Саудитска Арабия започна военна операция в Йемен

Вашингтон подкрепя действията на Рияд
26 мар 2015 09:02, Елка Василева
68
Саудитска Арабия започна военна операция в Йемен
Снимка: Reuters

Саудитска Арабия започна военна операция в Йемен, съобщи посланикът на Рияд във Вашингтон Адел ал Джубейр, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Операцията цели да защити легитимното правителство" на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади срещу поддържаните от Иран шиитски бунтовници, заяви посланик Ал Джубейр на пресконференция. За момента операциите се ограничават до
въздушни удари срещу различни цели, но са мобилизирани и други военни сили.

В операцията участват над 10 страни, заяви посланикът и добави, че коалицията е готова да направи това, което е нужно. Той не уточни кои страни участват в коалицията, но подчерта, че те се консултират с много съюзници и особено със САЩ.

Още по темата

Американски военни обаче няма да участват в операцията, започнала в 23 часа по Гринуич, съобщава ТАСС.

"Ние сме много доволни от резултатите от тези консултации", добави посланикът и подчерта, че настъплението не хусите не може да се толерира. В момента ситуацията е такава, че една милиция контролира или може да получи контрол над балистични ракети, тежки оръжия и военновъздушни сили, посочи той.

"Не си спомням за друга ситуация в историята, когато една милиция да разполага с военновъздушни сили. Следователно това е една много опасна ситуация", предупреди посланик Ал Джубейр, цитиран от АФП.

Операцията ще продължи до завръщането на президента Хади, заяви саудитският посланик. Той подчерта, че за Рияд падането на Йемен не е сред допустимите варианти. Операцията срещу радикалната шиитска група няма да се ограничава до един град или регион, добави той.

Военновъздушните сили на Саудитска Арабия са нанесли серия от удари по позициите на шиитските бунтовници хуси в Йемен, съобщават арабски телевизии. По данни на "Ал Арабия" са унищожени значителна част от средствата за противовъздушна отбрана на хусите, както и една от военните им бази. Няколко мощни взрива са чути в района на международното летище в Сана, а саудитската авиация е поела контрола над въздушното пространство на Йемен.

Саудитска Арабия е подкрепяна от Бахрейн, Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства. Петте страни от Залива заявиха, че "са решили да отговорят на призива на президента Хади и неговия народ, изправени пред агресията на шиитската милиция хуси".

Вашингтон подкрепя действията на Рияд, е заявил пред Ройтерс неназован представител на САЩ, макар че няма да участва в бойните действия. По-рано говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Саки заяви, че САЩ все още смятат Хади за законен ръководител на Йемен, съгласно конституцията на страната.

Египет също осигурява политическа и военна подкрепа на действията на страните от Залива, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на външното министерство. Кайро координира действията си със страните от Залива и египетските военновъздушни, военноморски и сухопътни сили са готови да вземат участие.

Хусите обявиха нападението за агресия срещу Йемен и обещаха твърд отговор. Те заплашиха, че атаката ще въвлече региона в пълномащабна война.

ООН е информирана за началото на военна операция в Йемен на Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив, съобщи Фархан Хак, заместник говорител на генералния секретар на световната организация Бан Ки Мун. "Опитваме се да изясним
подробностите", заяви Хак, без да уточни дали генералният секретар е бил информиран предварително за военната интервенция.

Няколко часа по-рано ООН предупреди, че не вярва във възможността за военно решение на конфликта в Йемен.

По-рано беше съобщено, че части от йеменската армия, преминали на страната на хусите, са поели контрола над международното летище и пристанището на град Аден. Те контролираха и президентския дворец в града, където йеменският президент потърси убежище, след като беше принуден да избяга от столицата Сана, превзета от шиитските бунтовници.

Йеменският външен министър Риад Ясин заяви вчера, че "падането на Аден в ръцете на хусите бележи началото на тежка гражданска война".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 38отидоха, свършиха си работата и си заминаха. Те да не са като руските талибани - къде влязат и само с бой можеш да ги изкараш оттам. Затова цял свят мрази раша.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко още руини, кратери, бомби, замърсявания и удари може да понесе планетата... Природата скоро ще ни отговори подобаващо! Съсипват всичко няколко клоуна с тяхната политика. Не снегове,студове,наводнения и цунами ... Тепърва природата ще ни го върне, и така трябва. Ще направи своя естествен подбор и ще унищожи всички плевели!
31
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като приключат в Йемен да минат през Донбас, че и там е пълно с терористи.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 35ти прочете ли каква простотия си написал? В Ирак и Афганистан ли участваха с жива сила?
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само да питам , защо сащ предизвикват конфликти в целия свят и загиват хиляди невинни хора а те никога не участват със жива сила
28
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 19русия да изпрати в иемен оръжие и жива сила за да подкрепи борците за демокрациякого ще прати бе ушанко? Те най-добрите им части ги избиха при Донецкото летище. Нали виждаш жужо само за ядрени ракети дрънка, щото друго няма.Прави си флота в Арктика на учение и не се знае кой ще се върне обратно.
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само така Злия Чичо Сам се приближава към Иран..запалил е всичко покрай Големата Бензиностанзия и малко ветрец да духне и ще пламне цял Кавказ,а от там да къпинити на Жужин е един хвърлей!
26
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименако някога има мир на тая планета то ще е тогава когато сащ бъде заличен от световната картатц, трябва да се премахне раша, за да има мир.
25
0
 
18
 
! Отговори
бг преди 9 години
Сауд Араб и Катър участваха в свалянето на правителството в Либия.
24
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПетролът расте вече на борсите--и у нас сега ще скочи.Тези американци разсипаха светана ушанките не може да им се угоди. Досега падаше и янките им бяха криви, сега се увеличавал и пак така.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако някога има мир на тая планета то ще е тогава когато сащ бъде заличен от световната карта , в противен случаи ще цари хаос и разруха в световен мащаб а може би и гибел на цялото овечество
22
6
 
8
 
! Отговори
от Горна Малина преди 9 години
До Анонимен 17И тук сега янките копат подземия да можем ние от Софето да се крием 100г след Булавите,а вие ушанките нема да изкарате и 10дена в тролската землянка..пък уж сте хора на Жужин!
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕ да ама братушките ги е страх да си признаят че са в Украйна,а тези най официално пред всички казват:влизаме в Йемен по тези причини!защото братушките са силни при съотношение над 10:1. Иначе са пияна, страхлива ***, която стреля в гръб иззад ъгъла.
20
2
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Много добре че Сауд Араб нападна,ама сега Иран и Русия трябва да се намешат.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с тоя си ход се надявам европеиските лидера да разберат що за зла нация е сащ и да се отдръпнат от нея по всякакъв начин , в противен случаи след арабския свят ще доиде ред и на ЕС
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петролът расте вече на борсите--и у нас сега ще скочи.Тези американци разсипаха света-ПАК ще плащаме заради тях.Няма мира от краварите---те така живеят на чужди гърбове.
17
1
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Време е да се удари едно яко рамо на доларчето.Със малко кръвчица,по-далече от САЩ,та да няма инфекции и смрад.Мдаа..
16
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 16До там ли стигнахте бре *** да защитавате касапите..бравос,машшалла след Турския паток сега либите и арабелите касапи..ашшкоосун бре *** вие сте баш БГ патриоти!
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия да изпрати в иемен оръжие и жива сила за да подкрепи борците за демокрация
14
2
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Сунитите подкрепят ИСИЛ.