Руски енергиен подарък за Гърция

Гръцката преса за посещението на Ципрас в Москва
9 апр 2015 13:35, Елка Василева
114
Руски енергиен подарък за Гърция
Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: БТА

"Историческо посещение на Ципрас в Кремъл с поглед към Европа", пише в заглавие в. "Вима", като подчертава, че на разговорите си в Москва Ципрас и Путин са подчертали европейската ориентация на Гърция.

На фона на европейския натиск и на прибързаните реакции и предупреждения двете страни се движиха в границите на предвидените рамки, не предприеха стъпки за срив с Брюксел и Берлин, и избегнаха в своите съобщения и изявления формулировки, които биха отворили фронтове с европейските централи за взимане на решения, коментира изданието.

Гръцкото правителство говори за "историческа значимост" на тази среща на Ципрас с Путин, белязала според него поставянето на нови основи и рестартирането на гръцко-руските отношения, пише още вестникът.

Още по темата

"Няма решение за Гърция извън Европа", се казва в редакционен коментар на "Вима".

От своя страна, като "руски подарък" определя в. "Имерисия" обсъжданата от Ципрас и Путин възможност Русия да участва във финансирането на проекта за изграждане на продължение на гръцка територия на планирания газопровод "Турски поток".

Изтъква се, че Москва е предложила на Атина да й предплати прогнозните печалби от съоръжението, а след това Гърция да върне парите на Русия, когато газопроводът бъде въведен в експлоатация през 2019 г. и донесе на Атина "милиони евро".

"Тръба" за печалби в размер на 500 млн. евро годишно, посочва "Имерисия". Във връзка с тръбопровода "Турски поток" правителствени източници в Атина цитират казаното от Путин, че "новото трасе ще задоволява нуждите на европейските страни от горива и ще позволи на Гърция да се превърне в един от основните разпределителни центрове на природен газ".

В. "Етнос" обобщава, че срещата на Ципрас с Путин е протекла в топла атмосфера и че тя е отворила нова страница в издигането на по-високо ниво на гръцко-руските отношения.

Отбелязва се, че на нея са били разисквани въпроси, свързани със строежа на продължението на "Турския газопровод" на гръцка територия, възможности за руски инвестиции в пристанища и транспортна инфраструктура в Гърция, както и въпроси на туристическото и културно сътрудничество.

Готови сме не само да кредитираме някакви проекти, които днес обсъждахме, но и "да решим финансово-кредитни въпроси", цитират вестниците думите на Путин.

Гръцки правителствени източници посочват, че по този начин руският президент "де факто е отговорил на онези, които се питали кой ще финансира изграждането на газопровода".

"Рестартиране на отношенията с Русия, без видими резултати в Москва", посочва в заглавие в. "Катимерини".

Русия чрез своя президент изрази воля да участва в инвестиции в Гърция, касаещи тръбопроводи, енергетика, пристанища и т.н., допълва електронното издание нюз.ин.

В. "Прото тема" пише, че на разговорите в Москва е било договорено двете страни да пристъпят към създаване на смесени дружества с цел заобикаляне на руското ембарго на хранителни стоки от Европейския съюз. Целта е гръцката земеделска продукция да може да достига до руския пазар, заяви гръцки правителствен говорител.

Отбелязва се, че гръцкият експорт на земеделска продукция и енергийни проекти са били две от основните теми на разговорите между Ципрас и Путин вчера. Днес посещението на гръцкия премиер в Москва продължава със среща с руския му колега Дмитрий Медведев.

В. "Нафтемборики" пише, че от Москва Ципрас е отправил послание към Брюксел във връзка с водените от Атина преговори за осигуряване на спасителен транш от международните кредитори.

Той казал, че Гърция е суверенна държава, която води външна политика в интерес на гръцкия народ. Гърция не е просяк, за да се моли на страните за решаване на икономическия си проблем, който ще се реши в рамките на ЕС, защото е европейски проблем, казал Ципрас.

Путин уверил, че на разговорите не е била отправяна молба от Гърция за руска финансова помощ.

Изданията отразяват също реакциите на опозицията в Гърция. Нова демокрация смята, че "националните интереси на страната не могат да бъдат вкарвани в игри за създаване на сензации. Представител на партията упреква Ципрас за това, че за първи път гръцки премиер е говорил в чужбина против предишни правителства на страната.

Формацията "Потами" в свое съобщение се застъпва за засилване на отношенията с Русия, но призовава да не се стига до срив в отношенията с европейските партньори на Гърция.

Социалистическата ПАСОК припомня, че издигането на отношенията с Русия на по-високо ниво винаги е било приоритет на всички гръцки правителства и оценява като значим факт визитата на Ципрас в Москва.

Комунистическата партия смята, че гръцкият народ щял да излезе ощетен от това посещение на Ципрас в Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
16
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"Руски подарък", "500 млн годишно", "историческа значимост"... колко познато :)))
6
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да си жената в семейството,но ще им оставят парички на масата сутрин.А ние като сме мъже в ЕС ,умираме от глад и престъпност.ГЕРБ ни довършиха заедно с президента.
5
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашата президентка какво ще каже сега.Закопаха България с неясната си политика към всички.На от Европа нищо от Русия нищо иначе имаме твърда позиция от твърдият ни президент.Обречени сме.. Държава на над 1300г а само за 25 дини ще ни затрият.Безсрамници.
4
21
 
11
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До extremistРано е да се каже , дали Ципрас "има топки" или п*тка :)Опитът на доста бивши сателити на Русия доказва, че който се хване на хорото с тях е по-скоро жената в "семейството" :)
3
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо си правят сметките без кръчмаря.
2
7
 
3
 
! Отговори
koko преди 9 години
ako tova si razbral za yalovata sreshta - jalko!!!!
1
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На нас ни стига едно потупване по рамото.....нали ***......