Папата обяви избиването на арменците за геноцид

Навършват се 100 години от клането, извършено от Османската империя
Обновена: 12 апр 2015 11:32 | 12 апр 2015 11:21,
94
Папата обяви избиването на арменците за геноцид
Снимка: архив Reuters

Папа Франциск нарече избиването на арменците от Османската империя преди 100 години "първия геноцид на 20-и век", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изявлението му със сигурност ще разгневи Турция, която отдавна отрича, че кланетата представляват геноцид.

Франциск изрече думите в началото на меса по арменски католически обред в базиликата "Свети Петър", отслужена по повод годишнината.

Вчера папата обяви предстоящата Света година за година на милосърдието. Франциск призова католиците по света да прегърнат  бедните и потиснатите.

Светата година на милосърдието дава на католиците специален повод да отидат на поклонение и да потърсят прошка за греховете си. Обикновено тя се отбелязва на всеки 25 години, но ако счете за подходящо, папата може да обяви извънредна година, посветена на конкретни теми.

Предстоящата извънредна Света година на милосърдието ще продължи от 8 декември 2015 г. до 20 ноември 2016 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам Мутафчиев какво е казал, но така добре сме живели, че на всеки 30 години сме вдигали бунт, клали са ни като животни и така до следващия бунт. Пък пчела от мед не бяга! Протурско, значи антибългарско!
33
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Артиста Христо Мутафчиев каза вчера по тв, че българите живели добре по турско и че руснаците им завиждали. А Стамболов сключил съюз с Турция и е най-великия протурски политик.
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Папата да вземе да каже, че повече от 20 години над цялото човечество се провежда геноцид! То не е СПИН, ГМО, то не е пръскане от тежки самолети на кемтрейлс, то не са конфликти, локални войни, терористи и какви ли не още? А да вземе и да каже, кой се крие зад числото 666!
31
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надявам се, че и муфтиите в България са на същото мнение с Папата за геноцида над българи, сърби, гърци, арменци, кюрди и т.н. НЕ ЗАБРАВЯМ: БАТАК, ПЕРУЩИЦА, СТАРА ЗАГОРА и ...
30
4
 
12
 
! Отговори
* преди 9 години
Относно кюрдите : те са извадени на показ през 1919г. във връзка с Мусулският въпрос , зад който чудно защо няма да ни изненада стои отново Великобритания . Държавите : Армения , Грузия , Иран , Ирак , Авганистан , Азербайджан , Сирия , Либия и др. арабски държави са създадени в тези години за да бъдат завзети и ограбени нефтонаходищата ... в момента , след като са започнали независима политика , на сцената излиза ИД ...А папата с тези си умишлено безотговорни изказвания им дава коз в ръцете
29
5
 
22
 
! Отговори
* преди 9 години
Папата явно се прави , че не е прочел за решенията на Женевската Мирна конференция от 1923г. До 12 Зад геноцида на арменците и българите в пределите на Отоманската империя стоят агенти -офицери-шпиони на Великобритания . Те са насъскали и въоръжили башибозука . За това говори и факта , че башибозука е имал автоматични карабини "Мартина" превишаващи по бързина на зареждането , далекобойност и с по- леки амониции спрямо руското и австро-унгарското оръжие по това време .
28
18
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
турция е гнойния цирей на Балканите, който по оперативен път ще бъде отстранен.
27
6
 
39
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Честит празник на всички българи,нека религиите не ни разделят,а да сме сплотени в опазването на България,нашата мила родина
26
10
 
19
 
! Отговори
Боян Колев преди 9 години
Българите са единствената нация преживяла кошмарен геноцид,на второ място е руския и украински народ,следват американските индианци,***,германците,арменците,гърците,останалите славянски народи и китайци и индийци....арабите също търпят геноцид!!!....
25
4
 
23
 
! Отговори
доRS преди 9 години
И колко църкви построихте по време на комунизма,за 45 години
24
8
 
26
 
! Отговори
The Flash преди 9 години
Когато Американски и Английски журналисти разбрали за Баташкото клане, казали, че такава бруталност не са виждали никъде (а те пишат за целия свят, включително и за Армения). След което написаха солидни статии посветени на това клане. Даже има и документален филм по BBC.България е ЕДИНСТВЕНАТА държава, която за 500 години под робство е съхранила вярата и духа си - пише един от журналистите.Папата? Тия са жалки подобия на хора...
23
14
 
16
 
! Отговори
tyg преди 9 години
Комунизма е злото на човечеството
22
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PAPATA da priznae i genocida izvarshen ot armencite v grad HOCALI v Azerbaycan
21
5
 
4
 
! Отговори
RS преди 9 години
До до 10Ми ние си ги празнувахме, ти незнам по кой комунизъм си живял. А и ако малко се замислиш ще остановиш, че не боли.
20
5
 
11
 
! Отговори
опорна точка преди 9 години
Давайте да плюем Папата,защото сравнява хитлеризма със сталинизма.Не може така ,другари,хайде да му покажем кои сме.
19
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя дърт Поп има МИСИЯ
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така се започват войните , първо само с думи после с обиди и накрая БУМ-БУМ
17
16
 
26
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Геноцид имало и ще има винаги.Момента в България няма ли геноцид?ИМА НАЛИ.така че точка по въпроса
16
19
 
17
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Папата пак изпълнява някой Проект на ЦРУ
15
7
 
29
 
! Отговори
До 21 преди 9 години
Напълно подкрепям! Всички знаем за геноцида над арменския народ. И всички следва да го осъдим. Това, че на запад са прекалено оплетени в игрите си на дипломация си е техен проблем.