Гърция планира пускане на паралелна валута

Страната не разполага с милионите, които дължи на МВФ до 9 април
3 апр 2015 10:34,
44
Гърция планира пускане на паралелна валута
Снимка: Reuters, архив

Гърция подготвя радикални планове да национализира банковата система на страната и да въведе паралелна валута за плащане на сметки, пише The Telegraph.

Източници, близки до управляващата партия "СИРИЗА" заявиха, че правителството е решено да запази функциониращи публичните услуги и да плати пенсиите, макар средствата в хазната да са на критично ниско ниво.

Гърция вече не разполага с достатъчно пари, за да плати на Международния валутен фонд 458 милиона евро на 9 април и да покрие плащанията си за заплати и осигуровки, освен ако еврозаната не се съгласи да отпусне поредния си транш.

Радикалното лявото правителство на СИРИЗА предпочита да ограничи споровете с кредиторите от Евросъюза, но първите плащания, които са крайно належащи, са към МВФ.

"Ние сме ляво правителство. Ако трябва да изберем неизпълнение на ангажиментите ни пред МВФ и неизпълнение на ангажиментите ни пред народа, но това няма да е трудно решение", каза високопоставен представител в Атина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
24
 
16
 
! Отговори
бай груйо преди 9 години
ОТДАВНА ИМ КАЗВАМ НЕ ВИЗАНТИИЦИТЕ ДА СИ ВЪРНАТ ДРАХМАТА АМА НЕЩО СЕ УСЛУШВАТ.СЛЕД ТЯХ ЩЕ СА ИТАЛИЯ ИСПАНИЯ ПОРТОГАЛИЯ И ОСТАНАЛИТЕ КОИТО ЩЕ СИ ВЪРНАТ СОБСТВЕНАТА ВАЛУТА. И ТАКА НЕДОСТРОЕНАТА ВАВИЛОНСКА КУЛА ЩЕ СЕ СРУТИ. А ЕВРОГЕЙЦИТЕ ОТ БРЮКСЕЛСКОТО ПРОКИСНАЛО ЗЕЙЕ ЩЕ УМРЪТ ОТ ГЛАД.
9
6
 
24
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 9 години
Преди 1990г. на българо-гръцката граница си говорят българче и гърче . Гърчето се хвали: имаме маратонки НАЙК ,имаме шоколад Тоблерон !!! Българчето с посърнал глас : и ние ще имаме !!! Гърчето продължава да се хвали и на нашето му писнало и се ИЗРЕПЧИЛО : ДА , АМА НИЕ СИ ИМАМЕ СОЦИАЛИЗЪМ !!!!Гърчето позинало , не е чувало за такова, но да не остане назад, казало : И НИЕ ЩЕ СИ ИМАМЕ !!! Нашето се засмяло ехидно и казало : ДА , АМА ДРУГИТЕ РАБОТИ НЯМА ДА СИ ИМАТЕ !!!! Сега Гърция иска СОЦИАЛИЗЪМ
8
11
 
28
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Ха-ха-ха, из сири са. В Гърция ще има нови избори най-късно до края на годината. СоциализимЪт отдавна доказа некадърността си да управлява.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПрав си за НАГЛОСТА но ние българите сме първи по търпеливост , вродена простотия и беднотия и много завист към успелите хора и страни и нищо не правим за да си подобрим стандарта на живот винаги чакаме някой от вън да ни ОПРАВИ /н...е/
6
16
 
24
 
! Отговори
! преди 9 години
Айде да се махат тия от еврозоната и да си мизерстват, да види целия свят за пореден път докъде водят социализма и популизма.
5
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълна лъжа, българска журналистическа порнография!
4
16
 
42
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
Ние отиваме точно там, от където гърците се връщат, ама понеже сме чуждопоклонници - ще платим далеч по-висока цена!
3
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Определено гърчолята са номер едно в едно нещо - НАГЛОСТ!
2
11
 
38
 
! Отговори
Един преди 9 години
От как тея смешници дойдоха на власт чух много ревове, вайкания, заплахи и откровени шантажи.Ни един път не ги чух да кажат на сънародниците си: почвайте да бачкате и да плащате данъци!
1
17
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръцката валута:Днес 1 евракис = 1 драхмакис.Утре 1 еракис = 50 драхмакис.9-ти април 1 евракис = 10 000 драхмакис.Желаем успех в начинанието на византийците! :)