Разузнавателен самолет на САЩ е бил прехванат от руски Су-27

Ар Си 135 следял военната активност в западната част на Русия
Обновена: 23 апр 2015 12:42 | 11 апр 2015 11:06, Анисия Иванова
638
Разузнавателен самолет на САЩ е бил прехванат от руски Су-27
Снимка: архив Reuters

Американски разузнавателен самолет Ар Си 135 (RC-135) е бил прехванат от руски Су-27, потвърди говорителката на
 Пентагона Ейлийн Лейнез, цитирана от ТАСС, по повод информация в електронното издание "Уошингтън фрий бикън" (Washington Free Beacon).

"Сутринта на 7 април американски самолет Ар Си 135Ю (RC-135U) при изпълнение на обичаен полет в международното  въздушно пространство е бил прехванат от руски Су-27 по небезопасен и непрофесионален начин", посочи говорителката.

Тя изтъкна, че Съединените щати ще поставят въпроса за инцидента пред Русия по съответните дипломатически и официални канали.

Според информацията на "Уошингтън фрий бикън", в която се цитират сътрудници на американското министерство на отбраната, руският изтребител прелетял на разстояние до 20 фута (около 6 метра - бел. р.) край американския самолет. Изданието не е успяло да получи подробности за това каква задача е изпълнявал Ар Си 135, чието положение позволявало да се следи руската военна активност в западната част на Русия и Калининград.

"Ар Си 135 е модернизирана военна модификация на Боинг 707 (Boeing 707), която може да бъде приспособена за събиране на няколко вида разузнавателни данни, включително фотонаблюдение, ядрен мониторинг и електронен шпионаж", пояснява "Уошингтън фрий бикън". Вариантът Ар Си 135Ю, с който във вторник за малко не е станал сблъсък, е с кодово наименование Комбат сент (Combat Sent) и се занимава с прехващане на електронни сигнали и радиолокационни излъчвания на противника.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


638
Още по темата: САЩРусиясамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
12
 
0
 
! Отговори
Атлантик преди 9 години
Простотиите на руските алкохолици стават все по-нагли, но Русия ще си плати скъпо за тях - нямайте никакво съмнение в това!
362
0
 
14
 
! Отговори
до американецо преди 9 години
Който иска да печели в САЩ - всичките сте едни ***. Желая ви война на ваша Хамериканска територия, пък който ще да я спечели!
361
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдаа. Храбрите американски военни ще натрупат много солидни впечатления след подобно срещи с руските си колеги :))И като следствие от тези срещи ще има масово напускане на служби и висене по психоаналитици, нощно напикаване и други. Момченцам стойте си в пясъчника, пардон - в краварника. Тази игра е за големи.
360
1
 
19
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 9 години
Сега разбрах защо американските войници са с кафяви *** нацапани в различни нюанси.
359
2
 
22
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Ами то може и да се каже и обратното. Близо до границите на Русия, американски разузнавателен самолет е прелетял само на 6 м покрай летящ в международното въздушно пространство руски Су-27.
358
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кроткият и добродушен Обама, това ли заслужава- да му се яздат върху самолетите и подводниците и да му демотивират военния персонал, а после да викат, че айсбергите и баба Яга са били виновни. А защо не и Кашчей Безсмъртни, мм? Тия руснаци не знаят ли, че американските бойци са с нежни и милостиви души и така не бива?
357
2
 
23
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Всеки път когато опитат натовците подобна маневра се потрошват - скоро потрошиха подводница! А на разузнавателен самолет да свиеш такъв номер си е за виене!
356
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия американци си мислят че имат дипломатически имунитет та дори и 6 м близост за тях е обида и е непрофесионално,,,ха ха ха и на това му викат непрофесионално? Е, следв, път ако се мислят за богоизбрани ,то да ги пратят там откъдето ще им преразгледат избора
355
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шпионски самолет с включен транспондер :)Направо да им кажат, вижте какво довечера в 8:00 идваме да снимаме , хахахаПрости ***..,
354
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Беше провокацията от САЩ.
353
5
 
27
 
! Отговори
за изпълнението преди 9 години
техниката е равносилна на тая /бръснар да отсече главата на муха без да допре бръснича в челото на клиента/ Слава на РУСИЯ.
352
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъй, от цялата патардия се разбра че американския самолет е летял във международно въздушно пространство, но от ТАСС няма да пропуснат да напишат за "героизма" на съветския пилот който може да е прелетял не на 6 м, а да са били 6 км :)
351
3
 
27
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
По информация на Министерството на отбраната на Русия, на 7 април в 13:18 московско време дежурните на ПВО са открили над акваторията на Балтийско море неизвестен съмолет, движещ се към руските граници. Дежурният изтребител Су-27 се е отправил към него и няколко пъти е прелетял наоколо, за да разгледа бордовия номер и да го индентифицира. Никакви опасни маневри не са извършвани. При вида на руския изтребител, американския самолет променил курса и се скрил във въздушното пространство на Швеция.
350
8
 
37
 
! Отговори
sw. преди 9 години
ей тези американофили нама ли да си вземат поука ,че тъпанарите от нато и сащ освен да промиват мозъци и да лъжат др.те немогат............................!!!и разберете Руснаците по оръжие няма кой да ги надмине!и какво търсят янки там дето не им е работата!!
349
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде бе-на 5 метра прелетял...Утре да очакваме ли инфо че руския "су" бил заплашвал американския да му пробие опашката с най новото си експериментално оръжие- таран заварен за носа?При тези скорости да забършеш друг самолет на това разстояние трябва да си с кетап,и акъл на камикадзе....
348
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ври от комунисти,пияни,дрогирани ируснаци.Баси форума.536 нарича Христос "Ицата".На кило ракия ли са тукашните писачи?
347
24
 
10
 
! Отговори
do 510 преди 9 години
Когато Хитлер нападна СССР наистина още в първите дни се предадоха 3 милиона. Само че не руснаци, а УКРАИНЦИ....МОМКО, вземи прочети за съветския ГЛАДОМОР 1932-33 г.; геноцид на руснаци вурху 4 милиона украинци. И Осама Бин Ладен да беше почнал войната, украинците с радост щяха да се присъединят към него! Не знам защо са ви толкова промити мозъците, но Русия на Пушкин и Лермонтов до 1917г. е КОРЕННО РАЗЛИЧНО от Русия на Ленин, Сталин и Путин.
346
7
 
23
 
! Отговори
rustam преди 9 години
Егати руското търпение до сега за такива провокации трябваше да има доста команди пуск
345
1
 
8
 
! Отговори
До Украинец преди 9 години
Спри хероина!!
344
7
 
21
 
! Отговори
До караколю преди 9 години
Ти верно ли бе брат. Викаш да позволят да ги шпионират, а те да летят с хвърчила около хамериканците, за да не ги притесняват. А за самолета в Украйна нещо замълчаха.