Reuters

Мнението на Европейския съюз трябва да се отчита при обсъждането на доставки на руски газ през територията на Турция. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

"Когато става дума за големи доставки за европейските потребители, подобно решение (за газови доставки през турска територия) не може да бъде взето без диалог с тях, с ЕС, с Европейската комисия", подчерта Шефчович.

По думите му европейската страна засега не е получила информация за конкретни подробности по проекта "Турски поток", но всеки предложен план трябва да бъде икономически целесъобразен и да отговаря на задълженията на Газпром към европейските потребители.

Еврокомисарят също така изрази безпокойство от евентуален отказ да бъдат използвани вече съществуващите пътища за доставка на енергийни суровини през територията на Украйна при пускане на газопровода "Турски поток".

"Не мисля, че това е редовна процедура и че към толкова голям клиент като ЕС трябва да се отнасят по подобен начин", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
другари преди 9 години
Бобчо от Турция в ЕС няма квоти за произведени стоки там, нали това е целта на Митническия съюз
38
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха,ха,хааа...е как така ..."ще врътнат кранчето",бе...??В задниците ли ще си пускат газта...!???Кво ше кльопат ония руски Глад-иатори ако нема износна газ...??76% от постъпленията на вноса на Русия са от ...суровини и газ!Ку""и ли ще изнасят ако спрат газа...???
37
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То може и през Турция за Европа да тече Азерски,Ирански,Египетски,Иракски и още какъв се сетите газ но не и руски.
36
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До другари 33Тези дето влизат в Европа без стотинка мито са контрабандните стоки. Официалните освен мито, квоти имат и сертификат за европейски стандарт. Всичко това са елитните турски производства и простите българи не можем да си ги купим. Но за нас остава контрабандата. Щото нашите политици са дупедавци и скат да цоцат.
35
4
 
8
 
! Отговори
bbb преди 9 години
Марушко срещу Путин и ние сме от страната на Марушко. Просто перфектно. Никой никого няма да пита, просто ще стоварят газопровода от евтините находища на турско гръцката граница и край с другите трасета. Ако на някой му се инвестира в конкурентен газопровод през пет джихадистки държави, моля.
34
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиЛитав сключиха д-р със Статоил на цена 312 $ с регазификацията
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ТЕРМИНАЛ ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ НА ЧЕРНО МОРЕ ПО ЕДНА МНОГО ПРОСТА ПРИЧИНА А ТЯ Е ЧЕ ПРЕЗ БОСФОРА И ДАРДАНЕЛИТЕ НЕ СЕ ДОПУСКАТ ТАНКЕРИ С ТАКОВА ТЕГЛО.Но такъв вече се строи в Гърция.С интерконектора и сме в джаза.
32
16
 
5
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО преди 9 години
ПРИ ТУРЦИТЕ , РУСКИТЕ ДАЛАВЕРИ И ТАРИКАТЛЪЦИ НЕМА ДА МИНААТ!НАЛИ КОМШУЛУКА Е В НАТО ?ЗНАЧИ , НЕМА ДА МЪТИ ВОДАТА НА ЕС!ТУРЧИН ЗА ПРИЯТЕЛ --ТОВА Е СЕРИОЗНА РАБОТА.МНОГО Е КОФТИ ОБАЧЕ ЗА "ПРОТИВНИК"/...направо си е проклятие/
31
2
 
25
 
! Отговори
пиро преди 9 години
Тези от ЕС не разбраха ли че газа е руски до турската граница. От там на татък е турски.
30
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците има къде да си изнасят газта и извън ЕС. Накрая ще им писне от европата и ще им врътнат кранчето. Тогава ще има да пищят на умряло.
29
0
 
22
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До е и? 28Литва, Латвия и Естония инвестираха в хъб за сгъстен газ и 2 танкера не знам може би 4 Млрд$ след това вместо за 400$ се топлят със сгъстен газ над 600$ при условие е имаха изградена още от времето на СССР мрежа. Ето това е политика. Полша е тръгнала по техните стъпки. Пак Политика
28
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама Пожарникаря е за бой, един терминал за втечнен газ и русофилите ще извият на умряло
27
10
 
5
 
! Отговори
другари преди 9 години
ако се сравни стокообмена между Турция и Русия и между Турция и ЕС ще си отговорите сами на въпроса защо ЕК има право да се меси, всяка една стока произведена в Турция влиза в ЕС без нито една стотинка мито
26
10
 
6
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Европа с 10 пъти по-голяма икономика трябвало да отчита мнението на Русия. Еми дай и Конго да питаме всеки път като правим нещо в Европа.
25
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Па за какво ни е руска газ?Да си я пият те пари няма да видят.Ние си имаме пре достатъчно.В Черно море винаги е имали нефт и газ само където не ни даваха да го добиваме.Това го казаха още комунистите от Тошово време.Да си пият руснаците газа а пари на куково лято.
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобиего и тоя платен *** на руското посолство се появи, липсва само оня "славянина"
23
19
 
6
 
! Отговори
е и? преди 9 години
Ако не бил руски газа щял да бъде много скъп. Че нашия "братски" газ и сега е много скъп, да не сме умряли? На *** му свършват рублите и почна да пее нови песнички на два гласа.
22
7
 
24
 
! Отговори
majorski преди 9 години
А вие кгоспода Европейци отчетохте ли мнението на Русия относно Украина, относно Сърбия , относно разширението на НАТО на изток, относно Иран и Либия !!!!????Каквото повикало това се обадило .....ако не ви харесва топлете се зимъска с дърва ....а най-добре си лягайте по евро-гейски-двойки да се топлите .....
21
5
 
21
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 17Купиха Хамерикански ядрени реактори - КОИТО И В ТОЯ МОМЕНТ ИЗПУСКАТ РАДИАЦИЯ В МОРЕТО И ТРОВЯТ ТИХИЯ ОКЕАН. Аварията е в активна фаза 4 години след цунамито и не един а 3 реактора бълват радиация. Ето ти цената на успеха на Япония и Южна Кореа.
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Украйна се прекратяват доставките, защото украинците ползват и не плащат. Южен поток беше предложеното решение, но беше отхвърлено от ЕС. Сега вече има подписани договори с Турция. Да бяха изчакали да го построят и тогава да искат съгласуване! Късно е либе за китка!