"Вашингтон таймс": Русия готви пролетна офанзива в Украйна

Западът е в отбранителна позиция пред атаките на Кремъл
11 апр 2015 18:16, Елка Василева
782
"Вашингтон таймс": Русия готви пролетна офанзива в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Русия готви пролетна офанзива в Украйна, пише в. "Вашингтон таймс". НАТО и САЩ открито признават, че Русия нарушава новото споразумение за прекратяване на огъня в Украйна, сключено неотдавна в Минск.

Въпреки споразумението Москва продължава да изпраща танкове, бронирана военна техника, ракетни технологии и артилерия на сепаратистите в Украйна. Москва освен това предприе действия, за да окупира стратегическия железопътен възел Дебалцево.

Увеличаването на военното присъствие на Москва в Донбас и нови сблъсъци там силно навеждат на мисълта, че Русия не търси начин да напусне Украйна, а напротив - да завладее повече украинска територия, отбелязва американското издание и задава въпроса накъде ли ще се насочи Русия.

Мнозина се страхуват, че следващата цел на Москва може да бъде югоизточният украински град Мариупол. Така пътят на Украйна до кримското крайбрежие ще се прекъсне.

Но има по-основателна причина да се смята, че основната цел на Русия за пролетната офанзива ще е по-скоро вторият град на Украйна - Харков, който е голям военнопромишлен център. Превземането на Харков ще покаже, че Русия се подиграва със слабостта на Запада и ще илюстрира колко малко тя зачита споразумението, което подписа в Минск през февруари в присъствието на трети страни като Франция и Германия.

Засилване на военното присъствие има край руските градове Белгород и Воронеж, които са близо до Харков отвъд границата.

Харков изглежда не чак толкова добре защитен в сравнение с Мариупол, отбелязва изданието.

Неотдавна Москва организира по цяла западна граница военни учения. Русия от дълго време използва военните учения като трамплин към офанзивни операции. Подобно нещо се случи през 2008 г. в Грузия. Сега тези учения могат да послужат за основа за нова офанзива.

При тези обстоятелства не е ясно защо САЩ и техните съюзници продължават да хранят надежди за добрата воля на Русия. Досега трябваше да е пределно ясно, че руският президент не е заинтересован да даде шанс на дипломацията, пише изданието.

Путин непрекъснато показва до каква степен презира дипломацията и как не зачита максимата, че споразуменията трябва да се спазват. Предвид това западното бездействие може само да насърчи бъдеща ескалация от страна на Москва, посочва вестникът.

Владимир Путин обаче не може просто да увеличава войските си до безкрай. В действителност Русия вече има трудности да поддържа същата численост на армията си, неотдавна отбеляза НАТО. Проблемът се е изострил до такава степен, че Москва сега изпразва затворите си, за да набира в армията чеченски и други бандити с обещанието, че ако служат в Украйна, ще извоюват свободата. Твърди се също, че се набират и военни от Буратия, Централна Азия и Сибир, за да не се налага на руснаците да се сражават с украинците.

Заради западните санкции Русия има трудности да се снабдява с необходимите материали, за да произвежда нови, които да използва в украинския конфликт. Заради това западните военни способности, ако бъдат подкрепени от решителна политическа воля, превишават значително руските.

Досега обаче САЩ и Европа не са направили много за Украйна. Те не изпълниха дълга си да предоставят на Украйна оръжия и да й осигурят военното обучение, от които тя се нуждае и които заслужава.

Причините са две - апатия и страх. От една страна, прекалено малко представители във Вашингтон и в европейските столици не се интересуват чак толкова за Украйна, за да й доставят дори пълния спектър от нелетална помощ, за която тя отчаяно настоява.

От друга страна, прекалено много държавници се страхуват от политическата воля и решимост на Путин - две качества, които той притежава в изобилие.

Затова, въпреки че надделява над Русия и по сила и по способности, Западът е в отбранителна позиция пред атаките на Кремъл. Ето защо може да очакваме Русия да се придвижи към следваща си цел в Украйна и това да стане в не толкова далечно бъдеще, заключава изданието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


782
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
Ай по-полека с хънглийския...
277
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой няма ли ДА МИ ДАДЕ АДРЕСА НА ЦЕНТЪРА В ГОРНА МАЛИНА???Трябва да ставам от компа, а още нямам кординатите на това образователно място! Ще трябва да го търся по ИП... Само ми отваряте работа. А може толкова лесно и приятно да станат нещата... Толкова добре образовани хора дава този център, познават и САЩ, и Русия, И Западна Европа и комунизма, и хитлеризма и историята и всичко. Мноого важно място е това за българската демокрация. Това да не е някъде в Шопско? Шопа да не е и той там?
276
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
до 545, Ааааааааа мерсии сега разбрах,защото като прочетох първите три места, си помислих, че е за травестити...Мерси, успокоих се :)
275
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички нормални украинци виждат единствения си шанс да ходят да стават военни и да крадат покъщнина в Донецк. Не виждат никакъв друг изход. Защо? Ами защото с обединените усилия на обединена Европа и САЩ си разбиха индустрията и селското стопанство, не им дават визи за европа и нямат никакъв друг шанс за оцеляване, освен да избиват етнически руснаци и да им крадат покъщнината. Поне неспинозните украинки да можеха да се оженят за западняци и да избягат ама няма визи, а секстуризма секна...
274
8
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
1. Путин2. Юнокорейката Си Ел3. Лейди Гага...Това някаква класация за травестити ли е, да попитам ?
273
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление, Украйна БЕШЕ житницата на СССР. Вече не е ничия житница. Дори своя. Дори няма гориво да засее, да не споменавам, че разсадите са продадени от чиновници за жълти стотинки. Боя се, че на Украйна ще и се наложи да разчита НАИСТИАН на помощи от САЩ. Е сега ще видите кон боб яде ли, турчин в джамия пърди ли. Няма добив, няма производство, металургия, самолетостроене, ракетостроене.Бразилия се отказа от съвместните космически проекти. Франция открадна авиопроектите,САЩ купи газопроводите
272
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това за добивната индустрия и нагличаните от центъра в Горна Малина ли го чу? В крайна сметка някой ще ми даде лиадреса на този така интересен и образователен център или няма?
271
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аахаха членка карта, много точно направено...смея се смеа се смея се смея се смея се ;) ;) ;) :) :)
270
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виж сега, нито майка ми, нито баща ми не са имали някога американска филия с американски пастет. Или американски кондензирано мляко. Тези легенди незнам откъде си ги чул, но са лъжа. Все едно ДНЕС в Украйна всяко украинско дете да има пастьоризирано мляко, пастет и хляб, даден от САЩ... Всички знаем че такова животно нема. САЩ са там за да вземат, не за да дават. На който не му отърва да имигрира в САЩ. Там дават. Сигурен съм ;)
269
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
porednata porachkova statiya.
268
14
 
3
 
! Отговори
спете спокойно преди 9 години
Американците много пъти са спасявали Руския народ. Нека си спомним корабите със зърно на Арманд Хамър през 1920 те. Нека си спомним ленд лиза през ВСВ. Ако не бяха янките, на рашките им беше спукана работата. Те и сега след 1998 се вдигнаха на крака благодарение на добрата воля на Германците в лицето на Шрьодер и Англичаните - Бритиш Петролеум, както и Шел. Така че рашките няма да рипат. Те просто си придават заплашителен вид за пред промитите мозъци от Источна Европа.
267
0
 
4
 
! Отговори
Бай Гуй преди 9 години
До АнонименАко не е, ша го прайм!
266
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от Горна Малина---аааааа значи вече си имате нов център за тролене.....Е нали обвинявахте Русия в тролене бе....бах ти колко сте долни...
265
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срещо 100 000 украинска професионална армия има 8 000 миньора и 1500 руски отпускара. И въпреки това на укрите им разказват играта.
264
0
 
10
 
! Отговори
извинете да попитам преди 9 години
В Горна Малина какво има? Да не е психиатрия? Тоз ми изглежда във еуфория.
263
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв е тоя център в горна малина, дай адрес, телефон, кординати в гугълмапс, дай нещо по - точно, няма да те търя 1 месец! Оповестил си какво? Къде? Как? Стига си се правил на укропитек, ами отговаряй като интелигентен Българин!Дай точни кординати, сайт, всичко! Нали не се криеш, мишок? дай имейл, обещавам да ти пращам интересните си постове преди да ги публикувам ;)
262
0
 
14
 
! Отговори
миньор преди 9 години
Вчера френското разузнаване официално заяви че руски войски в Украйна няма. Преди това същото казаха и от Германия, както и шефа на украинския генщаб Мужайко. Много им се иска на укрите срещу тях да има многократно превишаваща ги армия , тъй като няма как да си признаят че ги бият по-малобройни от тях миньори и колхозници! Направо ги смляха!
261
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от Горана Малина------------кои сте вия бе..та се афиширате ???----- Пубери,които искарвате няколко стотинки тук,та да си купувате крем против акне....То скоро чичко Сорос ще даде фира...та тогава ще си останете гладни и пъпчиви....
260
7
 
3
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Руснаците обичайно го вадят голям, но после той се оказва мек. Така беше по време на Карибската криза, така е и сега. Нека си спомним 1978 когато Руски летец кацна на базата в Окинава. Оказа се че оборудването вътре е от граждански Боинг. Стана ясно че руснаците нямат технологии, а закупената по второ направление електроника е ограничени бройки. Това беше причина за забраната за износ на технологии и демонстрацията с Междузвездните Войни на Рейгън.
259
2
 
9
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименНаправи си справка със СУ 27 и американския разузнавателен самолет и тогава се изказвай, а не забравяй и за кораба Доналд Кук.